ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δίκη Χρυσής Αυγής-Πατέλης: Δεν έβαλα κανέναν να κάνει φόνο - Λυπάμαι που κατέληξε αυτό το παιδί

Δίκη Χρυσής Αυγής-Πατέλης: Δεν έβαλα κανέναν να κάνει φόνο - Λυπάμαι που κατέληξε αυτό το παιδί

Το βαρύ κατηγορητήριο που τον οδήγησε στο εδώλιο για συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα επιχείρησε να αντικρούσει ο τότε υπεύθυνος στην Τοπική της Νίκαιας Γιώργος Πατέλης απολογούμενος σήμερα Τετάρτη στη δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

«Το καταδικάζω αυτό που έγινε.Με πέταξαν στη φυλακή σαν σκουπίδι. Όταν με πήρε ο Ρουπακιάς και μου είπε ότι μαχαίρωσε κάποιον του είπα κόψε το λαιμό σου», ισχυρίστηκε ο Γ. Πατέλης με την πρόεδρο της έδρας Μαρία Λεπενιώτη να παρατηρεί ότι «υπάρχουν κενά που πρέπει κάποια στιγμή να εξηγηθούν».

Ο κατηγορούμενος περιέγραψε το πως μπήκε στην οργάνωση το 2011 έπειτα από μια τελετή μνήμης για τα Ιμια, που τον «γοήτευσε». Όπως είπε: «Μου άρεσε πολύ αυτό που είδα. Άκουσα αρκετές ομιλίες για πατρίδα και Έλληνες. Είδα ανθρώπους να ψέλνουν το εθνικό ύμνο, είδα μια αγκαλιά ανθρώπων. Άρχισα να γνωρίζω μέσω Facebook παιδιά από τη Χρυσή Αυγή, όταν άρχισα να ψάχνω τι είναι αυτή η οργάνωση. Είχαμε κάνει ένα παρεάκι. Πήγα στα γραφεία να ακούσω . Αρχίσαμε να βοηθήσαμε σε δράσεις που μοίραζαν τρόφιμα».

Π: Υπήρχαν δράσεις για τις οποίες έγραφαν μηνύματα που έλεγαν εντολή Λαγού. Γιατί;
Κ: Θέλω να το πω αυτό και να ζητήσω συγγνώμη από τον κ. Λαγό. Το κάναμε για να έρχεται περισσότερος κόσμος. Πολλές φορές έβαζα μόνος μου το «εντολή Λαγού» για να έρχονται περισσότεροι. Θέλω να του ζητήσω συγγνώμη.
Π: Έχουμε δει σε φωτογραφίες συγκεκριμένη ενδυμασία. Αυτό γιατί συνέβαινε;
Κ: Έχει παρεξηγηθεί πολύ αυτό. Ξεκίνησε με δυο πιτσιρικάδες που είχαν έρθει στην τοπική. Έγινε μόδα στα γραφεία. Έβλεπες και γυναίκες να ντύνονται έτσι. Πολλές φορές ζητούσα κι εγώ. Ας πούμε να φοράνε μαύρη μπλούζα αν είχαμε εκδήλωση μνήμης. Κάποια στιγμή όμως έγινε γελοία η μόδα. Ήταν απλά μια μπλούζα της Χρυσής Αυγής.
Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι «Δεν έχω καμία σχέση με το ναζισμό. Αυτή τη σημαία των Ες Ες που φαίνεται σε μία φωτογραφία μου την έστειλαν μέσω του Κώστα Κορκοβίλη.
Σε σχέση με τον χαιρετισμό τους σχολίασε ότιείναι «αρχαίος ελληνικός χαιρετισμός, το έκανε ο Μεταξας».
Π: Άλλοι δεν τον χρησιμοποίησαν το χαιρετισμό;
Κ: Ο Χιτλερ αλλά δεν το έκανα γι αυτό το λόγο.

Για τη νύχτα της δολοφονίας

«Ήμουν στα γραφεία της τοπικής. Ο Ρουπακιάς ήταν απλώς ενεργό μέλος. Τον είχα στείλει μόνο στη Μεσογείων να πάρει μπλουζάκια, βοηθούσε κι εκείνος και η οικογένεια του, τα παιδιά κι η γυναίκα του. Βοηθούσαν όπως όλος ο κόσμος» ανέφερε στο δικαστήριο.«Λίγες ώρες νωρίτερα με ενημέρωσε ο Λαγός ότι θα ερχόταν ο Μιχαλολιάκος για ομιλία. Εκείνη τη στιγμή έγινε χαμός. Έπρεπε να δω πως θα φέρω σε πέρας τις δυο ομιλίες και τη διανομή τροφίμων».

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι πήρε τον Ρουπακιά και του είπε να πάει να πάρει τα τρικακια από το Περιστέρι. «Δυο πακέτα προλάβαιναν να μας φτιάξουν. Περίπου 2.000 και την επόμενη ημέρα θα παίρναμε τα υπόλοιπα. Ήταν μεγάλη ομιλία, ήταν ο Πρόεδρος του κόμματος».

Περίπου στις δέκα και μισή με έντεκα το βράδυ του τηλεφώνησε ο Ρουπακιάς ότι έχει τα τρικακια. «Του είπα να τα πάει στο περιβολάκι και να τα δώσει στον Καζατζόγλου να τα παραλάβει. Εγώ θα έστελνα μήνυμα να έρθει ο κόσμος να τα παραλάβει».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

«Εδώ έχουμε δυο πράγματα. Ένα μήνυμα που έχω στείλει εγώ για τα τρικακια κι ένα πρόβλημα που αντιμετώπισε ο Αγγος στο Κοράλι. Έχουν πάρει ένα μήνυμα και το έχουν κάνει σημαία. Με έχουν χλευάσει. Λένε ότι έδωσα εντολή για τέτοιο πράγμα. Πάνε να μου βγάλουν ηθική αυτουργία. Μας πέταξε σε μια φυλακή δυο χρόνια για κάτι που δεν έχουμε κάνει. Εκτός από το Ρουπακιά, οι υπόλοιποι δεν έχουμε σχέση. Έχουν πειράξει και το μήνυμα που έστειλα. Έχω παιδί. Κανείς δεν ήθελε να πεθάνει ο Φύσσας. Κανείς δεν είχε το δικαίωμα. Και στον ίδιο τον Ρουπακια είπα «κόψε το λαιμό σου με αυτό που έκανες». Η συνείδηση μου είναι πολύ καθαρή. Δεν έβαλα ποτέ κανέναν να σκοτώσει».

Διαβάστε επίσης:

Oρκίστηκαν οι 300 της Βουλής – Ποιοι «διαφοροποιήθηκαν» από την «κομματική γραμμή»

Τα παίρνει όλα η Τουρκία: Ο «μουδιασμένος» Τραμπ, η «κοιμισμένη» Ευρώπη και η «σοκαρισμένη» Ελλάδα

Σχετικές ειδήσεις