ΕΛΛΑΔΑ

Νίκαια: Είχαν κρίνει τη νοσηλεύτρια «ανεπαρκή» – Τι λέει η μητέρα που έχασε το παιδί της

Νίκαια: Είχαν κρίνει τη νοσηλεύτρια «ανεπαρκή» – Τι λέει η μητέρα που έχασε το παιδί της
Pixabay

Την ανεπάρκεια της νοσηλεύτριας είχαν επισημάνει στο παρελθόν ο διευθυντής της μαιευτικής κλινικής και η προϊστάμενη μαία του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας, κάτι που έρχεται σήμερα στο φως της δημοσιότητας, μετά την τραγωδία που σημειώθηκε με ένα μωρό να γεννιέται νεκρό τα ξημερώματα της Τρίτης ύστερα από προγραμματισμένο τοκετό.

Η 38χρονη μητέρα μπήκε προγραμματισμένα να γεννήσει το τέταρτο παιδάκι της τη Δευτέρα ενώ βρισκόταν πια στον ένατο μήνα της εγκυμοσύνης της. Αφού έκανε τις απαραίτητες εξετάσεις, η συγκεκριμένη νοσηλεύτρια προσπάθησε να της προκαλέσει τεχνητούς πόνους. Σε αυτό το στάδιο όμως, κάτι δεν πήγε καλά.

«Ειδοποίησα μία νοσηλεύτρια ότι δεν είμαι καλά, πήγα δύο φορές τουαλέτα, κόντευα να λιποθυμήσω. Προφανώς δεν ενημέρωσε κάποιον, είχα αρκετό αίμα, δεν μπορούσα να κουνηθώ», τόνισε η μητέρα του μωρού. Η Κωνσταντίνα από τις τρεις τα ξημερώματα που είχε εμφανίσει αιμορραγία και καθησυχασμένη ότι κάποιος από τους γιατρούς θα πήγαινε να την δει, έμεινε χωρίς επίβλεψη μέχρι τις πέντε παρά τέταρτο τα ξημερώματα όταν κατάφερε να καλέσει με το κινητό της τη γυναικολόγο της.

Η γιατρός της που φαίνεται να μην είχε ενημερωθεί για την κατάσταση της εγκυμονούσας έφτασε αμέσως. Έκανε καρδιοτοκογράφημα και υπέρηχο στο έμβρυο και κατάλαβε πως κάτι δεν πάει καλά. «Το παιδάκι στο υπέρηχο ήταν μπρούμυτα και η καρδούλα του έσβηνε» δήλωσε η 38χρονη. Τελικά, η μητέρα υποβλήθηκε σε επείγουσα καισαρική τομή στις 05:50 αλλά ένιωθε ότι το μωρό της δεν είχε σημάδια ζωής από τις 05:00.

Ο τραγικός επίλογος

Έτσι, γράφτηκε ο τραγικός επίλογος ενός βρέφους που δεν πρόλαβε καν να γεννηθεί. Για το περιστατικό η Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική του Κρατικού Ν. Νίκαιας δηλώνει: «Η εν λόγω νοσηλεύτρια θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των γυναικών, των εμβρύων και των νεογνών που νοσηλεύονται στην κλινική μας. Δεν διαθέτει ούτε τις γνώσεις, ούτε τη διάθεση που απαιτούνται για να ανταπεξέλθει στην επίβλεψη του τμήματος. Ζητάμε την άμεση απομάκρυνσή της πριν βιώσουμε ξανά τέτοια τραγικά συμβάντα».

Σημειώνεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρουν την ανεπάρκεια της νοσηλεύτριας, σύμφωνα με το MEGA.

Θέση για το περιστατικό έλαβε ο πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, δηλώνοντας τα εξής: «Απορώ λοιπόν εάν πράγματι συμβαίνει αυτό που λέει ο διευθυντής γιατρός πώς η διευθύντρια της νοσηλευτικής και η διοίκηση άφηναν την νοσηλεύτρια εκεί όταν γνώριζαν ότι σε πολλές περιπτώσεις θα είναι μόνη της στην κλινική».

«Έχουμε μάθει ότι έχει διαταχθεί ΕΔΕ προκειμένου να διερευνηθούν πού υπάρχουν οι ευθύνες. Όμως είναι σαφές ότι το πρόβλημα υπάρχει στην υποστελέχωση της κλινικής καθότι στελεχώνεται από μία μαία και μία νοσηλεύτρια, η οποία δεν έκανε σωστή εκτίμηση της επίτοκου γυναίκας και του εμβρύου παρότι η ίδια έλεγε ότι αντιμετωπίζει πόνους» συνέχισε ο κ. Γιαννάκος.

Απαντήσεις ζητούν οι γονείς

Την ίδια ώρα, δικαίωση και απαντήσεις για το μωρό που γεννήθηκε νεκρό προσπαθεί να βρει ο 46χρονος πατέρας και η συντετριμμένη σύζυγός του, που ακόμη νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας. «Να είναι το τελευταίο παιδί το δικό μου που θα χαθεί και στη μνήμη του να μην χαθεί κανένα άλλο παιδί. Τον φίλησα παντού, στα μαγουλάκια, στο χεράκι και του λέω αγόρι μου εγώ θα βρω δικαιοσύνη για εσένα στο όνομά σου, αλλά ας είναι το τελευταίο παιδί» δήλωσε ο πατέρας.

Παράλληλα, η μητέρα αναφέρει συντετριμμένη: «Το περιμέναμε πώς και πώς να έρθει στον κόσμο… γιατί; Γιατί; Δεν μου το έχει απαντήσει κανένας».

Όπως περιέγραψε «ήρθα τη Δευτέρα για πρόκληση τοκετού, κάνω εισαγωγή, μπαίνω στο δωμάτιο και ανά διαστήματα δεχόμουν ιατρικές επισκέψεις για να ελεγχθεί η διαστολή του κόλπου. Κατά τις 3 τα ξημερώματα, με έπιασε ένας έντονος πόνος και πέτρωμα στην κοιλιά, αλλά και τάσεις λιποθυμίας και ενημέρωσα μία νοσηλεύτρια, άλλα αδιαφόρησε σε αυτό που της είπα. Στις 5 περίπου πήρα το κινητό μου και ενημέρωσα την γιατρό μου για τους πόνους και κατόπιν μπαίνει καρδιοκοτογράφος. Είχα να αισθανθώ το παιδί μου από τις 04:20. Μετά φέρνουν κι άλλον καρδιοτοκογράφο, μετά φέρνουν Dopler και μετά φέρνουν έναν υπέρηχο και βλέπουν το μωρό μπρούμυτα και το παιδί έσβηνε».

«Εύχομαι καμία μανούλα και κανένας να μην περάσει αυτό που περνάμε εμείς εδώ και μία εβδομάδα εμείς» τόνισε.

Μία εβδομάδα μετά το τραγικό χαμό του, η μητέρα εξακολουθεί να νοσηλεύεται, ενώ διενεργείται νεκροτομή για να διαλευκανθούν τα αίτια θανάτου του εμβρύου. Για το τραγικό περιστατικό έχει διαταχθεί ΕΔΕ και έχει ζητηθεί η άμεση απομάκρυνση της νοσηλεύτριας που εμπλέκεται στο συμβάν.