ΕΘΝΙΚΑ

Κύπρος: Πυρ ομαδόν κατά της Τουρκίας για τα έκτροπα στη «Νεκρή Ζώνη»

Κύπρος: Πυρ ομαδόν κατά της Τουρκίας για τα έκτροπα στη «Νεκρή Ζώνη»
YouTube.

Διεθνής κατακραυγή κατά της Άγκυρας, για την προσπάθεια του ψευδοκράτους να μεταβάλλει το «στάτους κβο» στη «Νεκρή Ζώνη» της Κύπρου.

Το πρωί της 18ης Αυγούστου, σημειώθηκε επεισόδιο στη «Νεκρή Ζώνη» της Κύπρου, κοντά στην Πύλα, με επιθέσεις εναντίον ειρηνευτών των Ηνωμένων Εθνών, από Τουρκοκυπρίους που μετέβησαν στην περιοχή από τα κατεχόμενα, για την εκτέλεση εργασιών εντός της «Νεκρής Ζώνης».

Αυτό το γεγονός προκάλεσε «θύελλα» αντιδράσεων στην ευρωπαϊκή κοινότητα αλλά και αντιπροσωπεία της αμερικανικής εξουσίας, με πληθώρα πολιτικών φορέων και προσώπων να καταδικάζει την τουρκοκυπριακή επίθεση σε κυανόκρανους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο, η Τουρκία εμμένει στην εμπρηστική της ρητορική, υποστηρίζοντας ότι για το περιστατικό «ευθύνονται οι Ελληνοκύπριοι».

Μερικές ώρες μετά το αυστηρό μήνυμα της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά και το «ράπισμα» Αμερικάνων βουλευτών στην Τουρκία, ο διπλωματικός σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ακίφ Τσαγατάι, ισχυρίσθηκε μεταξύ άλλων ότι «ήταν μεγάλο λάθος, οι Ελληνοκύπριοι να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκπροσωπώντας ολόκληρο το νησί.

Η “ΤΔΒΚ” εκφράζει από κάθε βήμα ότι είναι εξαιρετικά αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα και τους νόμους των πολιτών και των ομογενών της. Στην πραγματικότητα, η διαφορά συνίσταται στο εξής: Η ελληνοκυπριακή πλευρά λέει ότι είναι “στρατιωτικό σχέδιο” και εμείς λέμε: “Όχι, είναι ένα ανθρωπιστικό έργο”. Οι Τούρκοι πολίτες, της “ΤΔΒΚ” και οι ομογενείς μας που ζουν εκεί, έχουν βασικές ανάγκες».

«Οι απειλές και οι επιθέσεις είναι απαράδεκτες», τονίζει η διεθνής κοινότητα

Η κ. Φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί, επίσης, την τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την εντολή της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη “Νεκρή Ζώνη” και να απέχει από ενέργειες που κλιμακώνουν τις εντάσεις».

Στο ίδιο μήκος κύματος, η ανακοίνωση των ηγετικών στελεχών της ομάδας ελληνικών υποθέσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (Hellenic Caucus) σημείωσε πως «καταδικάζουμε σθεναρά τις επιθέσεις σε ειρηνευτικές δυνάμεις του Οργανισμού και τις ζημιές σε οχήματα αυτού εντός της –ελεγχόμενης από τα Ηνωμένα Έθνη– ουδέτερη ζώνη στην Κύπρο από τουρκικές δυνάμεις.

Οι απειλές για την ασφάλεια των ειρηνευτικών δυνάμεων και οι ζημιές στον εξοπλισμό και τις υποδομές είναι εντελώς απαράδεκτες και υπονομεύουν την ικανότητα του Οργανισμού να εκπληρώσει την ειρηνευτική του εντολή, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να απειλήσει τις προοπτικές επανένωσης και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι τουρκικές αρχές πρέπει να σεβαστούν την εντολή της αποστολής εντός της “Νεκρής Ζώνης” του Οργανισμού, να απέχουν από οιεσδήποτε ενέργειες που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω την ένταση και να αποσύρουν αμέσως όλο το προσωπικό και τα μηχανήματα από το σημείο.

Σαράντα εννέα χρόνια μετά την παράνομη εισβολή και κατοχή της Τουρκίας στην Κύπρο, το αδικαιολόγητο και παράνομο τουρκικό κατοχικό καθεστώς συνεχίζει να κλιμακώνει τις εντάσεις και να αποσταθεροποιεί ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την απόδοση δικαιοσύνης για την Κύπρο και να ζητούμε την άμεση απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων, την επιστροφή της περιουσίας στους νόμιμους ιδιοκτήτες και την επανένωση της Κύπρου».

Τηλεφωνική επικοινωνία Κυριάκου Μητσοτάκη – Νίκου Χριστοδουλίδη για τα επεισόδια στη «Νεκρή Ζώνη»

Πριν από ένα εικοσιτετράωρο, ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο της Κύπρου, ενόσω Αθήνα και Λευκωσία παραμένουν σε ανοιχτή γραμμή αναφορικά με το περιστατικό.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την έντονη αποδοκιμασία του, προς τον κ. Χριστοδουλίδη, για τις απαράδεκτες επιθέσεις των Τουρκοκυπρίων εναντίον των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, με το Μέγαρο Μαξίμου να υπογραμμίζει ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι απόλυτα συντονισμένες ώστε να προβούν στις δέουσες ενέργειες σε διεθνές επίπεδο.

Οι επιδιώξεις της Τουρκίας

Η Τουρκία, με την κλιμάκωση των προκλήσεων, επιχειρεί να «ταΐσει» το εγχώριο ακροατήριο και να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Κύπρο με δύο στόχους: Είτε την έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους, είτε την αναβάθμιση του καθεστώτος των κατεχομένων, με την προσδοκία ότι θα έχει τη στήριξη φιλικών χωρών, όπως –για παράδειγμα– το Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Δε θα πετύχει τίποτε από τα δύο. Πρόκειται για μία άσχημη κίνηση της άλλης πλευράς, καθώς αρχίζει το ψευδοκράτος να παρενοχλεί τα Ηνωμένα Έθνη με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η Αθήνα θα θέσει το θέμα σε διεθνές επίπεδο σε όλους τους τόνους, πάντα στο πλευρό της Λευκωσίας, τονίσθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου.

Σχετικές ειδήσεις