ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός - Click away: Τι προβλέπεται για τα εμπορικά κέντρα - Πώς θα λειτουργήσουν

Κορονοϊός - Click away: Τι προβλέπεται για τα εμπορικά κέντρα - Πώς θα λειτουργήσουν

Τα καταστήματα που στεγάζονται σε εμπορικά κέντρα θα μπορούν να δημιουργήσουν σταντ σε εξωτερικούς χώρους, προκειμένου να διεκπεραιώνεται με ασφαλή τρόπο η αγοροπωλησία 

Στο σύστημα click away έχει ενταχθεί σχεδόν στο σύνολό του το λιανεμπόριο, καθώς εκτός από τα μικρά συνοικιακά καταστήματα, με αυτόν τον «ασφαλή» λόγω της επιδημίας του κορονοϊού τρόπο, θα λειτουργούν και τα εμπορικά κέντρα, πάντα όμως υπό προϋποθέσεις, όπως αναφέρεται και στο σχετικό ΦΕΚ της κυβέρνησης.

Όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο ΓΓ. Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης, τα καταστήματα που στεγάζονται σε εμπορικά κέντρα θα μπορούν να δημιουργήσουν σταντ σε εξωτερικούς χώρους, ώστε για τις παραγγελίες που δέχονται, να μπορούν να διεκπεραιώσουν την αγοροπωλησία χωρίς κίνδυνο, αφού τα προϊόντα θα δίνονται στους καταναλωτές σε εξωτερικό χώρο και θα τηρούνται και οι αποστάσεις ασφαλείας.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με το ΦΕΚ

  • Οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κλειστού τύπου εμπορικά κέντρα και όσες λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops-in a-shop), μπορούν να αναπτύξουν τη διαδικασία εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής μέσω ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής παραγγελίας (click away) σε ανοιχτό εξωτερικό χώρο
  • Το ωράριο των καταστημάτων τροφίμων επεκτείνεται έως τις 21:00 μμ αντί 20:30. Σημειώνεται ότι το ωράριο λειτουργίας είναι έως τις 21:00, με την εξαίρεση, ως προς τα καταστήματα τροφίμων, της λειτουργίας υπηρεσιών διανομής προϊόντων (delivery), η οποία επιτρέπεται να λειτουργεί έως τη 1:00.
  • Τα καταστήματα τροφίμων έχουν την δυνατότητα να λειτουργήσουν τις Κυριακές 13, 20 και 27 Δεκεμβρίου 2020.

Με βάση το ΦΕΚ, επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κλειστού τύπου εμπορικά κέντρα και όσες λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops-in a-shop), μπορούν να αναπτύξουν τη διαδικασία εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής μέσω ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής παραγγελίας (click away) σε ανοιχτό εξωτερικό χώρο σύμφωνα με τα οριζόμενα.

Το ωράριο των καταστημάτων τροφίμων επεκτείνεται έως τις 21:00 μμ αντί 20:30. Σημειώνεται ότι το ωράριο λειτουργίας είναι έως τις 21:00, με την εξαίρεση, ως προς τα καταστήματα τροφίμων, της λειτουργίας υπηρεσιών διανομής προϊόντων (delivery), η οποία επιτρέπεται να λειτουργεί έως τη 1:00. Τα καταστήματα τροφίμων έχουν την δυνατότητα να λειτουργήσουν τις Κυριακές 13, 20 και 27 Δεκεμβρίου 2020.

Αναφορικά με τα καταστήματα που δεν διαθέτουν e-shop γι' αυτά οι συναλλαγές θα γίνονται με την πλατφόρμα e-katanalotis μέσω της οποίας θα αποστέλλεται δωρεάν και το SMS της αγοράς στους καταναλωτές χωρίς επιβάρυνση της επιχείρησης.

Μόλις ο καταναλωτής λάβει το μήνυμα στο κινητό του τότε θα μπορεί να παραλάβει την παραγγελία του, στέλνοντας το «2» στο 13033 και έχοντας και το μήνυμα που έχει σταλθεί από την πλατφόρμα e-katanalotis, θα μπορεί να μετακινηθεί προς το κατάστημα. Στο κατάστημα θα μπορεί να μεταβεί μόνο ένα άτομο, αυστηρά, για να παραλάβει την παραγγελία του, ενώ θα πρέπει να έχει μαζί του το αποδεικτικό της αγοράς στο οποίο θα φαίνεται η επωνυμία, η διεύθυνση αλλά και το ΑΦΜ της επιχείρησης και η ακριβής ώρα παραλαβής.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr - Click away: Σήκωσαν ρολά τα καταστήματα – «Μουδιασμένος» ο κόσμος