ΚΟΣΜΟΣ

H M. Bρετανία επιμένει στην πυρηνική ενέργεια

H M. Bρετανία επιμένει στην πυρηνική ενέργεια

Η ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική κάθε άλλο παρά ενιαία και κοινή είναι. Ενώ η Γερμανία σχεδιάζει τη σταδιακή απαγόρευση της πυρηνικής ενέργεια, η Μ. Βρετανία επιθυμεί την ενίσχυσή της.

Παρά τις ευρωπαϊκές αντίθετες τάσεις, η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας τάσσεται υπέρ της απρόσκοπτης λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών της χώρας. Μάλιστα ο νυν συνασπισμός του Ντέιβιντ Κάμερον επεξεργάζεται πρόταση νόμου, σύμφωνα με την οποία η πυρηνική ενέργεια αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του μελλοντικού ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας.

Προς το παρόν λειτουργούν στη Μ. Βρετανία 16 πυρηνικοί σταθμοί. Κάποιοι από αυτούς κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1970 και πλέον χρειάζονται συντήρηση ή επέκταση.

Σύμφωνα με τα κυβερνητικά σχέδια, στόχος είναι η αύξηση της παραγόμενης πυρηνικής ενέργειας στην χώρα. Πίσω από τις προθέσεις αυτές βρίσκεται εν πολλοίς η γενικευμένη στη γηραιά Αλβιώνα αντίληψη ότι η πυρηνική ενέργεια είναι πιο συμφέρουσα οικονομικά, τόσο για τα ίδια τα εργοστάσια παραγωγής όσο και και για τους καταναλωτές. Ωστόσο, μία προσεκτική λογιστική αποτίμηση των μεγεθών, σύμφωνα με ειδικούς, αποδεικνύει πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην πραγματικότητα.