ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός Βρετανία: Αγωνία για τον Μπόρις Τζόνσον – Τα τελευταία νέα για την υγεία του

Κορονοϊός Βρετανία: Αγωνία για τον Μπόρις Τζόνσον – Τα τελευταία νέα για την υγεία του
ASSOCIATED PRESS

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Ο Βρετανός Μπόρις Τζόνσον παραμένει στην εντατική όπου «συνεχίζει να κάνει σταθερή πρόοδο», ανέφερε το βράδυ της Τετάρτης εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Εξακολουθεί να βελτιώνεται η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στην εντατική όπου πέρασε και το τρίτο βράδυ του, σύμφωνα με εκπρόσωπο της κυβέρνησης.

«Είχε μία καλή νύχτα και συνεχίζει να βελτιώνεται στην εντατική του νοσοκομείου St Tomas. Είναι σε καλή διάθεση» είπε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι συνεχίζει να λαμβάνει τη θεραπεία με οξυγόνο και είναι σε θέση να επικοινωνήσει με το Νο10 εάν χρειαστεί.

Αν και αργότερα σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή Cobra, υπό το συντονισμό του υπουργού Εξωτερικών Ντομινίκ Ραμπ για να διερευνήσει την πιθανότητα επανεξέτασης των μέτρων κοινωνικής απόστασης, ο εκπρόσωπος άφησε να εννοηθεί ότι το καθολικό lockdown αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς παραμένει ο στόχος της μείωσης του ποσοστού μετάδοσης του κορονοϊού που φαίνεται να επιτυγχάνεται από την εφαρμογή των μέτρων.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο η στρατηγική είναι η συνέχιση των υπαρχόντων μέτρων, στα οποία οι πολίτες θα πρέπει να μείνουν προσηλωμένοι σε μία κρίσιμη καμπή για την πανδημία.

«Εργαζόμαστε για μία στρατηγική εξόδου, αλλά οι πολίτες θέλουν να επικεντρωθούμε στο να σταματήσουμε την εξάπλωση του ιού, ενόσω θα ενισχύουμε το NHS για να σώζονται ζωές» είπε και πρόσθεσε: «Εργαζόμαστε συστηματικά γι' αυτό, αλλά η κορύφωση δεν έχει έρθει και η κυβέρνηση πρέπει να επικεντρωθεί στο μήνυμα προς όλους να μείνουν στο σπίτι για να σωθούν ζωές».

Ακόμη ανακοίνωσε ότι χθες διανεμήθηκαν 33 εκατομμύρια τεμάχια προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού σε νοσοκομεία, ενώ ο αριθμός τους τον τελευταίο μήνα έφτασε τα 600 εκατομμύρια.

Σε ό,τι αφορά το lockdown, η αποκεντρωμένη κυβέρνηση της Ουαλίας ανακοίνωσε χθες τη συνέχιση των μέτρων τουλάχιστον μέχρι και την επόμενη εβδομάδα, ενώ σήμερα η τοπική κυβέρνηση της Σκοτίας ανακοίνωσε επίσης τη συνέχιση των καθολικών μέτρων και μετά το Πάσχα, με την πιθανότητα να εξακολουθήσουν για αρκετές ακόμη εβδομάδες.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Ανησυχία για το «κενό εξουσίας»

Η ανησυχία όμως για οποιοδήποτε κενό εξουσίας εν μέσω της φονικής πανδημίας συνεχώς αυξάνεται καθώς εκτιμήσεις ειδικών λένε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός μπορεί να χρειαστεί έως και ένα μήνα για να ανακτήσει πλήρως τις δυνάμεις του όταν εξέλθει από την εντατική, επικαλούμενοι αντίστοιχες εμπειρίες ανθρώπων νόσησαν.

Ενδεικτική η ερώτηση δημοσιογράφου του BBC για το ποιος έχει πλέον υπό την ευθύνη του τους πυρηνικούς κωδικούς του Ηνωμένου Βασιλείου, όσο ο Βρετανός πρωθυπουργός βρίσκεται στην μονάδα εντατικής θεραπείας. Η κυβέρνηση αρνήθηκε να απαντήσει, με τον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου να λέει: «Δεν μπορώ να μιλήσω για θέματα εθνικής ασφάλειας».

Ο Τζόνσον ανέθεσε κάποιες εξουσίες στον Ράαμπ, ο οποίος είχε διορισθεί υπουργός Εξωτερικών πριν από λιγότερο από έναν χρόνο, αν και οποιεσδήποτε σημαντικές αποφάσεις --όπως το πότε θα αρθεί η καραντίνα-- θα χρειαστεί να εγκριθούν από το υπουργικό συμβούλιο του Τζόνσον.

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρει διότι, αν υπάρχει ένα πράγμα που γνωρίζω γι'αυτόν τον πρωθυπουργό, είναι ότι είναι μαχητής, και θα επιστρέψει στα ηνία για να μας καθοδηγήσει να ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση σύντομα», δήλωσε ο Ράαμπ.

Ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, ο 39χρονος πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs, θα αντικαταστήσει τον Τζόνσον αν ο Ράαμπ καταστεί ανίκανος για εργασία.

Οι φωτογραφίες του μέρα-μέρα πριν τη νοσηλεία του

Παρασκήνιο - Έτσι «κατέρρευσε» ο Μπόρις Τζόνσον

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντόμινικ Ράαμπ χαρακτήρισε τον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον «μαχητή», δηλώνοντας βέβαιος πως θα ξεπεράσει την περιπέτεια της υγείας του και θα επιστρέψει όσο το δυνατόν συντομότερα στα καθήκοντά του.

Ωστόσο όπως αποκάλυψαν άτομα από το κοντινό περιβάλλον του Μπόρις Τζόνσον στην Daily Mail, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας ήταν αποφασισμένος να μιμηθεί τον πολιτικό του ήρωα, τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, και ήταν απρόθυμος να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Πηγή μάλιστα δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα: «Μην υποτιμάτε την ‘μάτσο’ φύση του πολιτικού κατεστημένου του Westminster. Ο Μπόρις δεν θα ήθελε να φανεί αδύναμος».

Τελικά, ο Βρετανός πρωθυπουργός υπέκυψε στις συμβουλές των γιατρών του και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τη συνοδεία των σωματοφυλάκων του.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θρήνος: Νεκρή γνωστή τραγουδίστρια - Ήταν μόλις 25 ετών

Σχετικές ειδήσεις