ΕΘΝΙΚΑ

Κύπρος: «Η επέμβαση των Ηνωμένων Εθνών ήταν απαράδεκτη», επιμένει η Άγκυρα

Κύπρος: «Η επέμβαση των Ηνωμένων Εθνών ήταν απαράδεκτη», επιμένει η Άγκυρα
Turkish Foreign Ministry via AP.

«Η επέμβαση των Ηνωμένων Εθνών ήταν απαράδεκτη και επιδεικνύει μεροληψία εις βάρος των Τουρκοκυπρίων», τόνισε το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, μέσω ανακοίνωσης.

Το πρωί της 18ης Αυγούστου, σημειώθηκε επεισόδιο στη «Νεκρή Ζώνη» της Κύπρου, κοντά στην Πύλα, με επιθέσεις εναντίον ειρηνευτών των Ηνωμένων Εθνών, από Τουρκοκυπρίους που μετέβη στην περιοχή από τα κατεχόμενα, για την εκτέλεση εργασιών εντός της «Νεκρής Ζώνης».

«Η επέμβαση των Ηνωμένων Εθνών ήταν απαράδεκτη και την καταδικάζουμε, καθώς επιδεικνύει μεροληψία εις βάρος των Τουρκοκυπρίων», υπογράμμισε σήμερα (19/08) η Άγκυρα, μέσω επίσημης ανακοίνωσης, αναφορικά με το περιστατικό.

«Θεωρούμε απαράδεκτη και καταδικάζουμε απερίφραστα τη φυσική επέμβαση που πραγματοποίησαν χθες (18/08) οι στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών (UNPROFOR), προκειμένου να εμποδίσουν την κατασκευή του δρόμου Pile–Yiğitler στο κυρίαρχο έδαφος της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”. Υποστηρίζουμε πλήρως τη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της “ΤΔΒΚ” και τη δικαιολογημένη αντίδραση των αρχών της.

Η στάση που επέδειξαν τα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με τον δρόμο Pile–Yiğitler, ο οποίος είναι ένα ανθρωπιστικό έργο που αποσκοπεί στη διευκόλυνση της άμεσης πρόσβασης των πολιτών της “ΤΔΒΚ” στο χωριό Πίλε στην πατρίδα τους και οι επακόλουθες τοποθετήσεις των Ηνωμένων Εθνών, δε συνάδουν με την αμερόληπτη στάση που η ειρηνευτική δύναμη είναι υποχρεωμένη να προβάλλει στο νησί.

Από τη μία πλευρά, η ειρηνευτική δύναμη του Οργανισμού έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κλιμάκωση της έντασης στο πλαίσιο του έργου κατασκευής του δρόμου, το οποίο άρχισε ειρηνικά και από την άλλη, παρουσιάσθηκε ως θύμα στα επεισόδια στο πεδίο. Στην πραγματικότητα, η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών υποτίθεται ότι συμβάλλει στην επίλυση των ανθρωπιστικών αναγκών στο νησί.

Παρ’ όλ’ αυτά, δεν εξηγείται η στάση του Οργανισμού, ο οποίος εδώ και χρόνια κλείνει τα μάτια στα τετελεσμένα γεγονότα της ΕΔΝΚ στη “Νεκρή Ζώνη”, ενώ παράλληλα, εμποδίζει τους Τουρκοκύπριους να ικανοποιήσουν τις νόμιμες ανθρωπιστικές τους ανάγκες. Αυτή η κατάσταση καταδεικνύει ξεκάθαρα ότι ο Οργανισμός δεν εκπληρώνει τα βασικά του καθήκοντα και λειτουργίες, όπως η ισότιμη προσέγγιση των δύο πλευρών στο νησί και η εξεύρεση λύσεων στις διαφορές.

Μετά τα χθεσινά γεγονότα, τα Ηνωμένα Έθνη και η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να καταβάλουν εντατική προσπάθεια το επόμενο διάστημα, ώστε να μην χάσουν εντελώς την εμπιστοσύνη των αρχών και του λαού της “ΤΔΒΚ”.

Ως εγγυητικό κράτος, καλούμε την ειρηνευτική δύναμη να απέχει από ενέργειες και συζητήσεις που θα “έριχναν” σκιά στην αποστολή στην Κύπρο, την οποία εκτελεί εδώ και σχεδόν εξήντα χρόνια, να αντιμετωπίζει ισότιμα τις δύο πλευρές στην Κύπρο και να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της “ΤΔΒΚ”, τονίσθηκε στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

Νέα πρόκληση Τσελίκ: «Ήταν απαράδεκτη» η στάση της δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο

Τα έργα στα κατεχόμενα «έχουν ανθρωπιστικό σκοπό», τόνισε ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, μέσω δημοσίευσης στα κοινωνικά δίκτυα.

«Ο δρόμος μεταξύ Πύλας και Άρσους, ο οποίος κατασκευάζεται για να διευκολύνει την πρόσβαση των Τουρκοκυπρίων στα εδάφη στην Πύλα, έχει ανθρωπιστικό σκοπό. Αντίθετα, η στάση της ειρηνευτικής δύναμης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο έναντι των έργων κατασκευής του δρόμου Πύλας – Άρσους είναι απαράδεκτη και εξαιρετικά λανθασμένη.

Η συγκεκριμένη στάση της ειρηνευτικής δύναμης, η οποία αποσκοπεί στην ικανοποίηση της “Ελληνοκυπριακής Διοίκησης” (σ.σ. αναφορά στην κυβέρνηση της Κύπρου με αυτόν τον όρο, πάγια τακτική της Άγκυρας), έχει βλάψει την παρουσία και την αξιοπιστία της, στην Κύπρο».

Κύπρος: Πυρ ομαδόν κατά της Τουρκίας για τα έκτροπα στη «Νεκρή Ζώνη»

Αυτό το γεγονός προκάλεσε «θύελλα» αντιδράσεων στην ευρωπαϊκή κοινότητα αλλά και αντιπροσωπεία της αμερικανικής εξουσίας, με πληθώρα πολιτικών φορέων και προσώπων να καταδικάζει την τουρκοκυπριακή επίθεση σε κυανόκρανους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο, η Τουρκία εμμένει στην «εμπρηστική» της ρητορική, υποστηρίζοντας ότι για το περιστατικό «ευθύνονται οι Ελληνοκύπριοι».

Μερικές ώρες μετά το αυστηρό μήνυμα της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά και το «ράπισμα» Αμερικάνων βουλευτών στην Τουρκία, ο διπλωματικός σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ακίφ Τσαγατάι, ισχυρίσθηκε μεταξύ άλλων ότι «ήταν μεγάλο λάθος, οι Ελληνοκύπριοι να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκπροσωπώντας ολόκληρο το νησί.

Η “ΤΔΒΚ” εκφράζει από κάθε βήμα ότι είναι εξαιρετικά αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα και τους νόμους των πολιτών και των ομογενών της. Στην πραγματικότητα, η διαφορά συνίσταται στο εξής: Η ελληνοκυπριακή πλευρά λέει ότι είναι “στρατιωτικό σχέδιο” και εμείς λέμε: “Όχι, είναι ένα ανθρωπιστικό έργο”. Οι Τούρκοι πολίτες, της “ΤΔΒΚ” και οι ομογενείς μας που ζουν εκεί, έχουν βασικές ανάγκες».

«Οι απειλές και οι επιθέσεις είναι απαράδεκτες», τονίζει η διεθνής κοινότητα

Η κ. Φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί, επίσης, την τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την εντολή της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη “Νεκρή Ζώνη” και να απέχει από ενέργειες που κλιμακώνουν τις εντάσεις».

Στο ίδιο μήκος κύματος, η ανακοίνωση των ηγετικών στελεχών της ομάδας ελληνικών υποθέσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (Hellenic Caucus) σημείωσε πως «καταδικάζουμε σθεναρά τις επιθέσεις σε ειρηνευτικές δυνάμεις του Οργανισμού και τις ζημιές σε οχήματα αυτού εντός της –ελεγχόμενης από τα Ηνωμένα Έθνη– ουδέτερη ζώνη στην Κύπρο από τουρκικές δυνάμεις.

Οι απειλές για την ασφάλεια των ειρηνευτικών δυνάμεων και οι ζημιές στον εξοπλισμό και τις υποδομές είναι εντελώς απαράδεκτες και υπονομεύουν την ικανότητα του Οργανισμού να εκπληρώσει την ειρηνευτική του εντολή, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να απειλήσει τις προοπτικές επανένωσης και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι τουρκικές αρχές πρέπει να σεβαστούν την εντολή της αποστολής εντός της “Νεκρής Ζώνης” του Οργανισμού, να απέχουν από οιεσδήποτε ενέργειες που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω την ένταση και να αποσύρουν αμέσως όλο το προσωπικό και τα μηχανήματα από το σημείο.

Σαράντα εννέα χρόνια μετά την παράνομη εισβολή και κατοχή της Τουρκίας στην Κύπρο, το αδικαιολόγητο και παράνομο τουρκικό κατοχικό καθεστώς συνεχίζει να κλιμακώνει τις εντάσεις και να αποσταθεροποιεί ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την απόδοση δικαιοσύνης για την Κύπρο και να ζητούμε την άμεση απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων, την επιστροφή της περιουσίας στους νόμιμους ιδιοκτήτες και την επανένωση της Κύπρου».

Τηλεφωνική επικοινωνία Κυριάκου Μητσοτάκη – Νίκου Χριστοδουλίδη για τα επεισόδια στη «Νεκρή Ζώνη»

Πριν από ένα εικοσιτετράωρο, ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο της Κύπρου, ενόσω Αθήνα και Λευκωσία παραμένουν σε ανοιχτή γραμμή αναφορικά με το περιστατικό.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την έντονη αποδοκιμασία του, προς τον κ. Χριστοδουλίδη, για τις απαράδεκτες επιθέσεις των Τουρκοκυπρίων εναντίον των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, με το Μέγαρο Μαξίμου να υπογραμμίζει ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι απόλυτα συντονισμένες ώστε να προβούν στις δέουσες ενέργειες σε διεθνές επίπεδο.

Οι επιδιώξεις της Τουρκίας

Η Τουρκία, με την κλιμάκωση των προκλήσεων, επιχειρεί να «ταΐσει» το εγχώριο ακροατήριο και να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Κύπρο με δύο στόχους: Είτε την έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους, είτε την αναβάθμιση του καθεστώτος των κατεχομένων, με την προσδοκία ότι θα έχει τη στήριξη φιλικών χωρών, όπως –για παράδειγμα– το Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Δε θα πετύχει τίποτε από τα δύο. Πρόκειται για μία άσχημη κίνηση της άλλης πλευράς, καθώς αρχίζει το ψευδοκράτος να παρενοχλεί τα Ηνωμένα Έθνη με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η Αθήνα θα θέσει το θέμα σε διεθνές επίπεδο σε όλους τους τόνους, πάντα στο πλευρό της Λευκωσίας, τονίσθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου.

Σχετικές ειδήσεις