ΚΟΣΜΟΣ

Πώς οι Ρώσοι διατηρούν τόσα χρόνια ταριχευμένο το σώμα του Λένιν (vid)

Πώς οι Ρώσοι διατηρούν τόσα χρόνια ταριχευμένο το σώμα του Λένιν (vid)

Tο ταριχευμένο σώμα του αείμνηστου προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες θα εκτίθεται στο εξής μέσα σε γυάλινο θάλαμο σε μαυσωλείο του Καράκας, ώστε να είναι πάντα κοντά στο λαό του.

Η σορός του έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά από εκτιθέμενα νεκρά σώματα ηγετών, με τελευταίο χρονολογικά το δικτάτορα της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ιλ, ο οποίος απεβίωσε το Δεκέμβριο του 2011 και έκτοτε εκτίθεται στην Πιονγκγιάνγκ, κοντά στα λείψανα του δικτάτορα πατέρα του.

Η συγκεκριμένη πρακτική, όμως, χρονολογείται από το 1924, όταν η σορός του Βλαντιμίρ Λένιν τοποθετήθηκε σε γυάλινο θάλαμο στην Κόκκινη Πλατεία, όπου και παραμένει μέχρι σήμερα.

Προσωρινός συγκάτοικός του υπήρξε και η σορός του Ιωσήφ Στάλιν, η οποία πρωτοεκτέθηκε το 1953 για να μετακομίσει 8 χρόνια αργότερα σε κανονικό τάφο.Άλλα ταριχευμένα σώματα κομμουνιστών ηγετών που παραμένουν υπό καθεστώς έκθεσης είναι εκείνα του Μάο Τσετούνγκ (στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου) και του Βιετναμέζου Χο Τσι Μινχ (στο Ανόι).

Η διατήρηση ενός νεκρού σώματος ούτως ώστε αυτό να μπορεί να εκτίθεται σε δημόσια θέα, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς απαιτεί τεχνικές γνώσεις, οι οποίες ανάγονται στο πείραμα του Λένιν.

Οι τεχνικές λεπτομέρειες για την πετυχημένη διατήρηση του σώματος του μεγάλου κομμουνιστή επαναστάτη διέρρευσαν το 2004 από το συγκρότημα Knight Ridder Media ...


Η λύση του καταψύκτη. Αυτό ήταν το αρχικό σχέδιο στην περίπτωση του Λένιν, αλλά το σώμα του άρχισε να αποσυντίθεται προτού καν ανασκευαστεί.

-Ελεγχόμενη τη θερμοκρασία: η γυάλινη σαρκοφάγος του Λένιν διατηρείται σε σταθερή θερμοκρασία 60 βαθμών Φαρενάιτ, με την υγρασία να κυμαίνεται σε επίπεδα 80%-90%.

-Διατήρηση ευπαρουσίαστης επιδερμίδας του ηγέτη μέσω μεθόδων λεύκανσης που προστατεύουν από διάφορους τύπους μύκητα. Χρησιμοποιούνται ειδικά φίλτρα στο φωτισμό ώστε να προσδίδεται στο νεκρό σώμα μία διακριτική, ζεστή λάμψη.

-Σημαντικό να μένει το σώμα ενυδατωμένο, έστω μία φορά την εβδομάδα.-Κάθε 18 μήνες το σώμα του Λένιν υποβάλλεται σε ολοήμερο «λουτρό» σε μείγμα γλυκερόλης και ποτασίου, το οποίο ενυδατώνει το δέρμα και του προσδίδει μία πιο «ζωντανή» όψη.