ΚΟΣΜΟΣ

Πλημμύρες στη Λιβύη: Η Τουρκία στέλνει τρία αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια

Πλημμύρες στη Λιβύη: Η Τουρκία στέλνει τρία αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια
AP Photo

Ανθρωπιστική βοήθεια στη Λιβύη με εντολή Ερντογάν

Η Τουρκία στέλνει τρία αεροσκάφη με ομάδα έρευνας και διάσωσης και ανθρωπιστική βοήθεια στη Λιβύη, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα και σύμφωνα με τις παράλληλες αρχές στο ανατολικό τμήμα της χώρας στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 2.000 ανθρώπους μόνο στη Ντέρνα.

Η τουρκική αποστολή αποτελείται από 168 μέλη της AFAD (της τουρκικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών) ειδικευμένα στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, δυο οχήματα και δυο πλεούμενα, 170 σκηνές, κουβέρτες και άλλα είδη, ανέφερε αργότερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσω X.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της παράλληλης κυβέρνησης που είναι εγκατεστημένη στη Βεγγάζη, Οσάμα Χαμάντ, ανέφερε πως ο απολογισμός των θυμάτων από τις πλημμύρες στη Λιβύη ξεπερνά τις 2.000. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al-Masar, είπε χαρακτηριστικά: «Χιλιάδες είναι οι αγνοούμενοι, περισσότεροι από 2.000 είναι νεκροί». «Ολόκληρες συνοικίες της Ντέρνα έχουν αφανιστεί… μαζί με τους κατοίκους, που παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο Άχμεντ αλ Μισμάρι, εκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού που ελέγχει την ανατολική Λιβύη, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι αγνοούμενοι υπολογίζονται σε 5.000-6.000.