ΚΟΣΜΟΣ

Bαλτιμόρη: Κατέρρευσε σαν τραπουλόχαρτο η γέφυρα Key Bridge - «Νομίζαμε ότι ήταν Πρωταπριλιά»

Bαλτιμόρη: Κατέρρευσε σαν τραπουλόχαρτο η γέφυρα Key Bridge - «Νομίζαμε ότι ήταν Πρωταπριλιά»

Ένα φορτηγό πλοίο με σημαία Σιγκαπούρης συνετρίβη στη γέφυρα Francis Scott Key της Βαλτιμόρης με αποτέλεσμα δεκάδες άνθρωποι και οχήματα να καταλήξουν στο νερό. Σε εξέλιξη τεράστια επιχείρηση διάσωσης. Οι πρώτες εκτιμήσεις «δείχνουν» μηχανικό λάθος

Μια μεγάλη γέφυρα στη Βαλτιμόρη στην πολιτεία Μέριλαντ των ΗΠΑ κατέρρευσε, μετά την πρόσκρουση ενός πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων , με αποτέλεσμα άνθρωποι και οχήματα να καταλήξουν στον ποταμό Patapsco. Η πυροσβεστική υπηρεσία της πόλης ανακοίνωσε ότι αναζητά τουλάχιστον είκοσι άτομα που πιστεύεται ότι βρίσκονται στο νερό, μετά από αναφορές για τη συντριβή του σκάφους σε έναν πυλώνα της γέφυρας

Δύο άτομα απομακρύνθηκαν από το νερό, το ένα εξ'αυτών σε σοβαρή κατάσταση ανακοίνωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της Βαλτιμόρης Τζέιμς Γουάλας

Βίντεο που δημοσιεύτηκε στην πλατφόρμα X φάνηκε να δείχνει το σκάφος να χτυπά ένα από τα κεντρικά στηρίγματα της γέφυρας, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος της γέφυρας μήκους 2,6 χιλιομέτρων να υποχωρήσει καθώς πολλά οχήματα έπεσαν στον ποταμό. Το πλοίο φάνηκε να παίρνει φωτιά καθώς μέρος της γέφυρας φαινόταν να καταρρέει πάνω του, στέλνοντας λοφία πυκνού, μαύρου καπνού στον αέρα.

Μηχανική βλάβη;

Εμπειρογνώμονας ναυτιλιακής ασφάλειας λέει ότι η «πιθανότερη» αιτία της συντριβής ήταν μια βλάβη στα μηχανήματα του πλοίου. Ο David McFarlane, διευθυντής της Maritime Risk and Safety Consultants Ltd, δήλωσε στο Sky News: «Το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι ότι υπήρξε ξαφνικό σφάλμα με τις μηχανές του πλοίου ή το σύστημα διεύθυνσης. Το άλλο, φυσικά, είναι ότι υπήρξε σφάλμα πλοήγησης» Ένα ανθρώπινο λάθος ήταν λιγότερο πιθανό λόγω του αριθμού των ατόμων που ήταν σε υπηρεσία.

«Δεν πρέπει να υπάρχει χώρος για λάθη ενός ατόμου, επειδή ένας από τους άλλους ανθρώπους θα μπορούσε να αναλάβει το πηδάλιο...Η πιο πιθανή αιτία είναι μια αστοχία σε μηχανήματα ή στο σύστημα διεύθυνσης, αλλά απλά δεν θα μάθουμε μέχρι να επιβιβαστούν οι αρχές. Και ακόμη και τότε, είναι απίθανο να πουν τι συμβαίνει για αρκετό καιρό»

Μετά το ατύχημα, όλες οι λωρίδες έκλεισαν και στις δύο κατευθύνσεις στην I-695 Key Bridge. «Η κυκλοφορία παρακάμπτεται», ανακοίνωσε η Αρχή Μεταφορών του Μέριλαντ στο X. «Το επίκεντρό μας αυτή τη στιγμή είναι να προσπαθήσουμε να σώσουμε και να ανακτήσουμε τους ανθρώπους», είπε ο διευθυντής επικοινωνιών της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Βαλτιμόρης. Κέβιν Κάρτραιτ. Πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε πόσοι άνθρωποι επλήγησαν, αλλά περιέγραψε την κατάρρευση ως «συμβάν μαζικών απωλειών».

Πρόσθεσε οτι υπήρχαν «κάποια φορτία» που φαινόταν να κρέμονται από τη γέφυρα, δημιουργώντας επισφαλείς και ασταθείς συνθήκες που περιπλέκουν την επιχείρηση διάσωσης. «Πρόκειται για μια τρομερή κατάσταση έκτακτης ανάγκης», είπε.

Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ λέει ότι η τρέχουσα θερμοκρασία του νερού στο λιμάνι της Βαλτιμόρης είναι μεταξύ 9-10 βαθμούς Κελσίου. Οι New York Times επικαλούνται την εθνική υπηρεσία δημόσιας υγείας των ΗΠΑ ότι η υποθερμία μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε θερμοκρασία νερού κάτω από 21 βαθμούς Κελσίου. Το NHS περιγράφει την υποθερμία ως μια επικίνδυνη πτώση της θερμοκρασίας του σώματος κάτω από τους 35 C, η οποία μπορεί να προκληθεί από πτώση σε κρύο νερό.

Το Dali είχε φύγει με προορισμό τη Σρι Λάνκα

Το Dali, ένα φορτηγό πλοίο μήκους 290 μέτρων με σημαία Σιγκαπούρης, προσέκρουσε στη γέφυρα, η οποία είναι μέρος του Interstate 695. Είχε αποχωρήσει από τη Βαλτιμόρη στη 01:00 τα ξημερώματα (τοπική ώρα) και κατευθυνόταν προς την πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα, Κολόμπο, σύμφωνα με την πλατφόρμα θαλάσσιων δεδομένων MarineTraffic.

Η Synergy Marine Group, ο διαχειριστής του Dali, επιβεβαίωσε ότι το πλοίο συγκρούστηκε με έναν από τους στύλους της γέφυρας. Ανέφερε ότι όλα τα μέλη του πληρώματος, συμπεριλαμβανομένων των δύο χειριστών είναι καλά και δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς.

«Ενώ η ακριβής αιτία του συμβάντος δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, το Dali έχει πλέον κινητοποιήσει την εξειδικευμένη υπηρεσία ατομικής αντιμετώπισης περιστατικών», ανέφερε. Ο δήμαρχος της Βαλτιμόρης, Μπράντον Σκοτ και το στέλεχος της κομητείας, Johnny Olszewski Jr, δήλωσαν ότι το προσωπικό έκτακτης ανάγκης βρίσκεται στο σημείο και οι προσπάθειες διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Νομίζαμε ότι ήταν αστείο»

Κάτοικος της Βαλτιμόρης λέει ότι στην αρχή νόμιζε οτι η αναφορά της κατάρρευσης ήταν κακόγουστο αστείο. Ο Μάικλ Μπράουν νόμιζε ότι ο γείτονάς του έκανε «πρωταπριλιάτικο αστείο» όταν του είπε ότι η γέφυρα Key κατέρρευσε. Είπε στο δίκτυο NBC News ότι ο γείτονάς του αρχικά πίστευε ότι ένας «σεισμός» προκάλεσε την κατάρρευση.

«Κατέβηκα μόνος για να δω και δεν μπορούσε να το πιστέψω. Είναι μια σημαντική αρτηρία εδώ στην περιοχή, όχι μόνο για την κυκλοφορία, αλλά και για το λιμάνι. Ας ελπίσουμε ότι όλοι όσοι ασχολούνται με αυτό σήμερα είναι καλά», είπε. Ο κ. Μπράουν είπε ότι χρησιμοποιεί τη γέφυρα για να επισκεφτεί την οικογένεια και ότι η καταστροφή της είναι ένα «μείζον ζήτημα» - αλλά σημείωσε ότι «η έμφαση πρέπει να δοθεί στο να βγει σώος όποιος βρίσκεται στο νερό».

Χτισμένη το 1977, η γέφυρα εκτείνεται στον ποταμό Patapsco, μια ζωτική αρτηρία που μαζί με το λιμάνι της Βαλτιμόρης αποτελούν κόμβο για τη ναυτιλία στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ. Πήρε το όνομά της από τον συγγραφέα του αμερικανικού εθνικού ύμνου.