ΕΘΝΙΚΑ

Τον... χαβά του ο Τσελίκ: «Η Ελλάδα να μειώσει τους εξοπλισμούς στο Αιγαίο για να υπάρχει όραμα»

Τον... χαβά του ο Τσελίκ: «Η Ελλάδα να μειώσει τους εξοπλισμούς στο Αιγαίο για να υπάρχει όραμα»

Δεν θα είναι καθόλου εύκολη η... αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία, αφού ο Ομέρ Τσελίκ επαναφέρει το ζήτηση της «στρατικοποίησης» των νησιών του Αιγαίου.

«Σας έβαλαν όρο να μην χρησιμοποιήσετε τα F-16 εναντίον της Ελλάδας κλπ;», ήταν το ερώτημα από το τουρκικό δίκτυο Haner Turk που έδωσε το έναυσμα στον εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας AKP Ομέρ Τσελίκ, να μιλήσει για τα «λάθη» των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και της Ευρώπης:

«Δεν είμαστε όμως εμείς αυτοί που εξοπλίζουμε τα νησιά. Αυτός που εξοπλίζει τα νησιά είναι η Ελλάδα. Ποιο είναι το λάθος των ΗΠΑ; Ότι έρχονται στην Αλεξανδρούπολη και χτίζουν βάση. Ένα άλλο γεγονός είναι ότι ήραν κάποια εμπάργκο που είχαν επιβληθεί στην Ελλάδα», είπε και πρόσθεσε:

«Εάν πράγματι θέλετε να προωθήσετε μια πολιτική με όραμα θα πρέπει πρώτα να ληφθεί υπόψη ο εξοπλισμός των νησιών από την Ελλάδα, πρέπει να προσπαθήσουν μειώσουν τον εξοπλισμό στο Αιγαίο»

Ο ΟμέρΤσελίκ απευθύνθηκε και στη Γαλλία δηλώνοντας ότι ενώ υπογράφονται «ένα σωρό συμφωνίες, προκειμένου να καταργηθούν ορισμένα όπλα, έρχονται σε ένα μέρος όπου δεν υπάρχει απειλή».

Με την Ελλάδα έχουμε Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, που ελήφθη απόφαση να διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη, υπενθύμισε στη συνέχεια τονίζοντας ότι «ήδη υπάρχει μηχανισμός σχετικά με τα προβλήματα στο Αιγαίο».

Σε αυτόν τον μηχανισμό η Τουρκία συμμετείχε κανονικά, αλλά η Ελλάδα δεν προσερχόταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υποστήριξε ο Ομέρ Τσελίκ και επανέλαβε ότι «αυτό που πρέπει να γίνει εδώ είναι να γυρίσουν και να πουν στην Ελλάδα πως πρέπει να σταματήσει τον εξοπλισμό των νησιών, που αντιβαίνει στις συμφωνίες».

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Άγκυρας, «η θέση της Τουρκίας ήταν και είναι πάντα να γίνει το Αιγαίο λίμνη της ειρήνης. Αν όμως εσύ θέλεις να μετατρέψεις το Αιγαίο σε ελληνική λίμνη, τότε φυσικά εμείς θα αντιδράσουμε σε αυτή τη μαξιμαλιστική συμπεριφορά, όπως στο θέμα των 12 μιλίων. Υπάρχει μια καθαρή απόφαση στο θέμα αυτό.

Ο Μητσοτάκης πάει στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και λέει: «Μην δίνετε όπλα στην Τουρκία»

Εντάξει, όταν έγινε ο σεισμός ήρθε η ελληνική ομάδα διάσωσης, πραγματοποίησαν εξαιρετικές ανθρωπιστικές δράσεις, έσωσαν ένα παιδί μας και προέκυψε μια πολύ όμορφη εικόνα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους Έλληνες πολίτες που ήρθαν από την Ελλάδα και μας βοήθησαν για μια ακόμα φορά. Αντίστοιχα, όταν αυτοί έχουν κάποιο πρόβλημα τρέχουμε εμείς, από τη οικονομική κρίση μέχρι και άλλα θέματα, η πρώτη που τρέχει είναι η Τουρκία. Ας το λύσουμε, λοιπόν, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων λέει ο Πρόεδρος μας, αλλά ο Μητσοτάκης πάει στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και λέει: «Μην δίνετε όπλα στην Τουρκία» και με αυτόν τον τρόπο δείχνει μια στάση απέναντι στην Τουρκία. Και όταν η Pelosi, επικεφαλής του κοινοβουλίου, σηκώνεται όρθια και χειροκροτεί με έναν πολύ ασυνείδητο τρόπο, τότε εσείς οι ΗΠΑ δεν εξυπηρετείτε τον στόχο να γίνει το Αιγαίο μια λίμνη ειρήνης. Αυτό που κάνει η ελληνική διπλωματία όμως είναι να μετατρέπει τα προβλήματα Τουρκίας-Ελλάδας σε προβλήματα της Τουρκίας με την Ευρώπη και το παρουσιάζουν μάλιστα αυτό ως κάτι για το οποίο μπορούν να υπερηφανεύονται.

Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα; Το θέμα γίνεται ακόμα πιο δύσκολο να επιλυθεί. Προκύπτει μια χαοτική εξίσωση όπου μετά θα πρέπει να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της Γαλλίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ. Η τουρκική διπλωματία έχει αναφερθεί πολλές φορές στη φόρμουλα «win win» και θα αναφερθεί και στο μέλλον.

Ο Μπάιντεν είπε “υποστηρίξτε την αντιπολίτευση στην Τουρκία” και αντιδράσαμε έντονα σε αυτό

Δηλαδή πώς θα δούλευε με την αντιπολίτευση; Τι έρχεται αμέσως στο μυαλό; Οι περίφημες παρεμβάσεις της Αμερικής, τα πραξικοπήματά τους κλπ. Και τις προάλλες είπε κάτι πολύ ενδιαφέρον ο Μπάιντεν: «Πρέπει να σταματήσουμε να οικοδομούμε εθνικά κράτη». Γίνεται πραξικόπημα, κάνουν εθνικό κράτος και όλα καταλήγουν σε καταστροφή. Το Αφγανιστάν ακόμα δεν μπορεί να γλιτώσει από την κατάσταση που δημιούργησε αυτή η συμφορά. Και εδώ, έδειχνε μια εικόνα σαν να έλεγε “να ρίξουμε τον Ερντογάν. Αλλά ο Ερντογάν θα είναι άλλα 5 χρόνια εδώ, να δούμε εάν θα είναι και ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Συνεχώς ερχόμαστε σε αντιπαράθεση για την ‘Δυτική Θράκη’ και την προστασία των δικαιωμάτων της ‘τουρκικής μειονότητας’. Από την άλλη, όταν το θέμα αφορά όπλα, όταν ξεσηκώνεστε να κάνετε βάση στην Αλεξανδρούπολη και στο Αιγαίο τρυπάτε εκείνα τα σκάφη και σκοτώνετε, αν εξοπλίζετε τα νησιά, τότε θα γίνει κάτι άλλο», κατέληξε ο Ομέρ Τσελίκ.

Πηγή: ertnews.gr