ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

«Όχι» της Ελλάδας στους 3 Τούρκους αξιωματικούς για χορήγηση ασύλου

«Όχι» της Ελλάδας στους 3 Τούρκους αξιωματικούς για χορήγηση ασύλου

Είχαν έρθει στην Ελλάδα με ελικόπτερο λίγες ημέρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία και είχαν προσγειωθεί στην Αλεξανδρούπολη.

Αρνητική ήταν η απάντηση της επιτροπής στο αίτημα παροχής ασύλου για τους 3 από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που είχαν αυτομολήσει στη χώρα μας με ελικόπτερο, μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία.

Ωστόσο, πηγές της Υπηρεσίας Ασύλου, διευκρίνιζαν ότι η εξέλιξη αυτή δεν σημαίνει ότι οι Τούρκοι στρατιωτικοί θα εκδοθούν στην Τουρκία.

Δύο εκ των τριών στρατιωτικών δεν παρέλαβαν το σχετικό έγγραφο, ενώ ο ένας το παρέλαβε και διαχωρίζεται η περίπτωσή του. Αυτός αποκτά δικαιώμα να κάνει αίτηση εντός 15 ημερών στην Αρχή Προσφυγών. Για τους άλλους δύο η υπόθεση θεωρείται ότι τίθεται στο αρχείο και σύμφωνα με το νόμο έχουν δικαιώμα να ζητήσουν να ανοίξει εκ νέου ο φάκελός τους σε εννέα μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική κυβέρνηση είχε υποβάλει επίσημο αίτημα για την έκδοσή τους προς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι «οκτώ» είχαν ήδη κριθεί ένοχοι για παράνομη είσοδο στη χώρα από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αλεξανδρούπολης και τους είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης δύο μηνών με τριετή αναστολή, ενώ αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της δράσης υπό την απειλή ζωής. Για την δεύτερη κατηγορία της παράνομης πτήσης αλλά και της εκτέλεσης πτήσης για τον πιλότο κρίθηκαν αθώοι διότι η ελληνική νομοθεσία αναφέρεται σε πολιτικά και όχι σε στρατιωτικά αεροσκάφη.

Σχετικές ειδήσεις