Live blog: Όλες οι εξελίξεις από τα πύρινα μέτωπα στη χώρα

Χρήστος Γιαννούλης

Ολονύκτια αναμένεται η μάχη με τις φλόγες
Φωτογραφία αρχείου / InTime

Φωτιά: Ενημέρωση για τα πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα - Συνεχίζεται η μάχη στη Φωκίδα και το Κρανίδι

Στη Φωκίδα, την Αργολίδα και την Ηλεία έχει ρίξει το βάρος της το πρωί της Τρίτης η Πυροσβεστικής που δίνει από τη Δευτέρα μάχη με τις φωτιές σε αρκετές περιοχές της επικράτειας.

Ήδη με το πρώτο φως της ημέρας δόθηκε εντολή να πετάξουν εναέρια μέσα για να πραγματοποιήσουν ρίψεις νερού και στα τρία αυτά μέτωπα που είνκαι αυτά που ανησυχούν περισσότερου τους πυροσβέστες.

Μεγάλος εχθρός των προσπαθειών των πυροσβεστών οι ισχυροί άνεμοι που σύμφωνα με τους μετεωρολόγους θα είναι χαρακτηριστικό του καιρού και για σήμερα Τρίτη (05/07)

Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις από τις φωτιές στην Ελλάδα:

07:24
Μάριος Καλογερόπουλος

Ευνοϊκές οι συνθήκες για εκδήλωση φωτιάς σήμερα (05/07) και αύριο (06/07)

Οι δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα επιμείνουν σε μεγάλο μέρος της ανατολικής και νότιας Ελλάδας, κατά το διήμερο Τρίτης και Τετάρτης, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία της πυρομετεωρολογικής μονάδας FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ)/meteo.gr.

Ειδικότερα, για σήμερα επισημαίνεται ότι διατηρείται το πολύ υψηλό δυναμικό για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών καθοδηγούμενων από τον άνεμο σε Αττική (συμπεριλαμβανομένων των Κυθήρων), Δ. Βοιωτία, Κ. και Ν. Εύβοια, Κορινθία, Κυκλάδες, και τοπικά σε Αργολίδα, Λακωνία, Κρήτη, Χίο, Αν. Λέσβο και Σκύρο.

Παρά τη μικρή εξασθένηση που θα σημειώσουν οι άνεμοι, οι ατμοσφαιρικές συνθήκες αναμένεται ότι θα είναι περισσότερο θερμές και θα διατηρηθούν ξηρές στις παραπάνω περιοχές, γεγονός που θα διευκολύνει την ανάφλεξη και τη γρήγορη διάδοση της φωτιάς.

Στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι θα "ευθυγραμμίζονται" με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας έτσι το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς της φωτιάς.

Επιπρόσθετα, το meteo σημειώνει ότι διατηρείται το πυρομετεωρολογικό δυναμικό για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών καθοδηγούμενων από επαγωγική στήλη (αυτοκαθοδηγούμενες) σε Δ. Πελοπόννησο (Ηλεία, Αχαϊα) και σε Δ. Στερεά, με μικρή πιθανότητα για τον σχηματισμό πυρονεφών.

07:04
Μάριος Καλογερόπουλος

To Newsbomb.gr στην Ιτέα

Φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης

06:40
Μάριος Καλογερόπουλος

Βίντεο από τη φωτιά στη Φωκίδα

06:39
Μάριος Καλογερόπουλος

Συγκλονιστικό βίντεο από το μέτωπο στο Κρανίδι

06:36
Μάριος Καλογερόπουλος

Ξεκίνησαν τα ενάερια μέσα για ρίψεις νερού

Σύμφωνα με το γραφείο τύπου της Πυροσβεστικής με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις νερού

Στην Ηλεία δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο

Στη Φωκίδα τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο

Στην Αργολίδα δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο

06:35
Μάριος Καλογερόπουλος

Η πρώτη εικόνα τα ξημερώματα της Τρίτης για τη φωτιά στο Κρανίδι

04:00
Γιάννης Καλύβας

Συγκλονιστικές εικόνες από το πύρινο μέτωπο στη Φωκίδα

Το Newsbomb.gr και ο φωτορεπόρτερ Νίκος Χριστοφάκης βρίσκονται στο πύρινο μέτωπο και μεταδίδουν συγκλονιστικές εικόνες.

Οι εικόνες που καταγράφει ο φακός του φωτορεπόρτερ του Newsbomb.gr, είναι συγκλονιστικές και αποτυπώνουν το μέγεθος της πύρινης λαίλαπας που έχει ήδη κατακάψει εκτάσεις χιλιομέτρων από το μεσημέρι της Δευτέρας.

02:26
Γιάννης Καλύβας

Ζάκυνθος: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο Καμπί

Υπό έλεγχο βρίσκεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας σε δασική έκταση στην περιοχή Καμπί στη Ζάκυνθο.

Από την πρώτη στιγμή, μεγάλες πυροσβεστικές δυνάμεις έσπευσαν στο σημείο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Αναλυτικότερα, επιχείρησαν 30 πυροσβέστες με 12 οχήματα, δύο αεροσκάφη πετζετέλ, 2 πυροσβεστικά ελικόπτερα τύπου Έρικσον ενώ σημαντική ήταν και η συνδρομή υδροφόρων του ΟΤΑ.

Από τα πρώτα λεπτά της πυρκαγιάς, η Αστυνομική Διεύθυνση Ζακύνθου, απομάκρυνε αμέσως όλους τους λουόμενους από τις κοντινές περιοχές του Λημνιώνα και του Πόρτο Ρόξα ενώ απαγορεύτηκε και η κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή. Ακόμα απομακρύνθηκαν και οι κάτοικοι που μένουν στα πρώτα σπίτια του χωριού Καμπί.

Στο σημείο θα παραμείνουν όλη τη νύχτα ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις υπό τον κίνδυνο αναζωπύρωσης.

01:31
Γιάννης Καλύβας

Τα έξι κρίσιμα σημεία της φωτιάς στην Άμφισσα

Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου που έγινε στην 'Αμφισσα για να εκτιμηθεί η κατάσταση αλλά και να τεθούν οι προτεραιότητες για τις νυχτερινές επιχειρήσεις.

Οι πυροσβέστες και όλοι οι εμπλεκόμενοι στην κατάσβεση , θα προσπαθήσουν όλη τη νύχτα να κρατήσουν τις φλόγες μακριά για να μην υπάρχουν αναζωπυρώσεις και από ότι προκύπτει από την απόφαση του συντονιστικού οι περιοχές στις οποίες θα ρίξουν το κύριο βάρος τους, είναι στο βορειοδυτικό τμήμα της Ιτέας όπου κατευθύνονται οι φλόγες, χωρίς όμως να κινδυνεύουν κατοικίες. Ακόμα το κύριο βάρος θα πέσει στις περιοχές της Αγίας Ευθυμίας, της Τριταίας, στο Σερνικάκι, στο Χρισσό και τον Ελαιώνα. Οι περιοχές αυτές είναι που έχουν κρίσιμα μέτωπα χωρίς όμως να κινδυνεύουν κατοικίες.

Εκτός από την προληπτική εκκένωση του βόρειου τμήματος της Ιτέας αυτό δηλαδή που βρίσκεται πάνω από την εθνική οδό Ιτέας - Ναυπάκτου έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία από το 57ο χιλιόμετρο έως το 64ο χιλιόμετρο στο δρόμο 'Αμφισσας - Λιβαδειάς καθώς είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη η κατάσταση από τα μέτωπα της φωτιάς και τους καπνούς. Ακόμη έγινε γνωστό ότι έχει προωθηθεί και αίτημα για κήρυξη της ΔΕ Ιτέας, 'Αμφισσας και Δελφών του δήμου Δελφών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Όλη νύχτα θα γίνει προσπάθεια να κρατηθούν τα μέτωπα της φωτιάς μέχρι το πρώτο φως της μέρας όταν αναμένεται να επανέλθουν και πάλι τα εναέρια μέσα, ιδιαίτερα ενισχυμένα, για να μπορέσουν να περιορίσουν τα μέτωπα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη στην περιοχή μεταφέρονται και άλλες δυνάμεις από την Κεντρική Ελλάδα αλλά και γειτονικούς νόμους ενώ μεγάλες δυνάμεις από εθελοντές έχουν συγκεντρωθεί από το απόγευμα και συμβάλλουν στον περιορισμό της φωτιάς. Μάχη δίνουν και οι καλλιεργητές της περιοχής με ότι μέσο διαθέτει ο καθένας, ανοίγοντας συγχρόνως και γεωτρήσεις για να σταματήσουν την καταστροφική πορεία της φωτιάς.

01:05
Χρήστος Γιαννούλης

Έκκληση για τρακτέρ και υδροφόρες στο Σερνικάκι Φωκίδας

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved