ΕΛΛΑΔΑ

Δεκαπενταύγουστος: Η Τήνος «βουλιάζει» από προσκυνητές – Επίσκεψη Μητσοτάκη και Δένδια στο νησί

Δεκαπενταύγουστος: Η Τήνος «βουλιάζει» από προσκυνητές – Επίσκεψη Μητσοτάκη και Δένδια στο νησί
INTIME.

Σήμερα (15/08) είναι η μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας, η Κοίμηση της Θεοτόκου, με την Τήνο να γιορτάζει και να υποδέχεται χιλιάδες πιστούς.

«Μία των γλυκυτέρων και συμπαθεστέρων εορτών του χριστιανικού κόσμου είναι και η Κοίμησις της υπεραγίας Θεοτόκου, ην σήμερον εορτάζει η Εκκλησία. Ευθύς από των πρώτων μΧ αιώνων, έξοχος υπήρξεν η τιμή και ευλάβεια, ην απένεμον οι χριστιανοί προς την Παρθένον Μαρίαν.

Αλλ' η εορτή είναι η κατ' εξοχήν μνήμη της Θεοτόκου, άτε την Κοίμησιν αυτής υπόθεσιν έχουσα», σύμφωνα με δημοσίευμα του διηγηματογράφου και ποιητή, Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, στην εφημερίδα «Εφημερίς», στις 15 Αυγούστου 1887.

Με την Κοίμησή Της, η οποία συνέβη, κατά την ευσεβή παράδοση, τη 15η Αυγούστου, ολοκληρώνεται η ζεύξη μεταξύ φθοράς (επίγειας ζωής) και αφθαρσίας (επουράνια ζωής). Το χριστεπώνυμο πλήρωμα την τιμά με πανηγυρικές εκδηλώσεις και τελετές λατρείας.

Στις εκκλησίες της θάλασσας και του βουνού, όπου τιμάται η χάρη Της, τα άσματα και οι ύμνοι είναι ό,τι ωραιότερο εγράφη από τον υμνογράφο Κοσμά και τον Ιωάννη Δαμασκηνό.

Η Τήνος «βουλιάζει» από χιλιάδες πιστούς

Συνεχίζεται η φυγή των εκδρομέων του Δεκαπενταυγούστου, με τον κύριο όγκο των ταξιδιωτών να κατευθύνεται στην Τήνο αλλά και την Πάρο. Στην Αθήνα, παρατηρούνται γνώριμες –για την εποχή– εικόνες, με τα κεντρικά σημεία του οδικού δικτύου της πρωτεύουσας να είναι… ερημικά άδεια και μονάχα τουριστικά λεωφορεία και ταξί να κυκλοφορούν στην πόλη.

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο λιμάνι, από όπου αναχώρησαν και οι τελευταίοι εκδρομείς για τα δημοφιλή νησιά της χώρας. Το τριήμερο 11 – 13 Αυγούστου, αναχώρησαν από το λιμάνι του Πειραιά περισσότεροι από 120.000 εκδρομείς και 30.000 από τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου. Συνολικά, 150.000 ταξιδιώτες έφυγαν από τα τρία λιμάνια της Αττικής.

Αγαπημένος προορισμός των ταξιδιωτών είναι η Τήνος, όπου συρρέουν κατά χιλιάδες οι πιστοί για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Κατανυκτική είναι από χθες (14/08) η ατμόσφαιρα στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας, όπου τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στον προαύλιο χώρο και μέσα στον ναό, ενώ, όλη την ημέρα, άνθρωποι κάθε ηλικίας ανεβαίνουν γονυπετείς τη λεωφόρο της Μεγαλόχαρης, παραβλέποντας τον πόνο και ευελπιστώντας ότι θα εισακουσθούν οι προσευχές τους. Φόρος τιμής αποδόθηκε και στη λαβωμένη «Έλλη», 83 χρόνια μετά τη βύθιση του καταδρομικού από τορπίλη ιταλικού υποβρυχίου στα ανοιχτά του λιμανιού, παρασύροντας εννέα άτομα στον θάνατο.

Το απόγευμα (14/08), τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μαυσωλείο της Έλλης, ενώ, σήμερα (15/08), ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να παραστεί στους εορτασμούς και να ρίξει ένα δάφνινο στεφάνι στον υγρό τάφο της. Ο Πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τον Υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Σχετικές ειδήσεις