ΚΥΠΡΟΣ

Διεθνής καταδίκη των Τουρκοκυπρίων για την επίθεση με μπουλντόζες στη Νεκρή Ζώνη κατά ανδρών του ΟΗΕ

Διεθνής καταδίκη των Τουρκοκυπρίων για την επίθεση με μπουλντόζες στη Νεκρή Ζώνη κατά ανδρών του ΟΗΕ
https://politis.com.cy/

Βίντεο ντοκουμέντο δείχνει τη στιγμή της επίθεσης τωνΤουρκοκύπριων με μπουλντόζες εναντίον των μελών της UNFICYP, εντός της νεκρής ζώνης κοντά στην Πύλα

Σύσσωμη σχεδόν η διεθνής κοινότητα καταδικάζει τα επεισόδια που προκάλεσαν Τουρκοκύπριοι στη Νεκρή Ζώνη κατά ανδρών του ΟΗΕ.

Σε κοινή ανακοίνωση οι πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της Γαλλίας καλούν επιτακτικά την τουρκική πλευρά να διακόψει άμεσα το παράνομο οδικό έργο και να συμμορφωθεί με το σχετικό ψήφισμα του ΟΗΕ.

Βίντεο ντοκουμέντο από την «επίθεση» με μπουλντόζες

Βίντεο ντοκουμέντο δείχνει τη στιγμή της επίθεσης τωνΤουρκοκύπριων με μπουλντόζες εναντίον των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), εντός της νεκρής ζώνης κοντά στην Πύλα.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Τουρκοκύπριοι αστυνομικοί και Τουρκοκύπριοι στρατιώτες με πολιτικά ρούχα, επιτέθηκαν σε μέλος της ειρηνευτικής δύναμης, γρονθοκοπώντας το, τού έριξαν μπουνιά και επιτέθηκαν σε άλλα δέκα μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ σπρώχνοντάς τα με τη βία και με κλωτσιές. Οι Τουρκοκύπριοι μάλιστα χρησιμοποιώντας μπουλντόζα απομάκρυναν όχημα της ειρηνευτικής δύναμης που βρισκόταν στο σημείο για να εμποδίσει τις μη εξουσιοδοτημένες κατασκευαστικές εργασίες στην περιοχή, την κατασκευή δρόμου που θα συνδέει το κατεχόμενο χωριό Άρσος με την Πύλα, που είναι ένα από τα ελάχιστα μέρη όπου κατοικούν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μαζί. Προκλήθηκαν ζημιές σε τρία οχήματα των Ηνωμένων Εθνών.

Την έντονη αποδοκιμασία του για τις απαράδεκτες επιθέσεις Τουρκοκύπριων εναντίον των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), στην περιοχή της Πύλας, εξέφρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι απόλυτα συντονισμένες ώστε να προβούν στις δέουσες ενέργειες σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών

Το Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του καταδικάζει τις «απαράδεκτες επιθέσεις».

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τις απαράδεκτες σημερινές επιθέσεις Τουρκοκύπριων εναντίων των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), τα οποία επιχείρησαν να παρεμποδίσουν μη εξουσιοδοτημένες εργασίες κατασκευής δρόμου εντός της νεκρής ζώνης πλησίον της Πύλας.

Η απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων εντός της νεκρής ζώνης αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του status quo, ενώ η επίθεση σε μέλη ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ συνιστά πράξη περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας. Οι παράνομες εργασίες πρέπει να σταματήσουν άμεσα και είναι ανάγκη να αποφευχθεί κάθε είδους δραστηριότητα που θα προκαλέσει περαιτέρω κλιμάκωση.

Ανάλογες ενέργειες δεν συμβάλλουν καθόλου στις προσπάθειες του ΟΗΕ για αναβίωση των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία και θα προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες προς διεθνείς οργανισμούς και κυβερνήσεις».

ΥΠΕΞ Ψευδοκράτους: Για αδιαφορία κατηγορεί τον ΟΗΕ - Επιμένει για την Πύλα

Το λεγόμενο υπουργείο Εξωτερικών του ψευδοκράτους ανακοίνωσε πριν από λίγα 24ωρα ότι το οδικό έργο για το οποίο βρίσκονται συνεργεία των Τουρκοκυπρίων στην περιοχή Άρσους – Πύλας, μήκους 11,6 χιλιομέτρων, θα προχωρήσει, για ανθρωπιστικούς και οικονομικούς λόγους.

Το ψευδοκράτος κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά για μακροχρόνια έλλειψη καλής θέλησης στο θέμα και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για αδιαφορία σε συνεχείς παραβιάσεις της νεκρής ζώνης στην περιοχή από τους Ελληνοκύπριους.

Σε δηλώσεις του ο «ΥΠΕΞ» του ψευδοκράτους επιμένει ότι ο δρόμος που θα παραβιάζει τη νεκρή ζώνη είναι ανθρωπιστικό έργο και δεν υπάρχει κανένα απώτερο κίνητρο, ο αποκαλούμενος ΥΠΕΞ του ψευδοκράτους Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, υποστηρίζοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη «παίζουν με τον χρόνο» και το «οδικό έργο θα γίνει».

Σχετικές ειδήσεις