ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Η Εκκλησία είχε προσφύγει στο ΣτΕ για τα Θεοφάνεια

Η Εκκλησία είχε προσφύγει στο ΣτΕ για τα Θεοφάνεια

Με το παράπονο ότι η Πολιτεία έλαβε αυστηρά μέτρα κατά την ημέρα των Θεοφανείων, προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η Εκκλησία της Ελλάδος, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και 81 Μητροπόλεις, εκφράζοντας το παράπονο ότι απαγορεύθηκε η συμμετοχή πιστών στις λειτουργίες, ενώ δεν συνέβη το ίδιο για κομμωτήρια και επισκέψεις σε σπίτια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βράδυ της παραμονής των Θεοφανείων (Τρίτη, 5 Ιανουαρίου 2021) και ενώ είχαν κλείσει οι γραμματείες του ΣτΕ, από την πλευρά της Εκκλησίας κατατέθηκαν ηλεκτρονικά δύο αιτήσεις ακύρωσης. Η πρώτη κατατέθηκε 7,40 μ.μ. και η δεύτερη 8,30 μ.μ. με αποτέλεσμα οι δικαστικοί υπάλληλοι να λάβουν σήμερα γνώση των καταθέσεων αυτών, αφού χθες ήταν αργία.

Οι προσφεύγοντες στρέφονται κατά της από 2.1.2121 ΚΥΑ για τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από το COVID-19, επισημαίνοντας ότι καταργεί την εξαιρετική δυνατότητα της συλλογικής άσκησης της λατρείας κατά την ημέρα των Θεοφανείων (6.1.2021). Μάλιστα, στις αιτήσεις ακύρωσης αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η προσβαλλόμενη ΚΥΑ είναι απολύτως απρόσφορη και προδήλως δυσανάλογη, εν όψει του δημοσίου συμφέροντος για την προστασία της δημόσιας υγείας και η επιλογή της Πολιτείας να μην προστατεύσει τη δημόσια λατρεία, εξίσου με άλλα δικαιώματα, πως π.χ., τον καλλωπισμό, τις επισκέψεις και τη διασκέδαση σε σπίτια συγγενών και φίλων.

Επιπλέον, στα δικόγραφα υποστηρίζεται ότι η Πολιτεία επέλεξε μετά την 2α Ιανουαρίου 2021 να απαγορεύσει απολύτως τη δημόσια λατρεία η οποία για αρκετούς πολίτες είναι προσωπική ανάγκη ζωτικής σημασίας και αυτή η ανάγκη τους δεν υπόκειται σε λογοκρισία ή υποτίμηση από το κράτος. Κλείνοντας η Εκκλησία επανέφερε το επιχείρημα της διατήρησης συμμετοχής στην λατρεία τα Θεοφάνεια, με
«αυστηρούς περιορισμούς, όπως είναι 25 ή 50 άτομα ανάλογα με το εμβαδόν της κάθε Εκκλησίας ή ένα άτομο ανά 1,5 τ.μ. ή απόσταση δυο μέτρων ανά εκκλησιαζόμενο».
Οι δυο αιτήσεις θα συζητηθούν στην Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άνοιγμα σχολείων - Υπουργείο Παιδείας: Οι μαθητές επιστρέφουν σε Δημοτικά, Νηπιαγωγεία στις 11/1