ΕΘΝΙΚΑ

Ώρα… γεωτρύπανων: Στην κυπριακή ΑΟΖ οι ΗΠΑ - Αρχίζει το ενεργειακό παιχνίδι

Ώρα… γεωτρύπανων: Στην κυπριακή ΑΟΖ οι ΗΠΑ - Αρχίζει το ενεργειακό παιχνίδι

Παίρνει… φωτιά η Μεσόγειος - Στο οικόπεδο 10 το Stena Icemax – Συνοδεύεται από αμερικανικά πλοία – Πώς θα αντιδράσει ο «σουλτάνος»

Η μεγάλη ώρα για την έναρξη των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ έφτασε και παράλληλα έφτασε η ώρα των… συμμαχιών.

Το Newsbomb.gr έχει αναλύσει με αποκαλυπτικά ρεπορτάζ το ενεργειακό παιχνίδι που παίζεται στην ανατολική Μεσόγειο και παράλληλα τον διπλωματικό πόλεμο που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στο παρασκήνιο.

Διαβάστε επίσης: «Πόλεμος» στην ανατολική Μεσόγειο: Πώς διαμορφώνονται οι συμμαχίες

Οι ΗΠΑ έχουν στείλει το… καμάρι της ExxonMobil,το Stena Icemax στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ και εντός των επόμενων ημερών θα ξεκινήσουν τις έρευνες στον στόχο «Δελφίνη».

Το πλωτό γεωτρύπανο των ΗΠΑ έφτασε πάνω από τον στόχο μία περίπου ώρα πριν την από καιρό προγραμματισμένη ώρα άφιξης.

Με την ασφαλή άφιξη του γεωτρύπανου, ολοκληρώθηκε το πρώτο και σημαντικό στάδιο του πολύμηνου σχεδιασμού, που είχε μεταξύ άλλων ως στόχο την ασφαλή και ανεμπόδιστη πλεύση του γεωτρύπανου, δεδομένων των εμπειριών των προηγούμενων έξι γεωτρήσεων και ιδιαίτερα των τουρκικών προκλητικών ενεργειών.

Προφανώς οι Αμερικανοί δεν λογαριάζουν τις απειλές και τη σκληρή γλώσσα του καθεστώτος Ερντογάν και προχωρούν ακάθεκτοι στις γεωτρήσεις διασφαλίζοντας τα συμφέροντά τους.

Για το λόγο αυτό, το πρώτο σκάφος υποστήριξης που αναχώρησε από το λιμάνι Λεμεσού πλησιάζει στο γεωτρύπανο, ενώ δεύτερο πλοίο υποστήριξης βρίσκεται εν πλω για μεταφορά των πρώτων προμηθειών και εξοπλισμού.

Παράλληλα, η Ουάσινγκτον έχει διαμηνύσει προς την Άγκυρα ότι δεν πρόκειται να δεχθεί σε καμιά περίπτωση παρεμπόδιση των εργασιών του γεωτρύπανου ενώ, θέλοντας να ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας στην περιοχή, στέλνει εντός της εβδομάδας στη Λευκωσία τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, Φράνσις Φάνον.

Η απόφαση της ηγεσίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αποστείλει τον αρμόδιο για τα θέματα ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο έχει πραγματικά ιδιαίτερη σημασία, καθώς υλοποιεί την υπόσχεση της Ουάσινγκτον προς την Λευκωσία να δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της και την ανησυχία της απέναντι στις απειλές της Άγκυρας.

Μετά τον Φάνον θα ακολουθήσει ο βοηθός υπουργός Γουές Μίτσελ, ο οποίος θα πάει στην Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Είναι οι τρεις χώρες που σύμφωνα με τις έρευνες έχουν φυσικό αέριο, και οι οποίες αποτελούν πιστούς συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Την ίδια ώρα, άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως στη Λάρνακα βρίσκεται το πλοίο του Έκτου αμερικανικού Στόλου, USS Arleigh Burke (DDG 51), το οποίο διεξάγει ναυτικές επιχειρήσεις στην περιοχή του 6ου Στόλου των ΗΠΑ για τη στήριξη των συμφερόντων των εθνικών δυνάμεων ασφαλείας στην Ευρώπη και την Αφρική.

Δύο γεωτρήσεις στο οικόπεδο 10

Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί προβλέπουν την πραγματοποίηση δύο γεωτρήσεων στο οικόπεδο 10. Η πρώτη αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες ημέρες ενώ θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Σχεδόν αμέσως μετά αναμένεται να ξεκινήσει η δεύτερη γεώτρηση, που σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιανουαρίου. Το ζητούμενο είναι το μέγεθος των ανακαλύψεων, καθώς από αυτό θα καθοριστούν και τα επόμενα βήματα.

Η κινητικότητα στα ενεργειακά αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι το φθινόπωρο του 2019, καθώς είναι προγραμματισμένες και άλλες γεωτρήσεις από δύο εταιρείες –την TOTAL και την ENI.

Σε άρθρο του που τιτλοφορείται «Η Exxon Mobil μπορεί να αντιμετωπίσει μια ναυμαχία στην κυπριακή ΑΟΖ», το περιοδικό Forbes εκφράζει φόβους για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αντιδράσει η Τουρκία μέσα στο επόμενο διάστημα. Η Άγκυρα έχει, άλλωστε, ανεβάσει τους τόνους το προηγούμενο διάστημα, σημειώνοντας ότι δεν θα ανεχτεί μονομερείς προσπάθειες.

Ο «υπουργός Εξωτερικών» της Κύπρου, Κουντρέτ Οζερσάι, είχε δηλώσει σε συνέντευξή του σε κυπριακή εφημερίδα ότι η Τουρκία θα αντιδράσει στις έρευνες της ExxonMobil, εξηγώντας παράλληλα ότι η Άγκυρα διεκδικεί περιοχές εντός της ΑΟΖ της Κύπρου για λογαριασμό τόσο της Τουρκίας όσο και των Τουρκοκύπριων.

Πριν από λίγο καιρό, ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil Νιλ Τσάπμαν βρέθηκε στην Κύπρο και συναντήθηκε με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Απέφυγε, ωστόσο να απαντήσει ευθέως για τις τουρκικές απειλές.

«Είμαστε μια επιχειρηματική οντότητα και η δουλειά μας είναι να εξερευνούμε φυσικό πλούτο για λογαριασμό κυβερνήσεων. Οποιοδήποτε κυβερνητικό θέμα πρέπει να συζητείται και να επιλύεται από τις κυβερνήσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης:

Αυτό είναι το «τέρας» των ΗΠΑ που ξεκινά γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ (vid)