ΕΛΛΑΔΑ

Βασίλης Λυριτζής: Ραγίζει καρδιές το «αντίο» του κουμπάρου του (pics)

Βασίλης Λυριτζής: Ραγίζει καρδιές το «αντίο» του κουμπάρου του (pics)
Θρήνος για τον χαμό του γνωστού δημοσιογράφου
EUROKINISSI

Βασίλης Λυριτζής: Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε από το Α' νεκροταφείο η πολιτική κηδεία του γνωστού δημοσιογράφου, ο οποίος άφησε χθες την τελευταία του πνοή μετά από νοσηλεία και σκληρή «μάχη» με τον καρκίνο. Η τραγική είδηση έχει συγκλονίσει τον δημοσιογραφικό και πολιτικό κόσμο. 

Συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι αποχαιρέτησαν σήμερα στο Α' Νεκροταφείο το δημοσιογράφο Βασίλη Λυριτζή.

Το φέρετρο του γνωστού δημοσιογραφού σήκωσαν ο κουμπάρος του Κώστας Γιαννακίδης και ο κολλητός του φίλος και αρχισυντάκτης του επί σειρά ετών, Στρατής Τριλίκης.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Με ένα κείμενο που ράγισε καρδιές, με λόγια που προκαλούν ρίγη συγκίνησης, αποχαιρέτησε ο δημοσιογράφος Κώστας Γιαννακίδης, τον αγαπημένο του κουμπάρο.

Ο τίτλο του κειμένου που ακολουθεί είναι: «Το βράδυ που πέθανε ο Βασίλης» και δημοσιεύτηκε στο protagon.gr:

«Ένα παλαιό γνωμικό του επαγγέλματος λέει ότι στην κηδεία του καλού δημοσιογράφου δεν έχει κόσμο. Αν ο δημοσιογράφος κάνει σωστά τη δουλειά του, θα φύγει χωρίς φίλους να του ρίξουν λίγο χώμα, πριν σκουπίσουν τα δάκρυα από τα μάγουλά τους.

Στην κηδεία του Βασίλη Λυριτζή δεν θα είναι έτσι. Θα έχει κόσμο. Θα έρθουν πολιτικοί, κυρίως από τον χώρο της Αριστεράς, για να πουν δυο λόγια. Θα μιλήσουν άνθρωποι από το συνδικάτο μας. Ενδεχομένως και κάποιοι φίλοι. Μετά θα πορευτούμε ακολουθώντας τον αγαπημένο μας νεκρό προς την τελευταία του κατοικία. Και τότε, καθώς οι εργάτες του Δήμου θα τον παραδίδουν στη γη, μαζί με τα λουλούδια και τους λυγμούς μας, όλοι εμείς που χάσαμε έναν δικό μας άνθρωπο θα αποδεχθούμε με οδύνη το τετελεσμένο.

Ο Βασίλης πέθανε στις 05.10 το πρωί της Τρίτης, στο δωμάτιο 2662, στον έκτο όροφο του Άγιου Σάββα. Πέθανε ακριβώς την ώρα που, για χρόνια, έβαζε το ξυπνητήρι του για να πάει στη δουλειά, στο ραδιόφωνο ή στην τηλεόραση. Εκείνη την ώρα διάλεξε για να βυθιστεί στον αιώνιο ύπνο ένας άνθρωπος που δεν διέθετε πάνω από τέσσερις-πέντε ώρες τη μέρα στη συνάντησή του με τον Μορφέα. Θα μπορούσες να τον χαρακτηρίσεις και φαινόμενο, ειδικά τις βραδιές που είχε μπάλα.

Στάθηκε γενναία απέναντι στον θάνατο. Το εννοώ, δεν είναι προσχηματικό. Το δέχθηκε και το διαχειρίστηκε με πραότητα. Με ένα σήκωμα των ώμων. Και εμείς γύρω του να βιώνουμε το αδιανόητο.

Ένας εύσωμος, φαλακρός νοσοκόμος της βραδινής βάρδιας ήρθε και πήρε τη σορό από το δωμάτιο. «Ζωή σε λόγου σας» ευχήθηκε. Δεν του απάντησε κανείς. Οικογένεια και φίλοι αρχίσαμε να μαζεύουμε το μικρό νοικοκυριό που στήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες εκεί μέσα. Και μετά, λες και φεύγαμε εμείς ταξίδι και όχι ο Βασίλης, τραβώντας βαλίτσες, κρατώντας τσάντες στην αγκαλιά, κατεβήκαμε στο κυλικείο. Γύρισα δεξιά, κοίταξα μία τηλεοπτική οθόνη, είδα τον Οικονόμου να αναγγέλλει την είδηση. Κάποιος άλλαξε κανάλι. Και ο Παπαδάκης για τον Βασίλη έλεγε. Και εκεί, με τους αγκώνες επάνω σε ένα βρώμικο τραπέζι, ποτισμένο με καφέ και πασπαλισμένο με στάχτη, έβαλα τα κλάματα.

Δεν είναι μόνο που θα μου λείψει ο κουμπάρος μου. Είναι τα χρόνια και οι αναμνήσεις που, από τη μία στιγμή στην άλλη, έγιναν καντηλάκι σε ένα από τα πολλά μνήματα που χτίζουμε μέσα μας όσο μεγαλώνουμε. Ναι, φυσικά, από τον Βασίλη θα μου λείψει η καλοσύνη, η αισιοδοξία και η συναισθηματική του γενναιοδωρία. Περισσότερο, όμως, θα μου λείψει ο Βασίλης ως ένας φάρος ρεαλισμού, κοινής λογικής και ηθικού προσδιορισμού. Ο Λυριτζής λειτουργούσε ως μπούσουλας για τους ανθρώπους γύρω του. Και είχε ένα πολύ σπάνιο χαρακτηριστικό: κατάφερνε να συνδυάζει τις, δεδηλωμένες άλλωστε, πολιτικές του αρχές με τον ρεαλισμό, τη λογική και την ευρύτητα στη ματιά. Αυτά τα στοιχεία, σε συνδυασμό με την εντιμότητα και τη βαθιά του καλλιέργεια, συνέβαλαν στην καθολική αποδοχή της προσωπικότητας και του δημοσιογραφικού έργου που παρήγαγε. Δεν ήταν, απλώς, ένας καλός δημοσιογράφος. Ήταν ο ορισμός, η περιγραφή του καλού δημοσιογράφου. Και ένας αληθινά προοδευτικός άνθρωπος.

Δεν έχω αποφασίσει αν θα διαγράψω το όνομά του από τις επαφές του κινητού μου. Ο ίδιος θα μου έλεγε ότι δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. «Υπάρχει περίπτωση να στείλεις SMS σε νεκρό ή να σε πάρει τηλέφωνο;» θα ρωτούσε. Κοίτα, όμως, Βασίλη που αυτό σε αφορά. Περισσότερο από όσο μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε.»

Το τελευταίο «αντίο»

Φίλοι, συγγενείς, εκπρόσωποι του πολιτικού και δημοσιογραφικού κόσμου, συνάδελφοι που πορεύτηκαν μαζί επί σειρά ετών. Όλοι ήταν εκεί για να πουν το «ύστατο χαίρε» στον Βασίλη Λυριτζή. Όλοι είχαν να πουν και μια ιστορία για τον Βασίλη, όλοι είχαν ένα καλό λόγο για το δημνοσιογραφικό του έργο, άλλα κυρίως για το ήθος του, το πάθος του για τη δουλειά, τις μάχες για τα πιστεύω του και τις αξίες.

Κάθε κουβέντα τελείωνε με μια αστεία ατάκα του Βασίλη. Έτσι άλλωστε θα ήθελε να τον θυμούνται... με ένα χαμόγελο.

Τραγικές φιγούρες τα δύο του παιδιά και η αγαπημένη του σύζυγος, Ελένη, που δεν μπορεί να πιστέψει πως το στήριγμά της δεν θα μπει ξανά στο σπίτι.

Δείτε φωτογραφίες από την κηδεία:

Η οικογένειά του Βασίλη Λυριτζή είχει ζητήσει αντί στεφάνων, τα χρήματα να κατατίθενται στον οργανισμό «Φλόγα» για τα παιδιά με καρκίνο.

Η τραγική είδηση

Το θάνατο του Βασίλη Λυριτζή ανακοίνωσε ο επί χρόνια συνεργάτης του, Δημήτρης Οικονόμου στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, σημειώνοντας «Είναι σα να έχασα τον αδερφό μου. Είναι ένα βαρύ πλήγμα για μένα. Αυτό μόνο μπορώ να πω».

Αποκάλυψε δε ότι «ήταν περίπου ένα μήνα στο νοσοκομείο. Επιδεινώθηκε ραγδαία η κατάστασή του, τους τελευταίους 2-3 μήνες και δυστυχώς πριν από λίγη ώρα κατέληξε».

Δείτε την ανάρτηση του Δημήτρη Οικονόμου για το θάνατο του συνεργάτη και φίλου του:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Ποιος ήταν ο Βασίλης Λυριτζής

Ο Βασίλης Λυριτζής γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1957. Μεγάλωσε, όμως, στην Αθήνα με τους γονείς του και τον αδελφό του Μάνο. Τελειώνοντας το σχολείο μετακινήθηκε βορειότερα για σπουδές στη Φιλοσοφική Θεσσαλονίκης στο τμήμα της Ιταλικής Φιλολογίας. Εκεί έκανε τα πρώτα του δημοσιογραφικά βήματα, παράλληλα με την σημαντική πολιτική του δράση στην ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος του ΚΚΕ Εσωτερικού.

Μετά από θητεία στο Μανταμάδο της Μυτιλήνης επέστρεψε στην Αθήνα και ρίχτηκε στη «μάχη» της δημοσιογραφίας.

Εργάστηκε στην εφημερίδα «Αυγή» και λίγο αργότερα, το 1990, στον νεοσύστατο τότε ραδιοφωνικό σταθμό Flash 96,1.

Εργάστηκε ως συντάκτης αρχικά, αρχισυντάκτης και παρουσιαστής αργότερα του βραδινού δελτίου, ενώ στην συνέχεια μαζί με τον Δημήτρη Οικονόμου ανέλαβε το πρωινό μαγκαζίνο του σταθμού. Ο κύκλος του Flash έκλεισε για τον Βασίλη Λυριτζή έχοντας στήσει ένα από τα πρώτα ενημερωτικά site στην Ελλάδα το www.flash.gr.

Το επόμενο δημοσιογραφικό κεφάλαιο για τον Βασίλη Λυριτζή εκτός από ήχο αποκτά και εικόνα. Το 2002 το δίδυμο Λυριτζή - Οικονόμου, βγαίνει κάθε απόγευμα στον τηλεοπτικό αέρα «Εκτός Γραμμής» από την συχνότητα της Δημόσιας Τηλεόρασης. Λίγους μήνες μετά κάνουν πρεμιέρα στην πρωινή ενημέρωση της ΕΡΤ με την εκπομπή «Πρώτη Γραμμή».

Το 2010 η εκπομπή μετακομίζει στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ μέχρι το καλοκαίρι του 2017 όπου το τηλεοπτικό δίδυμο της «Πρώτης Γραμμής» βάζει τίτλους τέλους.

Ο Βασίλης Λυριτζής συνέχισε την πρωινή ενημέρωση από το ραδιόφωνο του Real Fm, αλλά και από τις γραμμές της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ.

Με τη σύζυγο του Ελένη Αντωνιάδη απέκτησαν δυο παιδιά. Τη Μαριλένα και τον Δημήτρη.

Διαβάστε επίσης:

Στέλιος Γεωργιάδης: Ραγίζει καρδιές το «αντίο» της συντρόφου του ηθοποιού

Δήλωση - «βόμβα» της Δήμητρας Λιάνη για το βράδυ που πέθανε ο Ανδρέας Παπανδρέου

Σχετικές ειδήσεις