ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ προς Τραμπ: Η Ευρώπη κρατάει τη μοίρα της στα χέρια της

Μέρκελ προς Τραμπ: Η Ευρώπη κρατάει τη μοίρα της στα χέρια της

Ο Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις με τις δηλώσεις του σχετικά με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, πέντε ημέρες προτού αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ.

Η Ευρώπη κρατάει στα χέρια της το πεπρωμένο της, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ σήμερα απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στη συνέντευξη που παραχώρησε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της οποίας είπε πως πιστεύει ότι και άλλες χώρες θα αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη Βρετανία.

«Πιστεύω ότι εμείς οι Ευρωπαίοι κρατάμε τη μοίρα μας στα χέρια μας» επισήμανε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης σε μια κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας. «Θα παραμείνω προσηλωμένη προκειμένου τα 27 κράτη μέλη να εργάζονται από κοινού προς το μέλλον μπροστά στις προκλήσεις του 21ου αιώνα» συμπλήρωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Ερωτηθείσα σχετικά με την κριτική του Ντόναλντ Τραμπ στην μεταναστευτική πολιτική που η ίδια ακολουθεί, η Άνγκελα Μέρκελ απάντησε: «Προσωπικά αναμένω την ορκωμοσία του Αμερικανού προέδρου. Κατόπιν φυσικά θα συνεργαστούμε μαζί του σε κάθε επίπεδο».

Η καγκελάριος της Γερμανίας απέρριψε για μία ακόμη φορά κάθε σχέση μεταξύ της τρομοκρατικής απειλής στην Ευρώπη και των προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει την Συρία για να σωθούν από τον πόλεμο, εκατοντάδες χιλιάδες εκ των οποίων μετέβησαν στη Γερμανία.

«Θέλω να διαχωρίσω το ζήτημα της τρομοκρατίας από το ζήτημα των προσφύγων αναφορικά με τον πόλεμο στη Συρία» τόνισε η ίδια, υπογραμμίζοντας ότι «η πλειονότητα των Σύρων» διέφυγαν «από τον εμφύλιο πόλεμο, τις μάχες εναντίον της ( κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ) αλ Άσαντ και της καταστολής του Άσαντ».

Παράλληλα, η καγκελάριος εργάζεται για τον ορισμό ημερομηνίας αυτή την άνοιξη για μια συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα ορκισθεί την Παρασκευή (20/01) ως πρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωσαν σήμερα γερμανικές κυβερνητικές πηγές.

Η Μέρκελ έχει προσφερθεί να συναντήσει τον Τραμπ στις ΗΠΑ με την ιδιότητά της ως προέδρου της Ομάδας των 20 κορυφαίων ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών, δήλωσαν οι πηγές.

Η καγκελάριος έχει μιλησει μόνο μία φορά με τον Τραμπ, λίγο μετά την εκλογή του για να διαδεχθεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα από τους Times του Λονδίνου και τη γερμανική Bild, ο Τραμπ δήλωσε πως είχε ανέκαθεν «μεγάλο σεβασμό» για την Μέρκελ, αλλά χαρακτήρισε «καταστροφικό λάθος» που άνοιξε την πόρτα σε τρομοκρατικές επιθέσεις την απόφασή της το 2015 να επιτρέψει την είσοδο στη Γερμανία ενός εκατομμυρίου μεταναστών.

Σχετικές ειδήσεις