ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Ο Φάμπιο Πανέτα αποτελεί τον επόμενο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας

Ιταλία: Ο Φάμπιο Πανέτα αποτελεί τον επόμενο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας
AP.

Ο Πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρχιο Ματαρέλα, θα πρέπει να εγκρίνει την επιλογή, προτού ο Φάμπιο Πανέτα αναλάβει καθήκοντα.

Η κυβέρνηση της Πρωθυπουργού της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, επέλεξε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φάμπιο Πανέτα, προκειμένου να διαδεχθεί τον Ιγνάσιο Βίσκο, ως τον επόμενο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας. Η υποψηφιότητά του αποφασίσθηκε στη σημερινή (27/06) συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Ρώμη, σύμφωνα με πηγές.

Ο Πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρχιο Ματαρέλα, θα πρέπει να εγκρίνει την επιλογή προτού ο Πανέτα αναλάβει καθήκοντα, μόλις ολοκληρωθεί η δεύτερη και τελευταία θητεία του Βίσκο, στα τέλη Οκτωβρίου.

Η επιλογή του 63άχρονου Πανέτα επανατοποθετεί έναν από τους ήπιους –ως προς τη νομισματική πολιτική– αξιωματούχους του εκτελεστικού συμβουλίου σε μία θέση στο διοικητικό συμβούλιο, η οποία προσδίδει αναμφισβήτητα μεγαλύτερο κύρος ως τον πλέον υψηλόβαθμο νομισματικό στέλεχος στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Με το δυσθεώρητο χρέος της Ιταλίας να ξεπερνά το 140% του ΑΕΠ, ο ρόλος του διοικητή αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της κρίσης, όπως λειτούργησε και ο Βίσκο, όταν οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν κατά την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, το 2020.

Η επιλογή του Πανέτα, ο οποίος ήταν προηγουμένως ανώτερος αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας, τερματίζει τις εικασίες εβδομάδων για τη διαδοχή σε μία από τις πιο σεβαστές θέσεις στη χώρα. Δύο προηγούμενοι διοικητές έγιναν αρχηγοί του κράτους, ενώ, ο άλλος –Μάριο Ντράγκι– συνέχισε να ηγείται της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προτού διατελέσει Πρωθυπουργός της γείτονος.

Ο Πανέτα ήταν εδώ και πολύ καιρό ο πρώτος υποψήφιος, που προτάθηκε για τη θέση από όταν κυκλοφόρησαν φήμες για πιθανή επιστροφή του από τη Φρανκφούρτη ώστε να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Οικονομικών, προτού τελικώς ο Τζιανκάρλο Τζορτζέτι αναλάβει αυτόν τον ρόλο.

Η επιλογή του Ιταλού αξιωματούχου από το εκτελεστικό συμβούλιο θα δημιουργήσει μία κενή θέση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο κυβερνητικός συνασπισμός επιθυμεί να τη διατηρήσει για τον εαυτό του, σε πλήρη αρμονία με την παράδοση που θέλει την Ιταλία να διορίζει πάντοτε ένα από τα έξι μέλη της.

Πληροφορίες από τη Ρώμη κατονομάζουν ως πιθανό διάδοχο έναν αξιωματούχο της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας, τον 61άχρονο και πολύπειρο Πιέρο Τσιπολόνε, που είχε μία σύντομη διακοπή ώστε να αναλάβει Εκτελεστικός Διευθυντής της Ιταλίας στην Παγκόσμια Τράπεζα. Απόφοιτος του Πανεπιστημίου Sapienza της Ρώμης, απέκτησε μεταπτυχιακό στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Σχετικές ειδήσεις