ΕΘΝΙΚΑ

Γαλλία: Σήμερα η επίσημη καθέλκυση της φρεγάτας Belharra του Πολεμικού Ναυτικού, παρουσία Δένδια

Γαλλία: Σήμερα η επίσημη καθέλκυση της φρεγάτας Belharra  του Πολεμικού Ναυτικού, παρουσία Δένδια

Στο νερό θα πέσει σήμερα η πρώτη φρεγάτα Belharra του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού με την ονομασία «Κίμων», στα ναυπηγεία της Naval Group στο Λοριάν. Ο Νίκος Δένδιας στην επίσημη τελετή καθέλκυσης.

Στα ναυπηγεία της Λοριάν στη βορειοδυτική Γαλλία μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας για την επίσημη τελετή καθέλκυσης του Κίμωνα, της πρώτης φρεγάτας Belharra για το Πολεμικό Ναυτικό.

Τον Νίκο Δένδια θα υποδεχεθεί ο Γάλλος ομόλογός του Σεμπαστιάν Λεκορνού στην Αεροπορική Βάση Lann–Bihoué, ο ομόλογός του, Sébastien Lecornu (14.30 τοπική ώρα).

Εν συνεχεία, ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στις εγκαταστάσεις της Naval Group στη Lorient, όπου θα τον υποδεχθεί ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ και θα επιθεωρήσει τις εργασίες ναυπήγησης της Φρεγάτας «Νέαρχος» (15.15 τοπική ώρα).

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, συνοδευόμενος από τον Γάλλο ομόλογό του και τον Αρχηγό ΓΕΝ, θα επισκεφθεί ακολούθως τη Φρεγάτα «Κίμων» και θα παραστεί στην τελετή καθέλκυσής της (16.05 τοπική ώρα).

Ο κ. Δένδιας θα μεταβεί επίσης στη Βάση της Δύναμης Ειδικών Επιχειρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας (FORFUSCO) στην περιοχή, στην οποία θα έχει διμερή συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας της Γαλλίας (17.05 τοπική ώρα).

Τέλος, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας θα μεταβεί στο Ναυτικό Κλιμάκιο του Πολεμικού Ναυτικού στη Lorient, όπου θα συναντηθεί με τον Διοικητή και το προσωπικό του (18.30 τοπική ώρα).


Φρεγάτα Κίμων: Στα γαλανόλευκα η πρώτη ελληνική φρεγάτα Belharra


Λίγες ημέρες πριν από την επίσημη τελετή, η πρώτη από τις τρεις φρεγάτες Belharra που θα παραλάβει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, έπεσε στο νερό, στα ναυπηγεία της Naval Group στη Γαλλία.

Μετά τις πρώτες εικόνες, ήρθε η στιγμή και για το πρώτο βίντεο της φρεγάτας «Κίμων» καθώς είναι απόλυτα έτοιμη πλέον για να περάσει στα χέρια του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας.

Η ιστοσελίδα Naval News έφερε στη δημοσιότητα το βίντεο με την εντυπωσιακή φρεγάτα Belh@rra να είναι ντυμένη στα γαλανόλευκα και να ετοιμάζεται για την επίσημη καθέλκυση που θα γίνει στις 4 Οκτωβρίου.

Greece’s First FDI HN Frigate "Kimon" Technically Launched by Naval Group
Σύμφωνα με το navalnews, η φρεγάτα «Κίμων» αποτελείται απλώς από το σκαρί, χωρίς οπλικά συστήματα, αλλά και χωρίς τον «πύργο» στο κέντρο του σκάφους όπου θα είναι το ραντάρ.

Η επίσημη τελετή, με τη συμμετοχή του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια και του Γάλλου ομολόγου του Σεμπαστιέν Λεκορνί θα γίνει την προσεχή Τετάρτη 4 Οκτωβρίου.


Θυμίζουμε πως η Ελλάδα από το 2022 έχει υπογράψει τη συμφωνία για την απόκτηση τριών φρεγατών FDI, με τη φρεγάτα «Κίμων» να είναι η πρώτη που θα παραδοθεί στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Η πρόοδος του έργου είναι ταχύτατη. Από την υπογραφή τον Μάρτιο του 2022 έχει περάσει μόλις 1,5 χρόνος. Η σύμβαση αφορά την κατασκευή τριών φρεγατών (συν μία) και την παροχή υποστήριξης και ανταλλακτικών.

Ο «Κίμων» θα ενταχθεί στο Πολεμικό Ναυτικό τους πρώτους μήνες του 2025. Θα ακολουθήσει η ένταξη του «Νέαρχου» και του «Φορμίωνα».