ΚΥΠΡΟΣ

Καταγγελία: Οι Τούρκοι υπέκλεψαν μελέτες για το τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ

Καταγγελία: Οι Τούρκοι υπέκλεψαν μελέτες για το τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ

Στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ μίλησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κυριάκος Κούσιος σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις τόσο στα ενεργειακά όσο και στο θέμα της Λιβύης.

Ο Κυριάκος Κούσιος αναφερόμενος στην παρουσία του «Γιαβούζ» στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο έχει αδειοδοτηθεί στις εταιρείες ΕΝΙ και ΤΟΤΑLείπε ότι ο τρόπος που κινείται η Τουρκία συγκλίνει προς την κατεύθυνση ότι υπέκλεψαν μελέτες με στοιχεία. Διευκρίνισε δε ότι δεν υπάρχει ούτε υπόνοια ούτε ανησυχία ότι ΕΝΙ και TOTAL έδωσαν στοιχεία στους Τούρκους.

«Υπάρχουν πληροφορίες ωστόσο που δείχνουν ότι οι Τούρκοι με κάποιον τρόπο έχουν πληροφόρηση για τις μελέτες», τόνισε.

Σε άλλο σημείο είπε ότι δεν υπάρχει προσπάθεια απομόνωσης ή πρόκλησης της Τουρκίας από την Κύπρο, ωστόσο δεν ισχύει το αντίθετο.

Αναφέρθηκε στην υπογραφή East Med αλλά και του East Med Gas Forum τα οποία ήταν ανοικτά προς την Τουρκία, είπε, αφού είχε γίνει σαφές ότι ήταν ευπρόσδεκτη οποιαδήποτε χώρα να συμμετέχει σ’ αυτά. «Προσπαθούμε να πείσουμε την Τουρκία ότι πρέπει να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες».

«Είμαστε ικανοποιημένοι από την πολιτική των ΗΠΑ», τόνισε, ενώ για το ζήτημα της ΕΕ σημείωσε ότι «υπάρχει διστακτικότητα και αναποφασιστικότητα στην υλοποίησε αποφάσεων του Συμβουλίου Υπουργών και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Αναφορικά με το ζήτημα της Λιβύης, ο Κυβερνητικός ανέφερε ότι ήταν απούσα η Ευρώπη στα μεγάλα ζητήματα που αφορούσαν τη Λιβύη. Τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι παρούσα.