ΚΟΣΜΟΣ

Βαλτιμόρη: Νοθευμένο καύσιμο «βλέπουν» πίσω από την τραγωδία - «Έρχονται» αγωγές δισ. δολαρίων

Τραγωδία με την κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη
Τραγωδία με την κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη
ΑΡ

Οι ειδικοί που επιχειρούν να ρίξουν φως στην κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη εξετάζουν μεταξύ άλλων εάν το νοθευμένο καύσιμο έπαιξε ρόλο στο ατύχημα, γράφει η Wall Street Journal. Η συντριβή του πλοίο Dali προκαλεί νέους κραδασμούς στην εφοδιαστική αλυσίδα

Η έρευνα ασφαλείας για την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη θα εξετάσει εάν τα μολυσμένα καύσιμα έπαιξαν ρόλο στην απώλεια ισχύος ενός γιγαντιαίου φορτηγού πλοίου και τη συντριβή του στον πυλώνα, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση της διαδικασίας

Οι ερευνητές ασφαλείας δεν είχαν επιβιβαστεί στο πλοίο, που ονομάζεται Dali, αργά το απόγευμα της Τρίτης, ενώ παρέμενε κολλημένο σε μια κολόνα της γέφυρας Francis Scott Key που κατέρρευσε. Το σκάφος θα μπορούσε να παραμείνει σε αυτή τη θέση για εβδομάδες. Τα συνεργεία διάσωσης πέρασαν μεγάλο μέρος της Τρίτης (26/3) αναζητώντας πιθανούς επιζώντες.

Τα φώτα στο Dali άρχισαν να τρεμοπαίζουν περίπου μία ώρα αφότου το πλοίο ξεκίνησε το ταξίδι του νωρίς την Τρίτη. Ένας χειριστής και ένας βοηθός στο λιμάνι ανέφεραν προβλήματα ισχύος και απώλεια πρόωσης πριν από τη συντριβή, σύμφωνα με μια έκθεση ενημέρωσης της ακτοφυλακής που επικαλείται η Wall Street Journal.

«Το σκάφος "πέθανε", χωρίς σύστημα διεύθυνσης και ηλεκτρονικά», είπε ένας αξιωματικός στο πλοίο την Τρίτη. «Ένας από τους κινητήρες ήχησε και μετά σταμάτησε. Η μυρωδιά καμένου καυσίμου ήταν παντού στο μηχανοστάσιο και ήταν κατάμαυρο». Το πλοίο δεν είχε χρόνο να ρίξει άγκυρες για να σταματήσει την πορεία του, είπε ο αξιωματικός. Τα μέλη του πληρώματος εξέδωσαν σήμα κινδύνου πριν από το ατύχημα.

Τα μπλακ άουτ στη θάλασσα δεν είναι συνηθισμένα, αλλά συμβαίνουν και θεωρούνται ως κίνδυνος μεγάλου ατυχήματος για τα πλοία. Μια αιτία είναι τα μολυσμένα καύσιμα που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα με τις κύριες γεννήτριες ενέργειας του πλοίου, δήλωσε ο Φώτης Παγουλάτος, ναυπηγός στην Αθήνα. Ένα πλήρες μπλακ άουτ θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια της πρόωσης ενός πλοίου, είπε. Οι μικρότερες γεννήτριες μπορούν να ξεκινήσουν, αλλά δεν μπορούν να έχουν όλες τις λειτουργίες των κύριων και χρειάζονται χρόνο για να ενεργοποιηθούν.

Η έρευνα θα περιλαμβάνει αναθεωρήσεις των λειτουργιών και του ιστορικού ασφαλείας του σκάφους καθώς και εκείνων του ιδιοκτήτη και χειριστή του, δήλωσε η Τζένιφερ Χόμεντι, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Τα πληρώματα θα εξετάσουν τις συσκευές καταγραφής, που είναι παρόμοιες με το μαύρο κουτί ενός αεροπλάνου, από το σκάφος για να καταλάβουν καλύτερα τι συνέβη.

Το σκάφος Dali κατασκευάστηκε το 2015 από τη νοτιοκορεατική Hyundai Heavy Industries. Το πλοίο τύπου Panamax, το οποίο μπορεί να μεταφέρει έως και 10.000 εμπορευματοκιβώτια, είναι ένα από τα χιλιάδες που διέρχονται τακτικά από τα κανάλια του Παναμά και του Σουέζ αλλά και από τα λιμάνια στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ.

Το πλοίο Dali είχε υποβληθεί σε 20 επιθεωρήσεις

Λίγες μέρες πριν μπει στο λιμάνι της Βαλτιμόρης, το πλοίο είχε σταματήσει στο Nόρφολκ της Βιρτζίνια. Το πλοίο έχει υποβληθεί σε περισσότερες από 20 επιθεωρήσεις ελέγχου από τότε που ναυπηγήθηκε, σύμφωνα με στοιχεία από το Equasis, μια διεθνή βάση δεδομένων ναυτιλίας. Καμία από τις αναφερόμενες επιθεωρήσεις δεν οδήγησε σε κράτηση, η οποία θα μπορούσε να συμβεί όταν ένα πλοίο κριθεί ακατάλληλο για ταξίδι.

Παρατηρήθηκαν ελλείψεις σε δύο τέτοιες αναθεωρήσεις: η μία έγινε στο Βέλγιο τον Ιούλιο του 2016 που σημείωσε ζημιά στο κύτος και μια άλλη στη Χιλή τον Ιούνιο του 2023 που ανέφερε πρόβλημα με την πρόωση και τα βοηθητικά μηχανήματα του πλοίου, δείχνουν τα στοιχεία του Equasis. Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ολοκλήρωσε την εξέταση του σκάφους τον Σεπτέμβριο του 2023 και δεν εντόπισε κανένα πρόβλημα.

Στο ταξίδι την Τρίτη, η Synergy Marine Group με έδρα τη Σιγκαπούρη εκμεταλλεύτηκε το πλοίο και μετέφερε φορτίο για τον δανικό ναυτιλιακό κολοσσό A.P. Moller-Maersk Το πλοίο μήκους σχεδόν 1.000 ποδιών αναχώρησε από τερματικό σταθμό στο λιμάνι της Βαλτιμόρης και κατευθυνόταν προς τη Σρι Λάνκα. Το πλοίο κατέχει μια εταιρεία από τη Σιγκαπούρη, η Grace Ocean Pte.

Δύο ρυμουλκά το βοήθησαννα απομακρυνθεί από τον τερματικό σταθμό την Τρίτη, αλλά αποσύρθηκαν νωρίς στο ταξίδι, σύμφωνα με αξιωματούχους του λιμανιού. Υπήρχαν δύο πιλότοι και 22 μέλη του πληρώματος από την Ινδία στο πλοίο κατά τη διάρκεια της συντριβής, δήλωσε ο Ντάρελ Γουίλσον, εκπρόσωπος της Synergy Marine.

«Έρχονται» αγωγές πολλών δισ. δολαρίων

Το πλοίο κινούνταν γύρω στα 9,2 μίλια/ώρα, σύμφωνα με τις αρχές, κάτι που είναι χαρακτηριστικό για τα πλοία που ταξιδεύουν στην περιοχή. Πλοία τόσο μεγάλα όσο το Dali πρέπει να διατηρήσουν μια ορισμένη ταχύτητα για να αποφύγουν την ώθησή τους από ανέμους και ρεύματα. Η κατάρρευση της γέφυρας πρόκειται να οδηγήσει σε μια σειρά από ασφαλιστικές αξιώσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, που θα καλύπτουν τα πάντα, από την απώλεια της ίδιας της δομής μέχρι τη διαταραχή στις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν το λιμάνι, ανέφεραν ασφαλιστικοί αναλυτές.

Η γέφυρα Francis Scott Key χτίστηκε το 1977 με κόστος άνω των 60 εκατομμυρίων δολαρίων, που είναι περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια σήμερα όταν προσαρμοστεί για τον πληθωρισμό. Τα θύματα της συντριβής θα μπορούσαν επίσης να υποβάλουν αξιώσεις κατά του χειριστή του πλοίου. Η κλίμακα και η περίπλοκη φύση των απωλειών σημαίνει ότι οι δικαστικές διαφορές είναι αναπόφευκτες, είπαν αναλυτές και ακαδημαϊκοί.

«Μπορείτε να υπολογίσετε ότι τα επόμενα 10 χρόνια θα είναι γεμάτα με δικαστικές αγωγές», είπε ο Robert Merkin, καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο του Reading. Η ασφαλιστική εταιρεία του πλοίου, Britannia P&I Club, ανήκει σε μια ομάδα εξειδικευμένων ναυτιλιακών ασφαλιστών που έχουν αντασφαλιστική κάλυψη έως και 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανά πλοίο. Η Britannia είπε ότι εργάζεται για «να βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι αυτή η κατάσταση θα αντιμετωπιστεί γρήγορα και επαγγελματικά».

Οι αξιώσεις για την κάλυψη του πλοίου θα μπορούσαν να περιπλέκονται από ιδιορρυθμίες στη νομοθεσία περί ναυτιλιακής ασφάλισης, όπως μια σύμβαση που περιορίζει την ευθύνη με βάση την αξία του πλοίου. Μία από τις μεγαλύτερες αξιώσεις των τελευταίων ετών συνδέθηκε με το Costa Concordia, ένα κρουαζιερόπλοιο που βυθίστηκε κοντά σε ένα ιταλικό νησί το 2012. Τριάντα δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο περιστατικό και οι ασφαλιστές πλήρωσαν περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια στους ενάγοντες, σύμφωνα με τις ασφαλιστικές εταιρείες. Η πυρκαγιά και η βύθιση του 2022 του αερομεταφορέα, Felicity Ace, οδήγησε σε περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια που πληρώθηκαν βάσει ασφαλιστηρίων συμβολαίων.