TRAVEL

Είκοσι μέρη να επισκεφτείς στην Ιταλία

Είκοσι μέρη να επισκεφτείς στην Ιταλία
pixabay

Είναι η χώρα της “Dolce Vita” και υπάρχουν λίγα μέρη στον κόσμο τόσο γλυκά, όσο η Ιταλία.

Τα γραφικά τοπία, οι καλλιτεχνικοί θησαυροί και το υπέροχο φαγητό καθιστούν την Ιταλία τον ιδανικό προορισμό, αφού έχει να προσφέρει κάτι για τον καθένα.

Υπάρχουν βουνά και λίμνες στις Άλπεις και στους Δολομίτες στο βορρά, η πρωτεύουσα της μόδας, το Μιλάνο, η μαγευτική Βενετία, οι λόφοι και οι πόλεις της Τοσκάνης, ενώ φυσικά η Ρώμη περιλαμβάνεται στους must see προορισμούς. Προχωρώντας προς τα νότια υπάρχει η γοητευτική ακτή Αμάλφι και οι πολυάριθμες παραλίες της Μεσογείου.

Παρακάτω ακολουθούν ορισμένα από τα πιο εκπληκτικά μέρη για να επισκεφτεί κανείς στην Ιταλία:

  1. Civita di Bagnoregio, Viterbo: Το Civita ιδρύθηκε από τους Ετρούσκους πριν από περισσότερα από 2.500 χρόνια και βρίσκεται πάνω σε ένα βραχώδες οροπέδιο με θέα στην κοιλάδα του ποταμού Τίβερη στην κεντρική Ιταλία. Η πόλη βρίσκεται σε συνεχή κίνδυνο καταστροφής από διάβρωση και τοποθετήθηκε στη λίστα World Monuments Watch το 2006.
  2. Κολοσσαίο, Ρώμη: Το αμφιθέατρο που προκαλεί δέος αντανακλά τα φαντάσματα των παλαιών μονομάχων, το βρυχηθμό των άγριων ζώων και το ξέσπασμα των θαλάσσιων μαχών, αποπνέοντας ηρεμία σε μέχρι και 80.000 θεατές. Η αρένα, η οποία καταστράφηκε εν μέρει από σεισμό και ληστές, αποτελεί ένα διαρκές σύμβολο της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.
  3. Φλωρεντία: Η γοητευτική Φλωρεντία είναι η πρωτεύουσα της Τοσκάνης και θεωρείται η γενέτειρα της Αναγέννησης. Ο καθεδρικός ναός του Duomo, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα μαζί με το Ponte Vecchio και την Πινακοθήκη Uffizi.
  4. Ponte Vecchio, Φλωρεντία: Το Ponte Vecchio, ή η Παλιά Γέφυρα, είναι ένα ορόσημο της Φλωρεντίας, πάνω από τον ποταμό Άρνο. Είναι φημισμένο για τα καταστήματα που βρίσκονται σε αυτή - κάποτε κρεοπωλεία και ψαράδικα, τώρα κοσμηματοπωλεία, πάγκοι εμπόρων τέχνης και πωλητές αναμνηστικών.
  5. Duomo, Μιλάνο: Το Duomo είναι ο γοτθικός καθεδρικός ναός του Μιλάνου αφιερωμένος στην Αγία Μαρία της Γεννήσεως, που χρειάστηκε περίπου έξι αιώνες για να χτιστεί. Είναι ο μεγαλύτερος ναός στην Ιταλία (με εξαίρεση την Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό) και η πέμπτη μεγαλύτερη χριστιανική εκκλησία στον κόσμο.
  6. Παλέρμο: Το αρχαίο Παλέρμο είναι η πρωτεύουσα της Σικελίας και φημίζεται για τον πολιτισμό, την αρχιτεκτονική και τη γαστρονομία του. Η λιμενική πόλη, στη βορειοδυτική ακτή της Σικελίας, βρίσκεται σε μια κοιλάδα που περιβάλλεται από βουνά και εδώ και πολύ καιρό αποτελεί ένα μείγμα ευρωπαϊκών και αραβικών πολιτισμών.
  7. Ποζιτάνο, Ακτή Αμάλφι: Η ακτή Αμάλφι είναι ένα λαμπερό κόσμημα μεσογειακής ομορφιάς σε μια έκταση δραματικών ακτών με νότιο προσανατολισμό μεταξύ Σαλέρνο και Σορέντο, νότια της Νάπολης. Οι πολύτιμοι λίθοι Positano, Amalfi και Ravello, με θέα που βυθίζεται στο καταγάλανο της Τυρρηνικής Θάλασσας, κέρδισαν τον τομέα της προστασίας της UNESCO το 1997.
  8. Τοσκάνη: Η περιοχή της Τοσκάνης στην κεντρική Ιταλία προκαλεί μυριάδες εικόνες: κυρτοί λόφοι, νυσταγμένα χωριά και απίστευτη θέα. Παραδοσιακό μαγείρεμα και τοπικά κρασιά. Αναγεννησιακοί θησαυροί όπως οι πόλεις της Φλωρεντίας και η Πίζα με τον πύργο της. Υπάρχει επίσης ακτογραμμή και νησιά. Η Τοσκάνη έχει τη δική της riviera και το παραθαλάσσιο θέρετρο της Tirrenia.
  9. Βενετία: Η Βενετία στη βορειοανατολική Ιταλία είναι μία από τις πιο γραφικές πόλεις του κόσμου, χτισμένη πάνω από τη ρηχή βενετσιάνικη λιμνοθάλασσα σε περισσότερα από 100 νησιά που χωρίζονται από κανάλια και συνδέονται με γέφυρες. Γνωστή, μεταξύ άλλων, και ως «La Serenissima», που σημαίνει περίπου η "πιο γαλήνια", η Βενετία είναι ένας θησαυρός για τους λάτρεις της αρχιτεκτονικής, τους καλοφαγάδες, τους λάτρεις της περιπλάνησης και τους λάτρεις της γόνδολα.
  10. Matera, Basilicata: Η Matera είναι μια αρχαία πόλη στη νότια Ιταλία, γνωστή ως η υποεθνική πόλη, για τις σπηλαιώδεις κατοικίες των αρχικών κατοίκων της. Το ιστορικό της κέντρο είναι το Sassi - κάποτε μια περιοχή φτώχειας, αλλά τώρα αναζωογονείται για να επωφεληθεί από τον τουρισμό.
  11. Panarea, Aeolian Islands: Το μικροσκοπικό Panarea είναι το αγαπημένο νησί για τους τζετ σετ στα βορειοανατολικά της Σικελίας. Οι ασβεστωμένοι δρόμοι χωρίς αυτοκίνητα προσελκύουν ημερήσιους ταξιδιώτες, ενώ τα γιοτ αράζουν στο μικροσκοπικό λιμάνι. Είναι μια ονειρική καλοκαιρινή σκηνή.
  12. The Faraglioni of Capri, Napoli: Το νησί Κάπρι στη χερσόνησο του Σορέντο, νότια της Νάπολης, προσφέρει μαγευτικές εικόνες από τη θάλασσα της Μεσογείου, τις γραφικές πλατείες και τις όμορφες μπουκαμβίλιες. Ήταν αγαπημένος προορισμός για τους τζετ σέτ και ηθοποιούς του Χόλιγουντ για δεκαετίες, ενώ οι μπουτίκ και τα καφέ του κρύβουν πιο παρθένα γοητεία. Τα faraglioni είναι τρεις βραχώδεις σχηματισμοί που δημιουργήθηκαν από τη διάβρωση της ακτής.
  13. Blue Grotto, Capri: Το Blue Grotto είναι μια θαλάσσια σπηλιά στη βορειοδυτική ακτή του Κάπρι, όπου το φως του ήλιου φωτίζει τον χώρο με μια γαλάζια απόχρωση. Η είσοδος είναι λιγότερο από ένα μέτρο, φτάνει μόλις για μια μικρή βάρκα και τους επιβάτες της.
  14. Λίμνη Iseo, Λομβαρδία: Μικρότερη, πιο ήσυχη και αναμφισβήτητα πιο γοητευτική από τους πιο διάσημους «ξαδέλφους» της, τη λίμνη Κόμο και τη λίμνη Garda, η λίμνη Iseo είναι ένα αφανές στολίδι της βόρειας Ιταλίας.
  15. The Langhe, Piedmont: Το Langhe βρίσκεται στη βορειοδυτική Ιταλία. Είναι διάσημο για τα κρασιά, τα τυριά και τις τρούφες, ιδιαίτερα τις περίφημες χειμερινές λευκές τρούφες από τους λόφους γύρω από το Alba, νοτιοανατολικά του Τορίνο. Η κουλτούρα του κρασιού της περιοχής οδήγησε στο να ενταχθεί στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO το 2014.
  16. Treviso, Veneto: Τα κανάλια, τα λιθόστρωτα δρομάκια, τα μεσαιωνικά τείχη της πόλης, οι τοιχογραφημένες εκκλησίες, καθιστούν το Τρεβίζο ένα κρυμμένο στολίδι που αξίζει να επισκεφτείς για μία ή δύο μέρες.
  17. Αίτνα, Σικελία: Η Αίτνα βρίσκεται πάνω από τις πόλεις Messina και Catania στα ανατολικά της Σικελίας και είναι το υψηλότερο ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη. Στα 3.329 μέτρα είναι επίσης η ψηλότερη κορυφή στην Ιταλία νότια των Άλπεων. Επειδή η Αίτνα βρίσκεται σε σχεδόν σταθερή κατάσταση δραστηριότητας, τα εύφορα ηφαιστειογενή εδάφη της υποστηρίζουν την άφθονη γεωργία και αμπελοκαλλιέργεια στις χαμηλότερες πλευρές της.
  18. Μπολζάνο, Νότιο Τιρόλο: Το Bolzano είναι η πρωτεύουσα του Alto Adige (ιταλικό για το νότιο Τιρόλο) στη βόρεια Ιταλία. Βρίσκεται σε μια ευρεία κοιλάδα που περιβάλλεται από λόφους και αμπελώνες και είναι η πύλη προς τους Δολομίτες. Κοντά στα γερμανικά σύνορα και κάποτε μέρος της αυστριακής-ουγγρικής αυτοκρατορίας, το Bolzano είναι ένα μείγμα πολιτισμών της βόρειας και νότιας Ευρώπης.
  19. The Dolomites: Οι Δολομίτες είναι μια οροσειρά στη βορειοανατολική Ιταλία, δημοφιλής για χειμερινά σπορ στα χιόνια και αναρρίχηση και πεζοπορία το καλοκαίρι. Η υψηλότερη κορυφή είναι η Marmolada 3.343 μέτρων. Η οροσειρά βρισκόταν στην πρώτη γραμμή μεταξύ των ιταλικών και των αυστρο-ουγγρικών δυνάμεων στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και υπήρξε τόπος βίαιων συγκρούσεων.
  20. Grotta Gigante, Τεργέστη: Η Grotta Gigante είναι μια τεράστια σπηλιά ανοιχτή στους τουρίστες, βόρεια της Τεργέστης, στη βορειοανατολική Ιταλία, κοντά στα σύνορα με τη Σλοβενία. Ο κεντρικός της θάλαμος έχει ύψος 107 μέτρα, μήκος 130 μέτρα και πλάτος 65 μέτρα και είναι παχύς με σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Το σπήλαιο εξερευνήθηκε για πρώτη φορά το 1840 και άνοιξε για πρώτη φορά στο κοινό το 1908.

Σχετικές ειδήσεις