ΕΛΛΑΔΑ

Αναδρομικά 2,5 δισ. ευρώ διεκδικεί το δημόσιο για «μαϊμού» επιδόματα

Αναδρομικά 2,5 δισ. ευρώ διεκδικεί το δημόσιο για «μαϊμού» επιδόματα

«Τα Ταμεία θα διεκδικήσουν τα χρήματα αυτά αναδρομικά. Υπολογίζεται ότι φτάνουν τα 2,5 δισ.» δήλωσε ο Γ. Κουτρουμάνης αναφερόμενος στις υποθέσεις παράνομων παροχών προνοιακών επιδομάτων και συντάξεων.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της Ν.Δ. Φωτεινής Πιπιλή, ο υπουργός Εργασίας εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του έτους το ασφαλιστικό σύστημα θα έχει οικονομικό όφελος 4,5 δισ. ευρώ από την περιστολή της σπατάλης και της διαφθοράς.

Η Φωτεινή Πιπιλή ζήτησε να τιμωρηθούν όλοι όσοι, άμεσα ή έμμεσα, εμπλέκονται σε αυτές τις υποθέσεις. Η ίδια απαίτησε να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα ονόματα των «μεσολαβητών», όποιοι κι αν είναι αυτοί «βουλευτές, νομάρχες, δήμαρχοι, διοικητές, πολιτευτές κ.α. και να επιστραφούν στο δημόσιο τα ποσά που αποδόθηκαν καταχρηστικώς σε μη δικαιούχους».

Ο υπουργός απάντησε ότι οι απαιτούμενοι έλεγχοι εξελίσσονται σε γρήγορους ρυθμούς και διακόπηκαν παράνομες παροχές σε ποσοστό 80%. Συμπλήρωσε ότι θα αναζητηθούν σε όλες τις περιπτώσεις ποινικές και αστικές ευθύνες εκείνων που μεσολάβησαν «γιατί είχαν πολιτικά οφέλη ή οικονομικά».

«Πρέπει να μάθουν οι τοπικές κοινωνίες και γενικότερα ο ελληνικός λαός ποιοι ήταν εκείνοι που μεσολαβούσαν προκειμένου κάποιοι να έχουν παροχές που δεν δικαιούνται. Αλλά ας κρατήσουμε κάτι θετικό, ότι καταφέραμε να έχουμε μείωση στις δαπάνες 3,2 δισ. ευρώ σε σχέση με τις δαπάνες του 2009», κατέληξε ο υπουργός.