ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στα Γεράνεια Όρη: Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά - Κάηκαν περισσότερα από 55.000 στρέμματα

Φωτιά
Σπύρος Μελισσάρης

Φωτιά ΤΩΡΑ: Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που ξεκίνησε την Τετάρτη (19/5) από το Σχίνο Κορινθίας και κατέκαψε περισσότερα από 55.000 στρέμματα πευκοδάσους - Κόπασαν οι ισχυροί άνεμοι - Συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστών με τις διάσπαρτες εστίες

Συνεχίζεται και σήμερα η μάχη με το πύρινο μέτωπο που ξεκίνησε από τον Σχίνο Κορινθίας το βράδυ της Τετάρτης, με την εικόνα να είναι καλύτερη, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής μιλώντας στην πρωϊνή εκπομπή του ΣΚΑΪ ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας όσες αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν αντιμετωπίστηκαν άμεσα, ενώ ανέφερε πώς οι καλές καιρικές συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν τις επόμενες ώρες θα βοηθήσουν πολύ στις προσπάθειες να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά.

Την επιχείρηση κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς στην Κορινθία και στην Αττική συνδράμουν από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 16 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα που πραγματοποιούν στοχευμένες ρίψεις νερού.

Ισχυρές είναι και οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν για να σβήσουν τις διάσπαρτες με 278 πυροσβέστες, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ΜΕΤΠΕ και 89 πυροσβεστικά οχήματα. Τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν στρατός, εθελοντές αλλά και οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι εκτός απροόπτου η φωτιά θα έχει τεθεί υπό έλεγχο έως το βράδυ του Σαββάτου. Ωστόσο δεν παρέλειψε να τονίσει ότι παρά το γεγονός ότι οι άνεμοι δείχνουν να πέφτουν και η φωτιά να οριοθετείται, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος αναζωπύρωσης αλλά και το να δημιουργθούν νέα πεικίνδνα μέτωπα.

Δείτε συγκλονιστικές εικόνες του Newsbomb.gr, από τις χθεσινές προσπάθειες κατάσβεσσης της πυρκαγιάς:

Στάχτη 55.000 στρέμματα - Οι συνθήκες που δημιούργησαν «ακραία φαινόμενα»

H επιχειρησιακή μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) επιχειρεί να προσφέρει μια πρώτη ματιά στις συνθήκες που πυροδότησαν αυτή την καταστροφική πυρκαγιά.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το βράδυ της Τετάρτης 19 Μαΐου 2021 σε δασική περιοχή ανατολικά του Σχίνου Κορινθίας, εξαπλώθηκε ραγδαία καίγοντας συνολική έκταση που ξεπερνά τα 55.000 στρέμματα την Παρασκευή 21/05.

Τι μας διδάσκει μια πυρκαγιά όπως αυτή του Σχίνου Κορινθίας;

Ένα πυκνό δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών, όπως αυτό που επιχειρησιακά λειτουργεί το ΕΑΑ/meteo.gr από το 2007, μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην καλύτερη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών, μέσα από την παροχή μετεωρολογικής πληροφορίας σε πραγματικό χρόνο.

Σε αντίθεση με την τυπική προσέγγιση της παροχής πληροφορίας για την επικινδυνότητα σε επίπεδο διοικητικών ζωνών (π.χ. νομοί), η παροχή υψηλής ανάλυσης προγνώσεων για την επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών προσθέτει αξία στην παρεχόμενη πληροφορία, και μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην ενίσχυση της ετοιμότητας και της απόκρισης.

Κάθε δασική πυρκαγιά μπορεί δυνητικά να δημιουργήσει το δικό της καιρό. Είναι λοιπόν απαραίτητη η αξιοποίηση κατάλληλων προγνωστικών μοντέλων, όπως το IRIS, το οποίο επιχειρησιακά λειτουργεί το ΕΑΑ/meteo.gr από το 2019.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά στην περιοχή Παλούκια στη Σαλαμίνα