ΚΟΣΜΟΣ

Λετονία: Φιλορώσοι κυμάτισαν τη σημαία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ

Λετονία: Φιλορώσοι κυμάτισαν τη σημαία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ

Η σημαία της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ κυμάτισε στη Ρίγα από μέλη της ρωσικής μειονότητας της Λετονίας, κατά τη διάρκεια της τελετής για την 69η επέτειο από το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Το γεγονός πάντως επέκρινε έντονα το υπουργείο Εξωτερικών. «Είναι λυπηρό που υπήρξαν άνθρωποι οι οποίοι προσπάθησαν να διαταράξουν την τελετή με τέτοιες προκλήσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Κάρλις Άιχενμπαουμς.

Μια ομάδα που αποτελούταν κυρίως από μέλη της ρωσικής μειονότητας συγκεντρώθηκε μπροστά από ένα μνημείο για τη σοβιετική νίκη στη Ρίγα, την ώρα που βετεράνοι παρουσίαζαν τα μετάλλιά τους.

Ο φιλορώσος ακτιβιστής Βλαντίμιρς Λίντερμανς και οι σύντροφοί του κυμάτισαν μια μεγάλη μαύρη - μπλε - κόκκινη σημαία των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας, εν μέσω πολλών ρωσικών σημαιών.

Ο Λίντερμανς είχε προσπαθήσει μάταια το 2012 να γίνει η ρωσική επίσημη γλώσσα της Λετονίας, μια πρώην σοβιετική δημοκρατία με δύο εκατομμύρια κατοίκους, το ένα τέταρτο των οποίων είναι ρωσικής καταγωγής.

«Οι άνθρωποι που μάχονται σήμερα στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ επιθυμούν την ελευθερία και το σεβασμό του νόμου (…) και είμαι εδώ για να τους υποστηρίξω», επεσήμανε.

Διαβάστε ακόμα:

Ουκρανία: Τουλάχιστον 20 νεκροί στη Μαριούπολη (videos+photos)