ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεργάτης Παπανδρέου: Τα αυτονόητα είπε ο Όλι Ρεν για το «κούρεμα»

Συνεργάτης Παπανδρέου: Τα αυτονόητα είπε ο Όλι Ρεν για το «κούρεμα»

«Η ελληνική κυβέρνηση είχε θέσει εξαρχής θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους, κατά τις διαπραγματεύσεις με τους κοινοτικούς εταίρους, αλλά ήταν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκείνες που απέρριπταν κάθε σχετική συζήτηση», αναφέρει σε σχόλιό του ο συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, Γιώργος Ελενόπουλος, με αφορμή τις αναφορές του Όλι Ρεν στο θέμα και στην απάντηση που έδωσε στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή.

Ο κ. Ελενόπουλος τονίζει ότι ο Όλι Ρεν απλά επιβεβαίωσε με τις δηλώσεις του ότι δεν υπήρξε καμία συμφωνία των ευρωπαίων εταίρων ή των θεσμών της Ένωσης για «κούρεμα» του χρέους, όπως αφήνουν να εννοηθεί ή και υποστηρίζουν κάποιοι «ντόπιοι σχολιαστές» τους οποίους αποκαλεί «επιμηθείς της ιστορίας». Και τονίζει ότι όλοι αυτοί δεν απαντούν στο βασικό ερώτημα, «που θα έβρισκαν τα χρήματα που είχε άμεση ανάγκη η χώρα», αν δεν είχαν ληφθεί οι αποφάσεις που ελήφθησαν τότε. Ειδικότερα ο κ. Ελενόπουλος αναφέρει στο σχόλιό του:

0766a75385c8a8c506add0a52e94df21 XL

«Ο Επίτροπος Όλι Ρεν, με την απάντησή του σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, επαναλαμβάνει το αυτονόητο, δηλαδή, τις επιπτώσεις που θα είχε το μονομερές «κούρεμα» του χρέους το 2010, μικρό δείγμα των οποίων βίωσε η Κύπρος πρόσφατα και μάλιστα, χωρίς μια ασύντακτη διαδικασία «κουρέματος». Ντόπιοι σχολιαστές, αλλά και κάποια πολιτικά στελέχη, αποκρύπτοντας αυτήν ακριβώς την παράμετρο, ζωτικής σημασίας για τη χώρα, συνάγουν συμπεράσματα τα οποία τους βολεύουν. Έτσι όμως, δεν λένε απλώς τη μισή αλήθεια. Καταφεύγουν στο ψεύδος για να αποκρύψουν το καταστροφικό αδιέξοδο στο οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα η υιοθέτηση των δικών τους ανεδαφικών δήθεν λύσεων. Δηλαδή, την χρεοκοπία της χώρας.

Ακόμη και η αυτονόητη αλήθεια, θυσία στην σκοπιμότητα. Θυμίζουμε στους επιμηθείς της ιστορίας, ότι η αναδιάρθρωση του χρέους, την οποία είχε θέσει προς συζήτηση από την πρώτη στιγμή η τότε ελληνική κυβέρνηση, απέρριπτε η ΕΕ και η ΕΚΤ. Ουσιαστικά, ήταν μια πρόταση που τότε, η συζήτησή της και μόνον δημοσίως, εκτόξευε τα επιτόκια στα ύψη! Είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κανείς με την άποψη του κ. Ρεν, η πραγματικότητα είναι πως επιβεβαίωσε ότι, ουδεμία συμφωνία υπήρχε από εταίρους ή ευρωπαϊκούς θεσμούς -όπως η ΕΚΤ- για «κούρεμα» του χρέους το 2010. Γι' αυτό, ό,τι και να λένε σήμερα, ουδεμία αξία έχει από τη στιγμή που δεν έχουν απαντήσει στην κρίσιμη ερώτηση: που θα έβρισκαν τα χρήματα που είχε άμεση ανάγκη η χώρα;».

Διαβάστε επίσης:

Όλι Ρεν: Κυνικός και αυταρχικός