ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 500 εκατ. ευρώ το ενεργειακό πακέτο – Εκπτώσεις στο ρεύμα και αυξήσεις στο επίδομα θέρμανσης

Στα 500 εκατ. ευρώ το ενεργειακό πακέτο – Εκπτώσεις στο ρεύμα και αυξήσεις στο επίδομα θέρμανσης

Τα μέτρα της κυβέρνησης για την ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θέρμανσης ανακοίνωσαν Χρήστος Σταϊκούρας και Κώστας Σκρέκας

Τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που θα περιορίσουν τις επιβαρύνσεις από τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θέρμανσης ανακοίνωσαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Δείτε τις ανακοινώσεις για τα μέτρα

Όπως δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρα, η κρίση στον τομέα της ενέργειας θα είναι παροδική, αλλά οξεία και αναδεικνύει μια νέα πρόκληση για την Ελλάδα και την ΕΕ που απαιτεί να ληφθούν δράσεις.

Κατά τα λεγόμενα του κ. Σταϊκούρα το πλέγμα προστασίας που απλώνει η κυβέρνηση πάνω από τα νοικοκυριά απέναντι στην εκτόξευση του κόστους ενέργειας κινείται σε τρεις άξονες, ενώ συνολικά θα διατεθούν περίπου 500 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το κύμα ακρίβειας.

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, το κράτος θα ενισχύσει την έκπτωση ρεύματος προχωρώντας στο διπλασιασμό της με το συνολικό ύψος της παρέμβασης να ανέρχεται σε 326 εκατ. ευρώ. Σε σχέση με το επίδομα θέρμανσης είπε πως θα υπάρξει διεύρυνση των κριτηρίων χορήγησή του προκειμένου να το λάβουν 1 εκατομμύριο νοικοκυριά. Το δε συνολικό ποσό για επίδομα θέρμανσής θα αυξηθεί από τα 100 εκατ. ευρώ στα 168 εκατ. ευρώ.

Απο την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας ανέφερε πως η αύξηση της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος διπλασιάζεται. Έτσι, η επιδότηση από τα 30 ευρώ η κιλοβατώρα αυξάνεται στα 60 ευρώ η κιλοβατώρα. Συγκεκριμένα αυξάνεται περαιτέρω η οικονομική ενίσχυση στους λογαριασμούς ρεύματος σε ποσό 18 ευρώ το μήνα από τα 9 ευρώ τον μήνα που ισχύει σήμερα για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες.

«Εφόσον χρειαστεί το ύψος τη ενίσχυσης θα επανεκτιμηθεί», είπε ο υπουργός.

Ο ίδιος προσέθεσε πως στις παρεμβάσεις, προστίθεται και οριζόντια έκπτωση στους λογαριασμούς της ΔΕΠΑ ώστε να απορροφηθεί το 15% των ανατιμήσεων στο φυσικό αέριο από την ίδια την εταιρεία.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε πως το ύψος του επιδόματος θέρμανσης αυξάνεται κατά μέσο όρο 59% για ένα νοικοκυριό με δύο παιδιά. Με το επίδομα για κάθε παιδί να αυξάνεται για 20% με κάθε παιδί.

Ο ίδιος έφερε συγκεκριμένα παραδείγματα. Όπως είπε, μια οικογένεια με δυο παιδία που ζει στο κέντρο της Αθήνας θα λάβει εφέτος επίδομα 181 ευρώ,, από 114 ευρώ πέρυσι. Μια οικογένεια που ζει στη Θεσσαλονίκη θα λάβει εφέτος 299 ευρώ, από 188 πέρυσι. Για μια οικογένεια που ζει στην Κοζάνι το επίδομα θέρμανσης θα ανέλθει στα 469 ευρώ εφέτος, από 295 ευρώ πέρυσι και για μια οικογένεια που ζει στην Φλώρινα θα λάβει 496 ευρώ εφέτος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Η στιγμή της πτώσης του αεροπλάνου του Ρουμάνου μεγιστάνα στην Ιταλία – Ξεκληρίστηκαν 2 οικογένειες

Πυροβολισμοί στο κέντρο της Αθήνας - Αυτοκίνητο εμβόλισε μηχανή της ομάδας ΔΙΑΣ, ένας τραυματίας

Ο καιρός τρελάθηκε: Πού θα δείξει 30 βαθμούς μετά την κακοκαιρία «Αθηνά» - Η πρόγνωση Αρναούτογλου

Ρoή Ειδήσεων