ΕΛΛΑΔΑ

Κρούσμα λύσσας στην Ελασσόνα, σήμανε συναγερμό

Κρούσμα λύσσας στην Ελασσόνα, σήμανε συναγερμό

Την ύπαρξη κρούσματος λύσσας σε σκύλο στην Ελασσόνα, επιβεβαιώνει με έγγραφό του το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη Λύσσα.


Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες τοπικά, περιφερειακά αλλά και κεντρικά έχουν τεθεί σε εγρήγορση. Το κρούσμα επιβεβαιώθηκε μετά από τη θανάτωση του σκύλου, που παρουσίαζε «ύποπτη επιθετική συμπεριφορά» και μετά τον επιτόπιο έλεγχο που έγινε από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Ηδη το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχει ζητήσει την εφαρμογή του Προγράμματος Επιτήρησης της Λύσσας.

Σημειώνεται πως οι κτηνίατροι παρακολοθούν ακόμα ένα σκυλί, που δαγκώθηκε από το λυσσασμένο σκύλο, ενώ εκτιμάται πως αύριο θα υπάρχει ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο της Ελασσόνας.

Ειδικότερα, στο εγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρονται τα εξής:
«Μετά από έγγραφο του Εθνικού Εργαστηρίου Αναφοράς για τη Λύσσα, σας ενημερώνουμε ότι έγινε επιβεβαίωση ενός θετικού αποτελέσματος λύσσας που αφορά έναν σκύλο στην Ελασσόνα Λάρισας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας.

Με δεδομένο την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, παρακαλούμε όπως εντείνετε άμεσα την εφαρμογή του Προγράμματος Επιτήρησης της Λύσσας, βάσει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 331/10301-25/01/2013 με αρ. ΦΕΚ 198, τεύχος Β!

Επισημαίνεται ότι ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στην καταγραφή και τον εμβολιασμό των ποιμενικών σκύλων. Τονίζεται επίσης ιδιαίτερα, η επικοινωνία με τις δημοτικές αρχές της περιοχής σας, ώστε να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για περισυλλογή και τον άμεσο εμβολιασμό των αδέσποτων ζώων. Επιπλέον παρακαλούμε όπως ενημερώσετε άμεσα τις Υπηρεσίες καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για το παραπάνω θέμα.

Ιδιαίτερα πρέπει να γίνει ενημέρωση των ιδιωτών κτηνιάτρων, των περιβαλλοντικών και σπηλαιολογικών οργανώσεων , των κυνηγετικών ομοσπονδιών, των κτηνοτρόφων, των υπηρεσιών περισυλλογής νεκρών ζώων που βρίσκονται στα εθνικά δίκτυα καθώς και οποιονδήποτε άλλων φορέων εμπλέκονται.»

Πηγή: larissanet.gr

Ρoή Ειδήσεων