ΚΟΣΜΟΣ

Οι πρώτες ώρες μετά τον εφιαλτικό σεισμό στη Χιλή (pics&video)

Οι πρώτες ώρες μετά τον εφιαλτικό σεισμό στη Χιλή (pics&video)

Όσο κι αν έχουν συνηθίσει τους ισχυρούς σεισμούς, καθώς ο Εγκέλαδος τους επισκέπτεται συχνά το τελευταίο διάστημα, οι Χιλιανοί εξακολουθούν να προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους μετά το... ταρακούνημα των 8,3R.

Ακούγεται τουλάχιστον... περίεργο και ίσως ασεβές για τους ανθρώπους που χάθηκαν, ωστόσο το γεγονός ότι ο αριθμός των θυμάτων περιορίζεται στα δέκα άτομα, αποτελεί δείγμα του πόσο οργανωμένη και προετοιμασμένη είναι η συγκεκριμένη χώρα σε κάθε επίσκεψη του φαινομένου.

Ο σεισμός, ο οποίος σημειώθηκε τα ξημερώματα (λίγο πριν τις 02.00 ώρα Ελλάδος) προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε κτίρια, κυρίως στην πόλη Ιλαπέλ, όπου και εντοπίστηκε το επίκεντρο (για την ακρίβεια σε θαλάσσια περιοχή), όπως και στο λιμάνι του Κοκουίμπο, ενώ έγινε αισθητός ακόμα και στο Μπουένος Άιρες, παρότι η πρωτεύουσα της Αργεντινής απέχει 1.110 χλμ μακριά!

«Στον απολογισμό των 8 Χιλιανών που σκοτώθηκαν και έχουμε ήδη ανακοινώσει, θα προσθέσουμε επιπλέον δύο θύματα», ήτοι 10 θύματα συνολικά, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Χόρχε Μπούργος, που υπογράμμισε ότι ο αριθμός των νεκρών είναι «πολύ χαμηλός» δεδομένης της έντασης της δόνησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολύ ισχυροί μετασεισμοί ανησύχησαν αρκετές φορές τους Χιλιανούς (ο μεγαλύτερος μεγέθους 7R, στις 20.18 τοπική ώρα) παρά το γεγονός ότι είναι μαθημένοι στα δύσκολα. Αρκεί κανείς να σκεφτεί ότι από το 1973 μέχρι και σήμερα, η χώρα έχει πληγεί περισσότερες από 12 φορές από σεισμούς μεγαλύτερης ισχύος των 7,0R. Όσο για τις προειδοποιήσει για τσουνάμι που εκδόθηκαν άμεσα, ήρθησαν έπειτα από κάποιες ώρες.

Η σεισμική δόνηση, μεγέθους 8,3 βαθμών, η ισχυρότερη παγκοσμίως εντός του 2015, έπληξε χθες το βράδυ την χώρα, κοντά στις παράκτιες περιοχές, με αποτέλεσμα την απομάκρυνση 1 εκατομμυρίου ανθρώπων λόγω των φόβων να προκληθεί τσουνάμι.

Σκηνές πανικού...

«Πρόκειται για την έκτη μεγαλύτερη σεισμική δόνηση στην ιστορία της Χιλής και την ισχυρότερη παγκοσμίως για το 2015» σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών, του Μαχμούντ Αλέουι.

Στα παράλια της χώρας μεγάλα κύματα σάρωσαν τις ακτές και έφθασαν έως το κέντρο πολλών πόλεων στην περιοχή Κοκίμπο αλλά και στο Βαλπαραΐσο, 120 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας.

«Η πόλη έχει καταστραφεί, ήταν τρομαχτικό» περιέγραψε ένας κάτοικος του Τονγκόι, μιας παράκτιας κοινότητας, στο τηλεοπτικό δίκτυο TVN.

Τα μαθήματα ανεστάλησαν στις παράκτιες περιοχές στο βορειοκεντρικό τμήμα της χώρας και περίπου 160.000 νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ δεκάδες μετασεισμοί, ορισμένοι πολύ ισχυροί, συνεχίζουν να καταγράφονται τρομοκρατώντας τους κατοίκους.

Ο σεισμός είχε ως αποτέλεσμα να εκτυλιχθούν σκηνές πανικού στην πρωτεύουσα Σαντιάγο των 6,6 εκατομμυρίων κατοίκων αλλά και πολλές άλλες πόλεις της χώρας.

«Οι άνθρωποι έτρεχαν προς κάθε κατεύθυνση, δε γνωρίζαμε πού να πάμε» περιέγραψε η Γκλόρια Ναβάρο, κάτοικος της Λα Σερένα (βόρεια).

Η δόνηση έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της Αργεντινής, έως το Μπουένος Άιρες, σε απόσταση 1.400 χιλιομέτρων, όπου τα κτίρια ταρακουνήθηκαν.

Σχετικές ειδήσεις