ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσική στήριξη στην Αμπχαζία

Ρωσική στήριξη στην Αμπχαζία

Μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του προέδρου της Αμπχαζίας, Αλεξάντερ Ανκβάμπ, και την εξομάλυνση της έντασης που είχε απασχολήσει τη διεθνή κοινότητα τις τελευταίες μέρες, η Ρωσία προβαίνει σε δηλώσεις στήριξης.

«Η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση της Αμπχαζίας και να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις», δηλώνει το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

«Ο λαός της Αμπχαζίας θα εκφράσει τη γνώμη του στις πρόωρες εκλογές του Αυγούστου. Η Ρωσία θα σεβαστεί αυτήν την έκφραση της λαϊκής βούλησης».

Υπενθυμίζεται ότι η εμπιστοσύνη των πολιτών της Αμπχαζίας προς την κυβέρνηση Ανκβάμπ κλονίστηκε με αφορμή των ζήτημα των διαβατηρίων των πολιτών γεωργιανής καταγωγής και έλαβε σύντομα διαστάσεις οργανωμένης αντιπολιτευτικής πίεσης που κορυφώθηκε με την ψήφο μη εμπιστοσύνης προς τον Πρόεδρο Ανκβάμπ.

Η παραίτησή του φαίνεται ανταποκρίθηκε στις περιστάσεις, αποτρέποντας τη βίαιη εξέλιξη των γεγονότων. Για το λόγο αυτό μάλιστα η στάση του έλαβε θετικούς χαρακτηρισμούς από τους αξιωματούχους της Ρωσίας.

Επικεφαλής της Προσωρινής Κυβέρνησης είναι ο Βαλέρι Μπγκάνμπα και οι προεδρικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Αυγούστου.

«Θέλω να διαβεβαιώσω πως δεν θα υπάρξουν απότομες εντάσεις πριν ή μετά τις εκλογές... Το καθήκον μου αυτή τη στιγμή είναι να κάνω τα πάντα για τη διεξαγωγή επιτυχών εκλογών και την παράδοση της κρατικής εξουσίας σε μια νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση», δηλώνει στο Itar-Tass o Βαλέρι Μπγκάνμπα.

Διαβάστε επίσης:

Δημοκρατία της Αμπχαζίας: νέα διαμάχη στο διεθνές πεδίο

Συνεχίζονται οι εντάσεις στην Αμπχαζία