ΕΘΝΙΚΑ

Τουρκικά ΜΜΕ: «Αν τον εκτοξεύσουμε τον πύραυλο Tayfun από τη Σμύρνη θα πλήξουμε την Αθήνα»

Τουρκικά ΜΜΕ: «Αν τον εκτοξεύσουμε τον πύραυλο Tayfun από τη Σμύρνη θα πλήξουμε την Αθήνα»

Φόβος στην Τουρκία για τα F35 που αποκτά η Ελλάδα. 

Επιστρέφει μέρα με τη μέρα η επιθετική ρητορική στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης εναντίον της Ελλάδας, σε συνέχεια της επανάληψης του ανυπόστατου αιτήματος από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν περί αποστρατιωτικοποιήσης των νήσων του Αιγαίου.

Με αφορμή την υπογραφή για μαζική παραγωγή του Tayfun, στα τουρκικά μέσα ξεκίνησε η συζήτηση, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ Μανώλης Κωστίδης: «Αν τον εκτοξεύσουμε από τη Σμύρνη θα πλήξουμε την Αθήνα».

Μιλώντας στο CNN Turk, ο στρατιωτικός αναλυτής Τζοσκούν Μπασμπούγ, αναφέρθηκε στον βαλλιστικό πύραυλο και είπε: Σκεφτείτε κι αν η εκτόξευση γίνει απο την Αδριανούπολη.

Δημοσιογράφος: Θα πλήξουμε την απέναντι πλευρά.

Μπασμπούγ: Σκεφτείτε ποια σημεία θα πλήξουμε.

Δημοσιογράφος: Αν τον εκτοξεύσουμε απο τη Σμύρνη θα πλήξουμε την Αθήνα.

Μπασμπούγ: Nα υπενθυμίσουμε είναι ο πρώτος μας βαλλιστικός πύραυλος και ήδη γίνονται εργασίες για νέους πυραύλους και νέες δοκιμαστικές βολές.

Ωστόσο, την ίδια ώρα τα τουρκικά μέσα εκφράζουν ανησυχία για τις δυνατότητες των F35 να πλήξουν οποιοδήποτε σημείο της Τουρκίας, κάνοντας λόγο για υπεροχή της Ελλάδας στον αέρα.

Ο Oυμίτ Γιαλίμ, πρώην γγ του του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας επισημαίνει πως η Ελλάδα με τα F-35 τα οποία θα μπορεί να τα απογειώνει απο Λήμνο, Λέσβο, Σάμο, Ρόδο και Κάρπαθο όπως και απο την Πάφο, θα μπορεί να πραγματοποιεί αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον στόχων σε οποιοδήποτε σημείο της Τουρκίας. «Αυτά τα αεροσκαφη είναι αόρατα δεν τα εντοπίζεις. Είμαστε αντιμέτωποι με έναν τεράστιο κίνδυνο. Και με αυτήν την κίνηση που έκαναν οι ΗΠΑ, η αεροπορική υπεροχή θα γέρνει υπέρ της Ελλάδας. Κατα την άποψη μου γι αυτο το λόγο η Τουρκία τους S-400 πρέπει να τους στείλει στο Αζερμπαϊτζάν και να επιστρέψει στο πρόγραμμα των F-35» σημείωσε.