ΕΛΛΑΔΑ

Πώς λεγόταν ο Λευκός Πύργος πριν γίνει τo σημείο κατατεθέν της Θεσσαλονίκης

Πώς λεγόταν ο Λευκός Πύργος πριν γίνει τo σημείο κατατεθέν της Θεσσαλονίκης
Φωτ.: Eurokinissi

Πολύ ενδιαφέρουσα η ιστορία του Λευκού Πύργου 

O Δημήτρης Σαρμανιώτης, ιστορικός-διπλωματούχος ξεναγός, της σχολής ξεναγών στην Θεσσαλονίκη μίλησε στο MEGA για την ιστορία της Θεσσαλονίκης και του Λευκού Πύργου.

Η Θεσσαλονίκη ιδρύθηκε από τον βασιλιά Κάσσανδρο της Μακεδονίας το 315 π.Χ περίπου. Η πόλη πηρέ το όνομά της από τη γυναίκα του βασιλιά Κασσάνδρου, που ήταν ετεροθαλής αδελφή του Μεγάλου Αλέξανδρου.

Ο Λευκός Πύργος είναι το τοπόσημο της Θεσσαλονίκης. Χτίστηκε από τους Οθωμανούς το 1350μ.Χ. Kάποια στιγμή ο Λευκός Πύργος γίνεται φυλακή βαρυποινιτών και μελλοθάνατων. Mε το αίμα των μελλοθάνατων βαφόταν ο Πύργος και έτσι ονομάστηκε Κόκκινος Πύργος ή Πύργος του αίματος.

O Πύργος ονομάστηκε λευκός, τη δεκαετία του 1880. H παλιά παραλία ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1870 μ.Χ. Η Θεσσαλονίκη ορίζεται από την θάλασσα, είναι ένα φυσικό λιμάνι.

Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν είδε ποτέ τη Θεσσαλονίκη διότι πέθανε το 323 π.Χ στη Βαβυλώνα και το 315 π.Χ ιδρύεται η πόλη και είναι ο πιο σπουδαίος Μακεδόνας.

Στις 18 Οκτωβρίου 1912 ο υποπλοίαρχος Νικόλαος Βότσης τορπιλίζει ένα οθωμανικό θωρηκτό, το “Φετίχ Μπουλέντ”. Μετά από 8 μέρες ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει την πόλη στις 26 Οκτωβρίου 1912. Τότε ο ελληνικός στρατός παίρνει το κατάρτι και το τοποθετεί στη κορυφή του Λευκού Πύργου.