ΕΛΛΑΔΑ

Δαφνί: Πώς εκτυλίχθηκε η τραγωδία με τους τρεις νεκρούς από την πυρκαγιά

Δαφνί: Πώς εκτυλίχθηκε η τραγωδία με τους τρεις νεκρούς από την πυρκαγιά

Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες που χαροπαλεύουν είναι ο τραγικός απολογισμός της φωτιάς που ξέσπασε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες το απόγευμα της Παρασκευής (4/9/2015) στο ισόγειο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (Ψ.Ν.Α.) στο Δαφνί.

ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΔΙΝΟΥΝ ΔΥΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ - ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

Για το περιστατικό έχει διαταχθεί κατεπείγουσα διοικητική έρευνα (ΕΔΕ) προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες θανάτου των τριών ασθενών από τον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας, Θάνο Δημόπουλο. Ο υπηρεσιακός υπουργός συγκρότησε Επιτροπή υπό το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου με στόχο την άμεση βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας των ασθενών στα ψυχιατρικά νοσοκομεία.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής ο θάνατος των τριών ασθενών προήλθε πιθανότατα από ασφυξία. Όπως όλα δείχνουν οι άτυχοι τρόφιμοι βρήκαν φριχτό θάνατο αφού την ώρα της πυρκαγιάς ήταν δεμένοι στα κρεβάτια του, καθώς είναι μία μέθοδος που χρησιμοποιείται αρκετά συχνά ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος αυτοτραυματισμού του ασθενή.

Ο εμπρηστής ήταν τρόφιμος

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες η πυρκαγιά ξέσπασε από τρόφιμο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, ο οποίος φέρεται να έβαλε φωτιά στις κουρτίνες του δωματίου του με άγνωστο μέχρι στιγμής τρόπο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων Νίκο Παναγούλη, ο ασθενής νοσηλευόταν σε ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο, ώστε να προστατεύονται τόσο οι άλλοι ασθενείς, όσο και ο ίδιος για να μην αυτό-τραυματισθεί. Η νοσηλεία του γινόταν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και όπως λέει ο κ. Παναγούλης, οι εργαζόμενοι επανειλημμένα είχαν ζητήσει να μεταφερθεί σε ειδικό χώρο φύλαξης, πρωτίστως για τη δική του προστασία.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες ο ασθενής που φέρεται ότι έβαλε τη φωτιά δεν συνδέεται με το περιστατικό θανάσιμου τραυματισμού τροφίμου πριν από τρεις μήνες.

Το χρονικό της τραγωδίας

Η ασύλληπτη τραγωδία διαδραματίστηκε λίγο μετά τις 16.30 το μεσημέρι της Παρασκευής 4 Σεπτεμβρίου όταν ξέσπασε φωτιά στο Ψυχιατρείο από το ισόγειο του κτιρίου και επεκτάθηκε σταδιακά. Αμέσως εκκενώθηκε η πτέρυγα του Ιδρύματος και έγινε έλεγχος για τυχόν νεκρούς.

Τα τρία θύματα της φωτιάς βρέθηκαν σε θάλαμο εντός του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου, από τον οποίο οι αρχές κατάφεραν να απεγκλωβίσουν συνολικά 14 άτομα.

Στην αίθουσα από την οποία φέρεται να εκδηλώθηκε η πυρκαγιά φιλοξενούνταν βαριά ψυχιατρικά περιστατικά, γεγονός που σημαίνει ότι πολλοί ασθενείς ήταν δεμένοι στα κρεβάτια τους και αδυνατούσαν να μετακινηθούν.

Λίγο πριν τις 6 το απόγευμα η φωτιά, για την κατάσβεση της οποίας επιχείρησαν 33 πυροσβέστες με 11 οχήματα, τέθηκε υπό έλεγχο.

Μάλιστα, στο σημείο βρέθηκαν και πολλά ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, ενώ δύο άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.

Δαφνί: «Λειτουργούμε κάτω από τα όρια ασφαλείας!»

Εδώ και μήνες οι εργαζόμενοι στο Δαφνί προειδοποιούσαν πως η κατάσταση στο Ψυχιατρείο «γίνεται όλο και πιο ανεξέλεγκτη».

Ήταν τον περασμένο Ιούνιο, όταν ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων στο ψυχιατρείο, ανέφερε: «Μετά από 1 ½ χρόνο σχεδιασμού και υποβάθμισης του κλεισίματος του Νοσοκομείου από τον προηγούμενο Διοικητή και με την αυθόρμητη αντίδραση των εργαζομένων επιτεύχθηκε η αποπομπή του. Τα προβλήματα έχουν διογκωθεί σε τέτοιο βαθμό που λειτουργούμε κάτω από τα όρια ασφαλείας με την αυτοθυσία των εργαζομένων».

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως ενώ η χρηματοδότηση του Ψυχιατρείου του 2010 ήταν στα 23 εκατομμύρια ευρώ, φέτος έπεσε στα 11 εκατομμύρια ευρώ! Οι ελλείψεις σε προσωπικό ξεπερνούν το 50%!

Σοκάρει η μαρτυρία εργαζομένου: «Το Ψυχιατρείο έχει πάρει τελείως την κάτω βόλτα. Την άλλη φορά ο ένας σκότωσε τον άλλον. Οι επιθέσεις μεταξύ των ασθενών είναι καθημερινό φαινόμενο. Μεσολαβούμε με κίνδυνο της ζωής μας. Τους δένουμε. Εσύ πως αλλιώς θα μπορούσες να το αντιμετωπίσεις;»

Τραγικό και απάνθρωπο!

Η περιγραφή τους συγκλονίζει: «Ξέρεις ότι έχουν έρθει φορές που έχει πεθάνει ένας νοσηλευόμενος και δεν υπάρχει ασθενοφόρο να τον πάρει από 'δω;»

-Και τι κάνετε;

«Τίποτα, μένει εδώ και την επομένη τον πάνε στο νεκροτομείο. Τα σκυλιά τα σέβονται περισσότερο!»

Ο άνθρωπος λυγάει. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι στο Ψυχιατρείο Αθηνών πασχίζουν με νύχια και δόντια να κρατήσουν το Ψυχιατρείο ανοιχτό, προσφέροντας εργασία ορισμένες φορές και πέρα από το ωράριο τους. Αλλά, δεν αρκεί...

Σχετικές ειδήσεις