ΕΘΝΙΚΑ

«Ράπισμα» Αμερικάνων βουλευτών στην Τουρκία: «Το κατοχικό καθεστώς κλιμακώνει τις εντάσεις»

cyprus
https://www.philenews.com/

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η -τελικά όχι και τόσο πρωτοφανής- επιθετική ενέργεια των Τουρκοκυπρίων κατά της ειρηνευτικές δύναμης του ΟΗΕ στη νεκρή ζώνη της Κύπρου.

Την έντονη καταδίκη των ηγετικών στελεχών της ομάδας ελληνικών υποθέσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων (Hellenic Caucus) προκάλεσε η επίθεση που δέχτηκε η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο εντός της νεκρής ζώνης από Τουρκοκυπρίους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το κλιμάκιο του ΟΗΕ δέχτηκε επίθεση όταν προσπάθησε να παρεμποδίσει μη εξουσιοδοτημένες οικοδομικές εργασίες στην περιοχή Πύλα.

Το συγκεκριμένο περιστατικό προκάλεσε την αντίδραση ορισμένων Αμερικανών νομοθετών - γνωστών για τη φιλελληνική τους στάση-, οι οποίοι με παρέμβαση τους καλούν τη τουρκική πλευρά να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια περαιτέρω κλιμάκωσης.

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι βουλευτές Γκας Μπιλιράκης, Κρις Πάπας, Νικόλ Μαλλιωτάκη και Ντίνα Τίτους.

Η ανακοίνωση των βουλευτών για το περιστατικό στη Πύλα

«Καταδικάζουμε σθεναρά τις επιθέσεις σήμερα το πρωί σε ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ και τις ζημιές σε οχήματα του ΟΗΕ εντός της ελεγχόμενης από τον ΟΗΕ ουδέτερη ζώνη στην Κύπρο από τουρκικές δυνάμεις. Οι απειλές για την ασφάλεια των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και οι ζημιές στον εξοπλισμό και στις υποδομές του ΟΗΕ είναι εντελώς απαράδεκτες και υπονομεύουν την ικανότητα του ΟΗΕ να εκπληρώσει την ειρηνευτική εντολή του, γεγονός που θα μπορούσε να απειλήσει τις προοπτικές επανένωσης και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι τουρκικές αρχές πρέπει να σεβαστούν την εντολή της αποστολής εντός της νεκρής ζώνης του ΟΗΕ, να απέχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω την ένταση και να αποσύρουν αμέσως όλο το προσωπικό και τα μηχανήματα από την νεκρή ζώνη του ΟΗΕ.

Σαράντα εννέα χρόνια μετά την παράνομη εισβολή και κατοχή της Τουρκίας στην Κύπρο, το αδικαιολόγητο και παράνομο τουρκικό κατοχικό καθεστώς συνεχίζει να κλιμακώνει τις εντάσεις και να αποσταθεροποιεί ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την απόδοση δικαιοσύνης για την Κύπρο και να ζητούμε την άμεση απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων, την επιστροφή της περιουσίας στους νόμιμους ιδιοκτήτες της και την επανένωση της Κύπρου».

Δείτε νέο βίντεο από τα επεισόδια:

«Καταδικάζει» ο Γκουτέρες την επίθεση Τουρκοκυπρίων εναντίον κυανόκρανων στην Κύπρο

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες «καταδίκασε» χθες Παρασκευή την «απαράδεκτη» επίθεση Τουρκοκυπρίων εναντίον κυανόκρανων, που «μπορεί να αποτελούν σοβαρά εγκλήματα δυνάμει του διεθνούς δικαίου», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Νέα Υόρκη από τον εκπρόσωπό του Στεφάν Ντουζαρίκ.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ «καταδικάζει την επίθεση» που έγινε χθες «από τουρκοκυπριακό προσωπικό ασφαλείας» και είχε αποτέλεσμα να υπάρξουν «τραυματισμοί» κυανόκρανων της UNFICYP, στη νεκρή ζώνη κοντά στην Πύλα, αναφέρει το κείμενο.

Οι κυανόκρανοι «εμπόδιζαν μη εγκεκριμένη οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή, όπως προβλέπει η εντολή τους», προστίθεται.

Ο κ. Γκουτέρες «τονίζει πως οι απειλές για την ασφάλεια των κυανόκρανων του ΟΗΕ και οι ζημιές σε ιδιοκτησία του ΟΗΕ είναι απαράδεκτες και μπορεί να αποτελούν σοβαρά εγκλήματα δυνάμει του διεθνούς δικαίου», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ καλεί την τουρκοκυπριακή πλευρά να «σέβεται» την εξουσία της UNFICYP και να αποσύρει «αμέσως» το προσωπικό και τα μηχανήματά της «από την ουδέτερη ζώνη».

Τα μέλη της UNFICYP που δέχθηκαν επίθεση από τουρκοκύπριους αστυνομικούς ήταν βρετανοί και σλοβάκοι κυανόκρανοι.

Το επεισόδιο καταδίκασαν η ΕΕ, καθώς και η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία, που εξέφρασαν με κοινή ανακοίνωσή τους «ανησυχία» για τα αυθαίρετα έργα.

Η γαλλίδα ΥΠΕΞ Κατρίν Κολονά εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του Παρισιού κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής της με τον τούρκο ομόλογό της Χακάν Φιντάν.

Κάτι τρέχει με τους Τούρκους...

Την ώρα που υποτίθεται ότι έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων η Άγκυρα επιχειρεί να δυναμιτίσει το καλό κλίμα και να δημιουργήσει συνθήκες έντασης στην Κύπρο.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, με φόντο την πρόκληση των Τουρκοκύπριων που επιτέθηκαν κατά μελών του ΟΗΕ στη «νεκρή ζώνη», στα κατεχόμενα. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την έντονη αποδοκιμασία του για τις απαράδεκτες επιθέσεις Τουρκοκύπριων εναντίον των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), στην περιοχή της Πύλας. Ελλάδα και Κύπρος είναι απόλυτα συντονισμένες ώστε να προβούν στις δέουσες ενέργειες σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου.

Και βεβαίως δεν είναι μόνο οι επιθέσεις κατά της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ και οι ζημιές σε οχήματα του ΟΗΕ από το προσωπικό της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Ο Ερντογάν είναι προβλέψιμος αφού πριν από λίγες εβδομάδες σε ομιλία του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, δήλωσε αναφερόμενος στην Κύπρο: «Θα ήθελα να υπενθυμίσω ένα γεγονός. Εμείς δεν αποφύγαμε ποτέ τη λύση για τις αλήθειες στο νησί. Δεν θα το αποφύγουμε. Δεν φοβόμαστε να βάλουμε το χέρι μας στη φωτιά προκειμένου να βρεθεί μια μόνιμη και δίκαιη ειρήνη. Την αποφασιστικότητά μας σχετικά με αυτό το θέμα τη δείξαμε σε όλες τις διαδικασίες, από το σχέδιο Ανάν μέχρι τώρα. Και αν χρειαστεί θα τη δείξουμε ξανά. Ωστόσο είναι ξεκάθαρο, αυτοί που βρίσκονται απέναντί μας, αντί να επιμένουν σε επιβολές, να αποδεχθούν την πραγματικότητα στο πεδίο».

Στην Άγκυρα γνωρίζουν πως τα ζητήματα της τελωνειακής ένωσης, της άρσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, αλλά και για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας δεν θα είναι εύκολο να προχωρήσουν σε περίπτωση που η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία μαζί με άλλες χώρες της Ε.Ε. εκφράσουν αντιρρήσεις. Γι’ αυτό ο Τούρκος πρόεδρος παίζει με τη φωτιά… Και στην Κύπρο και στη Λιβύη, εφαρμόζοντας συνθήκες τακτικισμού και εκφοβισμών…

Η στάση της Αθήνας

Tην ίδια ώρα που η Τουρκία λειτουργεί υπό το κράτος του πανικού ακροβατώντας σε τεντωμένο σχοινί, η ελληνική πρωτεύουσα δομεί το παζλ της περαιτέρω ενίσχυσης του γεωπολιτικού αποτυπώματος της χώρας στην ευρύτερη περιοχή. Με τον πρωθυπουργό να έχει τοποθετήσει στο κεντρικό σκηνικό της κυβερνητικής στρατηγικής την «ισχυρή Ελλάδα», προτάσσοντας το…DNA της εθνικής αυτοπεποίθησης, το Μέγαρο Μαξίμου αναπτύσσει σταδιακά ένα πλαίσιο κινήσεων, με στόχο η Αθήνα να μετατραπεί σε πρωταγωνίστρια των εξελίξεων τόσο στην περιοχή της Βαλκανικής, όσο και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, εντάσσεται και η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να υποδεχθεί το βράδυ της Δευτέρας τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων και κρατών-μελών της Ε.Ε. της περιοχής σε ένα άτυπο δείπνο για τη διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από τη Σύνοδο Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων και την «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης».

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, η πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη σηματοδοτεί τον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας, ειρήνης και ενεργειακής ασφάλειας στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την επιστροφή της στα Βαλκάνια από το 2019 και μετά. Παράλληλα, η πρόσκληση του πρωθυπουργού είναι τόσο ουσιαστική, όσο και συμβολική.

Ουσιαστική, επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα επαναβεβαιώσει την σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής, η οποία καθίσταται ακόμη πιο σημαντική στο νέο περιβάλλον προκλήσεων που διαμορφώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Συμβολική, επειδή στις 21 Ιουνίου συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης» της Συνόδου Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η οποία άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη αρκετών χωρών της περιοχής στην Ε.Ε.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο δείπνο που θα παραθέσει το βράδυ της Δευτέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε θα εκπροσωπηθεί η Αλβανία. Η πρόσκληση της Αθήνας απευθυνόταν στον πρόεδρο της Αλβανίας και όχι στον πρωθυπουργό, Έντι Ράμα, γεγονός που έρχεται, αν μη τι άλλο, να αποτυπώσει την έντονη ενόχληση της ελληνικής πρωτεύουσας για τα γεγονότα που σχετίζονται με την παράνομη κράτηση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη.

Σχετικές ειδήσεις