ΕΛΛΑΔΑ

Λέρος: «Θρίλερ» με τον κλεμμένο οπλισμό - Οι έρευνες για συνεργό εκ των έσω - Όλα τα σενάρια

Λέρος: «Θρίλερ» με τον κλεμμένο οπλισμό - Οι έρευνες για συνεργό εκ των έσω - Όλα τα σενάρια

Λέρος: Σε καραντίνα η ναυτική βάση στη Λέρο μετά την κλοπή οπλισμού που προορίζεται για τους κομάντος των Ενόπλων Δυνάμεων - Τι ψάχνει η Αντιτρομοκρατική και η ΕΥΠ - Τα τρία επικρατέστερα σενάρια

«Κόκκινος» συναγερμός έχει σημάνει στις Ένοπλες Δυνάμεις μετά την αποκάλυψη της απώλειας στρατιωτικού υλικού από τον Ναυτικό Σταθμό Λέρου.

Ήδη από το βράδυ της Δευτέρας το επιτελείο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας πραγματοποιεί έρευνες για τις μαύρες τρύπες φύλαξης και αποθήκευσης υλικού και οπλισμού, που προορίζεται για τους κομάντος των Ενόπλων Δυνάμεων, που ήρθαν στο «φως» μετά την κλοπή δύο αντιαρματικών ρουκετών, τουλάχιστον 20 χειροβομβίδων, ναρκών, βραδύκαυστου φιτιλιού αλλά και σφαιρών.

Πρόκειται για τη σοβαρότερη κλοπή οπλισμού από στρατιωτική μονάδα από το 2002, όταν άγνωστοι είχαν μπει σε μονάδα της Κω και είχαν αρπάξει τρία οπλοπολυβόλα, 17 45άρια και τρία αυτόματα G3.

Από το απόγευμα της Δευτέρας όταν και διαπιστώθηκε η απώλεια του στρατιωτικού υλικού, σήμανε συναγερμός. Μάλιστα, όσο περνούσαν οι ώρες σύμφωνα με πληροφορίες από τα ΝΕΑ η υπόθεση είχε άρωμα τρομοκρατίας καθώς ζητήθηκε η συνδρομή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίες και στο Πεντάγωνο ξύπνησαν μνήμες από τη μεγάλη κλοπή στο Συκούριο της Λάρισας από τη 17Ν το 1989.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, οι Αρχές έχουν βάλει στο επίκεντρο των ερευνών έναν συγκεκριμένο κύκλο ανθρώπων, αξιωματικών αλλά και κατώτερου προσωπικού, περίπου 10 ατόμων, που βρίσκονται μέσα στο στρατόπεδο τους τελευταίους μήνες.

Ένας τακτικός έλεγχος το απόγευμα της Δευτέρας ήταν αυτός που αποκάλυψε ότι από τις αποθήκες του Ναυτικού Σταθμού της Λέρου λείπει στρατιωτικό υλικό. Αμέσως ο αξιωματικός που διαπίστωσε την κλοπή ενημέρωσε τους ανώτερούς του, οι οποίοι σήμαναν συναγερμό στο Πεντάγωνο.

Στο μεταξύ η συγκεκριμένη αποθήκη φυλάσσεται νυχθημερόν με σκοπιά ενώ υπάρχουν κάμερες ασφαλείας αλλά και συναγερμός. Από τις μέχρι τώρα έρευνες δεν έχουν παρουσιαστεί ίχνη παραβίασης. Έτσι οι έρευνες στρέφονται προς το προσωπικό και συγκεκριμένα άνθρωποι που είχαν άμεση σχέση με τη συγκεκριμένη αποθήκη. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον κανονισμό τον προηγούμενο Δεκέμβριο έγινε καταμέτρηση χωρίς να υπάρξει πρόβλημα.

Σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων του Οpen TV, η συγκεκριμένη μονάδα βρίσκεται σε καραντίνα, ενώ οι ανακρίσεις και οι καταθέσεις συνεχίζονται.

Επιπλέον το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού έδωσε εντολή να ελεγχθούν όλες οι αποθήκες οπλισμού για να φανεί εάν λείπει κάτι. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι έρευνες δεν έφεραν κάποιο αποτέλεσμα.

Τα τρία σενάρια

Με βάση τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη εξετάζονται τρία βασικά σενάρια. Αρχικά η πιθανότητα συνεργασίας των δραστών με πρόσωπο από το εσωτερικό της μονάδας. Αυτό είναι και το σενάριο που προκρίνεται δεδομένου ότι στη συγκεκριμένη μονάδα έχουν παρατηρηθεί τέτοια φαινόμενα και στο παρελθόν. Μόλις προ δύο ετών, στη Λέρο είχε καταγραφεί περιστατικό λαθρεμπορίας 280.000 τόνων πετρελαίου, το οποίο προορίζονταν για τις ανάγκες των πλοίων του Π.Ν.

Το δεύτερο και πιο απομακρυσμένο προς το παρόν σενάριο είναι η επιχείρηση να έγινε από πρόσωπα που συνδέονται με κάποια τρομοκρατική οργάνωση.

Και τρίτον η συγκεκριμένη δράση να αποτελεί εκτέλεση σχεδίου από δρώντες που εδρεύουν σε κάποια άλλη χώρα.

Προφανώς και το τελευταίο σενάριο είναι και το πιο σοβαρό, γι΄αυτό και οι έρευνες συνεχίζονται με ιδιαίτερη ένταση. Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται ότι η κλοπή του οπλισμού εκτελέστηκε από άτομα τα οποία έχουν γνώσεις ανορθόδοξου πολέμου, δηλαδή έχουν εμπειρία από τον τρόπο λειτουργία και σχεδιασμού επιχειρήσεων των Ειδικών Δυνάμεων

Ανησυχία στην Αντιτρομοκρατική

Στη Λέρο βρίσκεται κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας μαζί με ειδικούς της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίοι ερευνούν για την απώλεια στρατιωτικού υλικού από την υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων.

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής θα προσπαθήσουν να ταυτοποιήσουν και να συνδέσουν πράγματα και γεγονότα που έγιναν με πρόσωπα και σε αυτό θα παίξουν ρόλο εξετάσεις DNA, καθώς συλλέγονται στοιχεία μέσα από την αποθήκη.

«Είναι πάρα πολύ δύσκολο μεμονωμένα άτομα ή ομάδες ατόμων που ενδεχομένως δραστηριοποιούνται στο κοινό έγκλημα ή στο χώρο της τρομοκρατίας, να μπουν και να πάρουν πυρομαχικά χωρίς να έχουν συνέργεια ή βοήθεια από το εσωτερικό της μονάδας», λέει στο Open TV ο Λάμπρος Τσούμης, αντιστράτηγος ε.α. «Είναι πολύ σημαντικό να εντοπιστεί ο χρόνος που έγινε το συμβάν διότι αυτό θα βοηθήσει πολύ στον εντοπισμό των δραστών και των απωλεσθέντων πυρομαχικών».

Είναι προφανές πως στην Αντιτρομοκρατική ανησυχούν για το ενδεχόμενο η κλοπή του στρατιωτικού υλικού να έγινε από κάποια οργάνωση.

Θυμίζουμε άλλωστε πως στο παρελθόν έχει γίνει ξανά κλοπή στρατιωτικού υλικού σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Κλοπές, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν αποκτήσει... άρωμα τρομοκρατίας. Η γνωστότερη από αυτές ήταν η αρπαγή δεκάδων αντιαρματικών ρουκετών από το στρατόπεδο Συκουρίου της Λάρισας στις αρχές της δεκαετίας του '90.

Οι ρουκέτες αυτές αποτέλεσαν όχι μόνο τον βασικό εξοπλισμό της «17 Νοέμβρη» (μία από αυτές σκότωσε και τον Θάνο Αξαρλιάν στο Σύνταγμα) αλλά και το αντικείμενο της γνωστής σε όλους, εμβληματικής φωτογραφίας της οργάνωσης.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Μεγάλο μέρος των ρουκετών βρέθηκαν από την αστυνομία στις γιάφκες των οδών Δαμάρεως και Πάτμου.

Παρόμοια περιστατικά κλοπών στρατιωτικού υλικού έχουν γίνει:

  • το 1977 στο 645 ΜΤΠ της Ελευθερούπολης Καβάλας (στρατόπεδο Νάτσιου) όταν είχαν αρπάξει 36 αχρησιμοποίητα 45άρια,
  • τον Μάρτιο του 1992 από την 96η ΤΥΠΕΘ στη Χίο όταν είχαν προσπαθήσει να αποσπάσουν πλήθος ρουκετών οι οποίες όμως στη συνέχεια βρέθηκαν,
  • το 1998 από το στρατόπεδο στο Μεγάλο Πεύκο που επιχείρησαν να πάρουν αντιαρματικές νάρκες, οι οποίες ωστόσο βρέθηκαν σε μικρή απόσταση από το στρατόπεδο
  • στις αρχές Αυγούστου του 2000 στην 72η Μονάδα Επιστρατεύσεως στο στρατόπεδο Παπανικολάου στα Γλυκά Νερά εξαφανίστηκαν πέντε ακόμα 45άρια. H διαπίστωση της κλοπής έγινε κατά τη διάρκεια καταμέτρησης του οπλισμού και αμέσως διατάχθηκε ένορκη προανάκριση. Πάρα ταύτα η κλοπή δεν αποδόθηκε σε κάποια οργανωμένη μορφή εγκλήματος αλλά στη δράση ανθρώπων που σχετίζονταν με τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Παναγιωτόπουλος: Όχι σε ανεύθυνα, επιπόλαια και ανακριβή συμπεράσματα

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλας Παναγιωτόπουλος, σε δήλωσή του για την απώλεια στρατιωτικού υλικού στην υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου του Πολεμικού Ναυτικού, τόνισε πως πρέπει να περιμένουμε το πόρισμα για το περιστατικό και να μην προβαίνουμε σε ανεύθυνα συμπεράσματα, ενώ ζήτησε η υπόθεση αυτή να μην αποτελέσει αντικείμενο φθηνής μικροπολιτικής εκμετάλλευσης.

Αναλυτικά η δήλωση του ΥΕΘΑ:

«Χθες το απόγευμα διαπιστώθηκε απώλεια στρατιωτικού υλικού στην υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου κατά τις διαδικασίες παράδοσης- παραλαβής στην υπηρεσία.

Αμέσως διατάχθηκε η διενέργεια προανάκρισης από τις αρμόδιες στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές, με τη συνδρομή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και υπό την επίβλεψη στρατιωτικού εισαγγελέα.

Αντικείμενο της έρευνας που διεξάγεται, είναι να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα η απώλεια του υλικού, καθώς προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι αυτή εκτείνεται σε ικανό βάθος χρόνου.

Καθίσταται προφανές ότι το ζήτημα δεν προέκυψε χθες, αλλά διαπιστώθηκε χθες.

Ας αφήσουμε τα αρμόδια προανακριτικά όργανα να πραγματοποιήσουν την έρευνα που από την πρώτη στιγμή έλαβαν την εντολή να διεκπεραιώσουν και ας περιμένουμε το πόρισμα των εργασιών τους πριν καταλήξουμε σε ανεύθυνα, επιπόλαια και ανακριβή συμπεράσματα, δεδομένων των ανωτέρω, θα συνιστούσαμε λίγη αυτοσυγκράτηση σε αυτούς που επιχειρούν απροκάλυπτη πολιτική σπέκουλα στην υπόθεση αυτή, για φθηνή μικροπολιτική εκμετάλλευση».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Χαμός σε παραλία - Έτρεχαν να σωθούν με αυτό που είδαν στη θάλασσα