ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βίλνιους: Γιατί ο Μητσοτάκης επιμένει στον διάλογο - Απόψε η συνάντηση με Ερντογάν

Βίλνιους: Γιατί ο Μητσοτάκης επιμένει στον διάλογο - Απόψε η συνάντηση με Ερντογάν

Βίλνιους: Ο Έλληνας πρωθυπουργός παραμένει σταθερά προσηλωμένος στον ειλικρινή διάλογο με την Τουρκία

Η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη κινείται στο πλαίσιο της θεσμικότητας που επιδεικνύει ο Έλληνας πρωθυπουργός τόσο μέσα στην Ε.Ε. όσο και στο ΝΑΤΟ. Η Αθήνα έχει αντιληφθεί ότι η συγκεκριμένη γεωπολιτική συγκυρία είναι τέτοια που επιτρέπει την δημιουργία ενός παραθύρου διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών. Το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε ένα βήμα πίσω στο θέμα της Σουηδίας δείχνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος μπαίνει σε μια φάση ελιγμού και μετατρέπεται από πλήρως αναθεωρητικός σε διαλλακτικό παίκτη που είναι πρόθυμος να ακούσει…

«Πιστεύω ότι και οι δύο, με μία ισχυρή λαϊκή εντολή, μπορούμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα επανεκκίνησης των σχέσεων Ελλάδος και Τουρκίας. Όπως έχω πει πολλές φορές, δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με την Τουρκία σε ένα διαρκές κλίμα έντασης. Έχουμε προφανώς σημαντικές διαφορές. Μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε ότι, με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας αλλά και τον σεβασμό μας στο Διεθνές Δίκαιο, θα χαράξουμε έναν οδικό χάρτη ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε τη σημαντικότερη γεωπολιτική μας διαφορά, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Έχει διαμορφωθεί ένα θετικό κλίμα τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας και ευελπιστώ και προσβλέπω ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό το θετικό κλίμα και να κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα προόδου. Βήματα προόδου, τα οποία θα είναι προφανώς προς όφελος και των δύο λαών μας», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρακτικά η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να δεσμεύσει την Τουρκία όχι μόνο στα ήρεμα νερά, αλλά και σε έναν οδικό χάρτη για την ανάπτυξη ευρύτερων σχέσεων με τη γείτονα. Συμφωνία δεν πρόκειται να υπάρξει στη σημερινή συνάντηση, ούτε βεβαίως κάποια διαπραγμάτευση. «Έχουμε δύο ηγέτες με νωπή λαϊκή εντολή, οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες, είναι σαφείς και απευθυνόμενος στο σύνολο των Ελλήνων πολιτών, γιατί αυτούς εκπροσωπεί και τους τιμά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι δεδομένο ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση για οποιαδήποτε περίπτωση υποχώρησης», είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Το κρίσιμο παιχνίδι στο Βίλνιους είναι ποιος θα προλάβει να βάλει πρώτος την ατζέντα των όποιων συζητήσεων πρόκειται να γίνουν μακροπρόθεσμα, ενώ είναι θετικό ότι πλέον τα ελληνοτουρκικά δεν είναι ακριβώς ένα διμερές ζήτημα όπως ήθελε να το παρουσιάζει ο Ταγίπ Ερντογάν καθώς η Ελλάδα είναι πλέον ένας ισχυρός πόλος και στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ και ένας αξιόπιστος συνομιλητής των ΗΠΑ και των δυτικών δυνάμεων. Αυτά ακριβώς τα επιχειρήματα κουβαλάει ο Έλληνας πρωθυπουργός στη βαλίτσα του στο Βίλνιους.

Διαβάστε επίσης:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Με αναφορές στο Μεταναστευτικό η πρώτη παρέμβαση στο ΝΑΤΟ

Τι αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Μητσοτάκης:Σημαντικές οι διαφορές με την Τουρκία, αλλά δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε σε ένταση