ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Μητέρα ανήλικου μακελάρη καταδικάστηκε για το έγκλημα του γιου της

ΗΠΑ: Μητέρα ανήλικου μακελάρη καταδικάστηκε για το έγκλημα του γιου της
AP

Αυτή είναι η πρώτη φορά στις ΗΠΑ που ένας γονέας θεωρείται υπεύθυνος και καταδικάζεται για θανατηφόρα επίθεση που προκάλεσε το ανήλικο παιδί του. 

 

Ανέκφραστη και με χαμηλωμένο το βλέμμα εμφανίστηκε σε αμερικανικό δικαστήριο η Jennifer Crumbley, η οποία καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία από αμέλεια, καθώς ο 17χρονος σήμερα γιος της, το 2021 σκότωσε τέσσερις συμμαθητές του σε ένοπλη επίθεση στο σχολείο που φοιτούσε στο Μίσιγκαν.

Αυτή είναι η πρώτη φορά στις ΗΠΑ που ένας γονέας θεωρείται υπεύθυνος και καταδικάζεται για θανατηφόρα επίθεση που προκάλεσε το ανήλικο παιδί του.

Οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι η 45χρονη όφειλε, σύμφωνα με τον νόμο να εμποδίσει τον γιο της, 15 ετών τότε, να βλάψει άλλους, ενώ κατηγορήθηκε ότι επέτρεψε στνο ανήλικο να έχει όπλο και αγνόησε τα προειδοποιητικά σημάδια και δεν έλαβαν βοήθεια για να υποστηρίξε την ψυχική υγεία του γιου της, Ethan Crumbley.

makelaris.jpg
Ο ανήλικος μακελάρης / AP

Η μητέρα του ανήλικου κατηγορήθηκε για τέσσερις απόπειρες ανθρωποκτονίας από αμέλεια, με κάθε μία από αυτές να επιφέρει μέγιστη ποινή 15 ετών.

Ο πατέρας του ανήλικου και σύζυγος της Jennifer Crumbley, James, αντιμετωπίζει τις ίδιες κατηγορίες ενώ θα δικαστεί ξεχωριστά. Ο ίδιος έχει δηλώσει αθώος.

Ο δράστης της επίθεσης του 2021 εκτίει ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία τεσσάρων συμμαθητών του στο λύκειο της Οξφόρδης στο Μίσιγκαν, στις 30 Νοεμβρίου 2021, ενώ από τους πυροβολισμούς τραυματίστηκαν ακόμη και επτά άτομα.

Στη δικαστική αίθουσα βρίσκονταν και συγγενείς των θυμάτων, ορισμένοι από τους οποίους εξέφρασαν ανακούφιση για την ετυμηγορία.

Πώς έγινε το μακελειό

Ο ανήλικος δράστης μπήκε στο σχολείο του την 30η του Νοέμβρη το 2021 και άνοιξε πυρ με ένα ημιαυτόματο όπλο, 9 χιλιοστών, το οποίο μόλις τέσσερις ημέρες πριν την επίθεση είχε αγοράσει ο πατέρας του, στις εκπτώσεις της Black Friday.

Ο ίδιος ο ένοπλος πήγε στην αστυνομία και συνελήφθη, ενώ δεν μίλησε ποτέ για τα κίνητρα της πράξης του. Και οι γονείς του του ζήτησαν να μην μιλήσει στην αστυνομία.

Τα θύματα από την ένοπλη επίθεση του 15χρονου μακελάρη ήταν ο 16χρονος Τέιτ Μάιρ, η 14χρονη Χάνα Σεν Τζούλιαν, και η 17χρονη Μάντισιν Μπόλντγουιν. Το τέταρτο θύμα ήταν ο 17χρονος Τζάστιν Σίλινγκ, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματά του, στο νοσοκομείο όπου διακομίσθηκε.