ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ Ο ΟΗΕ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ

ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Τουρκοκύπριοι επιτέθηκαν σε κυανόκρανους - «Θέλουν τετελεσμένα στη νεκρή ζώνη», λέει το ΥΠΕΞ

Κύπρος: Τουρκοκύπριοι επιτέθηκαν σε κυανόκρανους - «Θέλουν τετελεσμένα στη νεκρή ζώνη», λέει το ΥΠΕΞ

Τουρκοκύπριοι επιτέθηκαν σε κυανόκρανους του ΟΗΕ στη νεκρή ζώνη της Κύπρου, γεγονός που προκάλεσε τις αντιδράσεις της χώρας μας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επεισόδιο σημειώθηκε το πρωί στη νεκρή ζώνη της Κύπρου κοντά στην Πύλα με επιθέσεις κατά ειρηνευτών των Ηνωμένων Εθνών από προσωπικό που μετέβη στην περιοχή από τα κατεχόμενα για την εκτέλεση εργασιών εντός της νεκρής ζώνης. Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι επρόκειτο για ενέργεια προκειμένου οι Τουρκοκύπριοι να δημιουργήσουν «τετελεσμένα» στο νησί.

Με ανακοίνωσή της η ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) καταδικάζει τις επιθέσεις κατά ειρηνευτών των ΗΕ και την πρόκληση ζημιών σε οχήματα των ΗΕ από προσωπικό της τ/κ πλευράς σήμερα το πρωί, όπως αναφέρει.

Το επεισόδιο, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, σημειώθηκε εντός της νεκρής ζώνης κοντά στην Πύλα, καθώς ειρηνευτές των ΗΕ παρεμπόδισαν μη εξουσιοδοτημένες κατασκευαστικές εργασίες στην περιοχή.

"Οι απειλές για την ασφάλεια των ειρηνευτών των ΗΕ και η πρόκληση ζημιών στην περιουσία των ΗΕ είναι απαράδεκτες και αποτελούν σοβαρό έγκλημα με βάση το διεθνές δίκαιο που θα διωχθούν στον μέγιστο βαθμό που προβλέπει ο νόμος", προστίθεται.

Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ καλεί την τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την εξουσία που έχει η αποστολή, με βάση την εντολή της, εντός της υπό τον έλεγχο των ΗΕ νεκρής ζώνης, να αποφεύγει οποιεσδήποτε ενέργειες που μπορεί να κλιμακώσουν περαιτέρω τις εντάσεις και να αποσύρει όλο το προσωπικό και τα μηχανήματα από την υπό τον έλεγχο των ΗΕ νεκρή ζώνη αμέσως, επισημαίνεται.

Ακόμη αναφέρεται πως "η αποστολή παρακολουθεί την κατάσταση στενά και παραμένει δεσμευμένη στο να διασφαλίσει τη διατήρηση της ηρεμίας και της σταθερότητας στην περιοχή".

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών

Το Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του καταδικάζει τις «απαράδεκτες επιθέσεις».

Η ανακοίνωση αναλυτικά:

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τις απαράδεκτες σημερινές επιθέσεις Τουρκοκύπριων εναντίων των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), τα οποία επιχείρησαν να παρεμποδίσουν μη εξουσιοδοτημένες εργασίες κατασκευής δρόμου εντός της νεκρής ζώνης πλησίον της Πύλας.

Η απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων εντός της νεκρής ζώνης αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του status quo, ενώ η επίθεση σε μέλη ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ συνιστά πράξη περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας. Οι παράνομες εργασίες πρέπει να σταματήσουν άμεσα και είναι ανάγκη να αποφευχθεί κάθε είδους δραστηριότητα που θα προκαλέσει περαιτέρω κλιμάκωση.

Ανάλογες ενέργειες δεν συμβάλλουν καθόλου στις προσπάθειες του ΟΗΕ για αναβίωση των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία και θα προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες προς διεθνείς οργανισμούς και κυβερνήσεις».

Καταδικάζει κι η Ε.Ε.

Θέση για τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στη νεκρή ζώνη κοντά στην Πύλα, πήρε νωρίτερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Καταδικάζουμε σθεναρά την επίθεση κατά της αποστολής του ΟΗΕ στην Κύπρο από Τουρκοκυπριακό προσωπικό στην Πύλα σήμερα. Η διασφάλιση της ασφάλειας των ειρηνευτικών δυνάμεων και η αποκλιμάκωση της κατάστασης πρέπει να παραμείνουν προτεραιότητα. Παραμένω σε επαφή με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, παρακολουθώντας στενά την κατάσταση», έγραψε σε ανάρτησή που πραγματοποίησε ο Σαρλ Μισέλ, στον απόηχο των γεγονότων στην Κύπρο.

Σχετικές ειδήσεις