ΕΛΛΑΔΑ

Πρωτομαγιά - Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Πειραιά - Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Πρωτομαγιά - Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Πειραιά - Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί
Ξεκίνησαν οι συγκεντρώσεις για την Εργατική πρωτομαγιά σε Αθήνα και Πειραιά.
Newsbomb.gr / Νίκος Χριστοφάκης

Με απεργία και συγκεντρώσεις θα συμμετέχουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στην Εργατική Πρωτομαγιά σήμερα, Κυριακή 1η Μαΐου.

Ξεκίνησαν οι συγκεντρώσεις για την Εργατική πρωτομαγιά σήμερα, Κυριακή 1η Μαΐου σε Αθήνα και Πειραιά. Στις συγκεντρώσεις συμμετέχουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στον αγωνιστικό εορτασμό της ημέρας, ενώ υπενθυμίζεται ότι η αργία έχει μεταφερθεί για τη Δευτέρα 2 Μαΐου.

Στην Αθήνα η ΓΣΕΕ καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00και αναφέρει πως: «Την 1η Μάη, ενώνουμε τη φωνή της εργατικής τάξης στην Ελλάδα για την αποκατάσταση της ειρήνης, της δημοκρατίας, της κοινωνικής προόδου και της δικαιοσύνης στην Ουκρανία. Απαιτούμε μεταξύ άλλων, μέτρα στήριξης των εργαζομένων στη χώρα μας. Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους ,κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών διατάξεων που οδηγούν στο στραγγαλισμό των συλλογικών και ατομικών εργατικών».

Η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωση της αναφέρει: «Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. σας καλεί στη συγκέντρωση των συνδικάτων (ΑΔΕΔΥ-ΕΚΑ) την Κυριακή, 1η του Μάη 2022, ώρα 11:00, στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή».

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας καλεί στις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος και «απευθύνει αγωνιστικό προσκλητήριο στους εργαζομένους της Αθήνας, στους νέους και νέες, στους άνεργους και συνταξιούχους, καλώντας τους να συμμετάσχουν στην Πρωτομαγιάτικη Απεργιακή Συγκέντρωση. Την ιστορική αυτή μέρα ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο, που παλεύουν ενάντια στη φτώχεια και την εξαθλίωση, στις αδικίες, στις κοινωνικές διακρίσεις».

Το ΠΑΜΕ καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 στο Σύνταγμα.

Στην Αθήνα στις 11:00 στα Προπύλαια καλούν πρωτοβάθμια σωματεία και κινήσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα καλεί και το ΜΕΡΑ25 που σημειώνει στην πρωτομαγιάτικη ανακοίνωσή του: «Στηρίζουμε την πρωτοβουλία πολιτών για σχετικό δημοψήφισμα», ενώ στις 10.30 έξω από το υπουργείο Εργασίας, καλεί ο συντονισμός εργατικής αντίστασης.

Στον Πειραιά οι ναυτεργατικές οργανώσεις αναφέρουν: «Καλούμε τους ναυτεργάτες, να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία της 1ης Μάη και τις απεργιακές συγκεντρώσεις, να δώσουν δυναμικό παρών στις απεργιακές συγκεντρώσεις, στον Πειραιά, στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου, στο Πασαλιμάνι, στις 11:00».

Επιπλεόν, η ΠΟΕΔΗΝ συμμετέχει στην 24ωρη Πανελλαδική Πανυγειονομική Κινητοποίηση για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ: «Ο εφετινός εορτασμός της Πρωτομαγιάς συμπίπτει με την υπερπροσπάθεια των υγειονομικών πάνω από δύο χρόνια να καταπολεμήσουν την πανδημία και τις άλλες ασθένειες σε αντίξοες συνθήκες αντιμέτωποι με τις σοβαρές παθογένειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η ακρίβεια τσακίζει εξανεμίζοντας τους πενιχρούς μισθούς που λαμβάνουμε. Τα χειροκροτήματα σώπασαν και μαζί με αυτά σώπασαν και οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, ένταξη στα ΒΑΕ, μονιμοποίηση συμβασιούχων κ.α. 7.500 συνάδελφοι βρίσκονται υπό το καθεστώς της αναστολής εργασίας. Μέτρο χωρίς κανένα υγειονομικό όφελος καθ’ ότι έπαψε να ισχύει το κάθε περιοριστικό μέτρο. Θα είμαστε όλοι στο δρόμο διεκδικώντας βελτίωση των συνθηκών εργασίας και νοσηλείας στην Δημόσια Υγεία και Πρόνοια. Δεν θα επιτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Υγείας».

Ανάλογες πορείες έχουν προγραμματιστεί τόσο για τη Θεσσαλονίκη, όσο και σε πολλές πόλεις της χώρας, με αποφάσεις εργατικών κέντρων, ομοσπονδιών και πρωτοβάθμιων σωματείων.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας προχωρά η ΕΛΑΣ λόγω των συγκεντρώσεων-πορειών που έχουν εξαγγελθεί για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς.

Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί προσωρινή και σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας από τις 08.00 και απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων από τις 06.00, μέχρι το τέλος των εκδηλώσεων στις παρακάτω λεωφόρους και οδούς:

  • Σταδίου, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής.
  • Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής.
  • Λ. Βασ. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής.
  • Αθ. Διάκου, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής.
  • Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής.
  • Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Αθ. Διάκου και της Λ. Βασ. Όλγας και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Πατησίων (28ης Οκτωβρίου), στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Αλεξάνδρας και της οδού Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής, έως την πρώτη παράλληλη οδό.
  • Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Σέκερη έως την Λ. Βασ. Αμαλίας, ρεύμα κυκλοφορίας προς την Πλ. Συντάγματος καθώς και στις καθέτους αυτής, έως την πρώτη παράλληλη οδό.

Η ΕΛΑΣ απευθύνει έκκληση στους οδηγούς, για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, να αποφύγουν τη διέλευση των οχημάτων τους στις παραπάνω οδούς κατά τα αναφερόμενα χρονικά διαστήματα και να ακολουθούν τα σήματα και τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

Εντυπωσιάζει η εικόνα στο Σύνταγμα με τις συνθέσεις από λουλούδια για την Πρωτομαγιά 2022.Δελτίο τύπου / POOL

Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Τα λεωφορεία της ΟΣΥ και τα τρόλεϊ την Κυριακή 1η Μαΐου θα είναι ακινητοποιημένα στην αρχή και στο τέλος της βάρδιας καθώς το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ και η Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, θα συμμετέχουν με στάσεις εργασίας στην απεργία που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι στα παραπάνω μέσα μεταφοράς θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 ως τη λήξη της βάρδιας. Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται ως τις 10:00 π.μ. ενώ τα τελευταία δρομολόγια από τις 20:00 ή νωρίτερα.

Οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο αποφάσισαν να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά με 24ωρη απεργία με αποτέλεσμα να υπάρξουν ματαιώσεις και τροποποιήσεις δρομολογίων στον κεντρικό σιδηροδρομικό άξονα και τον προαστιακό σιδηρόδρομο. Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ αναμένεται να πραγματοποιηθούν ελάχιστα δρομολόγια.

Ειδικότερα, την Κυριακή 1 Μαΐου 2022 θα κυκλοφορήσουν οι παρακάτω επιβατικές αμαξοστοιχίες:

  • Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Αθήνα: 52, 53, 56, 57
  • Λάρισα-Θεσσαλονίκη: 1591, 1592, 2593, 2594, 2595, 2598
  • Πειραιάς-Κιάτο: 1300, 1305, 1318, 1323, 1326, 2301 (Προαστιακός)
  • Πειραιάς-Αεροδρόμιο: 1206, 1207, 1222, 1223, 1230, 1231 (Προαστιακός)
  • Αθήνα-Χαλκίδα: 1534, 1539, 1550, 1555, 1558, 2533 (Προαστιακός)
  • Άνω Λεχώνια-Μηλιές: 3800-3801

Οι υπόλοιπες επιβατικές αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς και τα λεωφορεία που εκτελούν εσωτερικές διαδρομές εντός του Δικτύου καταργούνται.

Τέλος, σύμφωνα με την ΣΤΑΣΥ, στα μέσα σταθερής τροχιάς τη Δευτέρα 02/05/2022 τα δρομολόγια στις γραμμές 1, 2, 3 του μετρό, καθώς και στο τραμ θα εκτελούνται με πρόγραμμα Κυριακής.

Με πρόγραμμα Κυριακής τα δρομολόγια σε Μετρό & Τραμ τη Δευτέρα 02/05/2022

Η ΣΤΑ.ΣΥ. ενημερώνει το επιβατικό κοινό, πως τη Δευτέρα 02/05/2022 τα δρομολόγια στις γραμμές 1, 2, 3 του Μετρό, καθώς και στο Τραμ θα εκτελούνται με πρόγραμμα Κυριακής.

Διαβάστε επίσης:

Σπάνια ντοκουμέντα από την Πρωτομαγιά του 1944 - Τα σημειώματα ανθρώπων που εκτέλεσαν οι ναζί