ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Θα ανακαινίσουν το μαυσωλείο του Λένιν

Ρωσία: Θα ανακαινίσουν το μαυσωλείο του Λένιν

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα πως θα πραγματοποιηθούν εργασίες ανακαίνισης στο μαυσωλείο του Λένιν στην Κόκκινη Πλατεία, δύο εβδομάδες αφότου ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν φάνηκε να απορρίπτει την ιδέα της κατάργησής του, που αποτελεί θέμα συζήτησης μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1991.

"Πήραμε τις απαραίτητες εγκρίσεις για να αρχίσουμε τις εργασίες και θα ανοίξουμε προσεχώς το εργοτάξιο", δήλωσε ο Σεργκέι Ντεβιάτοφ, ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Ασφαλείας του Κρεμλίνου (FSO).

Το μαρμάρινο κτίριο του μαυσωλείου, το οποίο ανεγέρθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1920, έχει χάσει τη στεγανότητά του, εξήγησε ο Ντεβιάτοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.

Στις 10 Δεκεμβρίου, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε προκαλέσει αίσθηση στη διάρκεια μιας συνάντησης με τους οπαδούς του, καθώς φάνηκε να υπερασπίζεται τη διατήρηση του μαυσωλείου και έκανε ένα παραλληλισμό με τα χριστιανικά ιερά λείψανα.

"Πολλοί λένε σχετικά με το μαυσωλείο πως δεν ανταποκρίνεται στην παράδοση. Τι δεν ανταποκρίνεται στην παράδοση; Πηγαίνετε στη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου ή δείτε τι υπάρχει στο μοναστήριο του Πσκοφ ή στο Όρος Άθω. Εκεί υπάρχουν τα λείψανα αγίων", είχε δηλώσει.

Ο εκπρόσωπός του, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε επιβεβαιώσει την επομένη πως το θέμα του ενταφιασμού του πατέρα της Μπολσεβικικής Επανάστασης, που συζητείται στη Ρωσία από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1991, δεν βρίσκεται "αυτή τη στιγμή στην ημερήσια διάταξη".