ΚΟΣΜΟΣ

EE: Εκτός ατζέντας νέες κυρώσεις για τη Ρωσία;

EE: Εκτός ατζέντας νέες κυρώσεις για τη Ρωσία;

Σε ανεπίσημη συνάντηση των επικεφαλής κρατών-μελών της ΕΕ το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων προς τη Ρωσία.

Με δήλωσή του ευρωπαίος αντιπρόσωπος στην Ανατολική Ευρώπη επιβεβαιώνει ότι στη συνάντηση των Βρυξελλών δεν συζητήθηκαν νέες κυρώσεις για τη Ρωσία.

Όπως επισημαίνεται από το ITAR-TASS, ο αξιωματούχος δήλωσε το εξής: «Εκλογές αντιπροσώπων διενεργήθηκαν στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ οι εκλογές ήταν σε γενικές γραμμές συνεπείς με τα διεθνή πρότυπα. Με τη σειρά της η Ρωσία, έκανε κάποια θετικά βήματα, επικροτώντας τα αποτελέσματα των εκλογών και απομακρύνοντας τις στρατιωτικές δυνάμεις από τα σύνορα με Ουκρανία. Υπό αυτές τις συνθήκες, η εισαγωγή νέων κυρώσεων δεν έχει κανένα νόημα. Ωστόσο, παρακολουθούμε από κοντά τις περαιτέρω εξελίξεις στην Ουκρανία».

Από την άλλη πλευρά όμως, κυκλοφορεί και μια ευρωπαϊκή ανακοίνωση υπέρ της συνέχισης της προετοιμασίας για την πιθανή επιβολή κυρώσεων, εφόσον το απαιτήσουν η συνθήκες. Σύμφωνα με αυτή τη δήλωση, «οι ηγέτες της ΕΕ επικρότησαν την εξέλιξη των προπαρασκευαστικών εργασιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης για πιθανά στοχοθετημένα μέτρα εις βάρος της Ρωσίας».