ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Οι τροποποιήσεις στον Κανονισμό της Βουλής ψηφίστηκαν χωρίς συζήτηση»

«Οι τροποποιήσεις στον Κανονισμό της Βουλής ψηφίστηκαν χωρίς συζήτηση»

Με αφορμή το γεγονός ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής οι προτάσεις τροποποίησης του Κανονισμού της Βουλής εισήχθησαν και ψηφίστηκαν με συνοπτική διαδικασία εμβόλιμα κατά την διάρκεια των Επίκαιρων Ερωτήσεων και χωρίς συζήτηση ο Θοδωρής Δρίτσας, Βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νησιών και αρμόδιος εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στο τέλος της συνεδρίασης ζήτησε το λόγο επί της διαδικασίας και κατάγγειλε τα παρακάτω, τα οποία είναι ήδη καταχωρημένα στα Πρακτικά της Βουλής:

«Όντως, με χθεσινή μόλις απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, εισήχθη σήμερα στην Ημερήσια Διάταξη της σημερινής Συνεδρίασης η πρόταση του Προέδρου της Βουλής για τροποποίηση άρθρων του Κανονισμού της Βουλής, μία πρόταση η οποία έχει όντως εγκριθεί από την Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής, στην οποία συμμετέχω εκπροσωπώντας το ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι εδώ κανένα πρόβλημα.

Είναι πάγια παράδοση και λειτουργία της Ολομέλειας της Βουλής ότι όταν εισάγεται ένα νομοσχέδιο –γιατί οιονεί νομοσχέδιο είναι και αυτό- πρώτα ολοκληρώνεται η διαδικασία των Επικαίρων Ερωτήσεων και εν συνεχεία εισάγεται αυτό προς συζήτηση. Σήμερα υπήρξε μια εμβόλιμη διαδικασία με την οποία και ολοκληρώθηκε εν τάχει η ψήφιση της συγκεκριμένης πρότασης του Προέδρου της Βουλής. Θέλω ευθύς εξαρχής να πω ότι δεν θέτω μείζονος σημασίας ζήτημα, γιατί όντως και εμείς το ψηφίζουμε. Κυρία Πρόεδρε, όμως, είναι άλλο να ψηφίζει κανείς επί της αρχής, επί των άρθρων και επί του συνόλου μία πρόταση νόμου, Κανονισμού της Βουλής επί του προκειμένου, και άλλο να μην καταγράφεται στα επίσημα Πρακτικά της Βουλής η συγκεκριμένη θέση κάθε κόμματος, το πώς σχολιάζει και με ποιο σκεπτικό ψηφίζει κάθε άρθρο και ποιες επισημάνσεις σοβαρές -δευτερεύουσας ίσως σημασίας ως προς το σύνολο αλλά παρά ταύτα σοβαρές- θέτει που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Αυτή τη δυνατότητα δεν μας τη δώσατε με τη διαδικασία που ακολουθήσατε και εμείς είχαμε να θέσουμε τέτοια ζητήματα, πολύ περισσότερο που σε αυτές τις τροπολογίες, στις τροποποιήσεις και στις συμπληρώσεις του Κανονισμού περιλαμβάνονται σημαντικές, θετικές αλλαγές ως προς τη διαδικασία της διαφάνειας της Βουλής, καθώς και σημαντικές αλλαγές ως προς το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή και για άλλα θέματα.

Ούτως ή άλλως κάθε συζήτηση, έστω και δευτερεύουσας σημασίας, αλλαγών στον Κανονισμό της Βουλής είναι μια ευκαιρία για να αναδεικνύεται σειρά θεμάτων που άπτονται της λειτουργίας της Βουλής και συνολικότερα των αναγκαίων τροποποιήσεων που πρέπει να έχουμε μπροστά μας όλα τα Κόμματα ως ευθύνη για τη βελτίωση του Κανονισμού της Βουλής. Επισημαίνω ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε και όσον αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και γενικότερα, στην Ολομέλεια της Βουλής, δεν έδωσε αυτή τη δυνατότητα και οφείλω να το θέσω γιατί δεν πρέπει να επαναληφθεί στο μέλλον».