ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Ελλάδα όπως... Γαλλία - Αυτό το σκληρό μέτρο έρχεται τις επόμενες ημέρες

Κορονοϊός: Ελλάδα όπως... Γαλλία - Αυτό το σκληρό μέτρο έρχεται τις επόμενες ημέρες
AP

Κορονοϊός: Ενώπιον πολύ κρίσιμων αποφάσεων που θα κληθούν να πάρουν τα επόμενα 24ωρα βρίσκονται κυβέρνηση και επιστήμονες μετά την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού που σημειώθηκε την Τρίτη (20/10)

Οι επόμενες ημέρες θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμες, με την κυβέρνηση να είναι αποφασισμένη να πάρει νέα μέτρα προκειμένου να ανακόψει την πορεία του κορονοϊού.

Τον μεγαλύτερο προβληματισμό προκαλεί η Βόρεια Ελλάδα και κυρίως η Θεσσαλονίκη που παρουσιάζει πολύ ανοδικές τάσεις στα κρούσματα της τελευταίες ημέρες. Σε επίπεδο συναγερμού βρίσκονται και τα Ιωάννινα, η Καστοριά και οι Σέρρες.

Ιδίως σε ό,τι αφορά τα Ιωάννινα και την Καστοριά ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ότι «επειδή είναι υψηλοί οι επιδημιολογικοί πολλαπλασιαστές και υπάρχουν πολλά και διάσπαρτα clusters (εστίες επιδημικής έξαρσης), η αύξηση γίνεται επιθετική, συνεπώς επικίνδυνη».

Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς μεταβαίνει σήμερα στην Καστοριά σε σύσκεψη που πρόκειται να πραγματοποιήσει μαζί με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, τον αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς και τους τρεις δημάρχους της περιοχής, ενώ την Πέμπτη θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη όπου στις 7μ.μ. θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχη σύσκεψη με τους αιρετούς εκπροσώπους και τους εμπλεκόμενους φορείς της συμπρωτεύουσας.

Το απόγευμα της Τρίτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τα συναρμόδια κυβερνητικά στελέχη και τον επικεφαλής λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα να εκτιμούν την κατάσταση. Αν και δεν αποφασίστηκαν νέα μέτρα, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, οι αποφάσεις μετατίθενται για Παρασκευή, όπου θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη.

Σκέψεις για απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ

Πλέον των μέτρων που περιλαμβάνει το επίπεδο τέσσερα, εξετάζεται από την κυβέρνηση η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και σε περιοχές με χαμηλότερο επίπεδο επικινδυνότητας, ενώ υπάρχουν σκέψεις και για απαγόρευση κυκλοφορίας μετά από μια ορισμένη ώρα το βράδυ, στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Η κρίσιμη ηλικιακή ομάδα 18-39

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ανησυχία προκαλεί η μετακίνηση των νέων από περιοχή σε περιοχή. Συχνό φαινόμενο αποτελεί η μετακίνησή τους από μια πόλη στην οποία υπάρχουν περιοριστικά μέτρα με το κλείσιμο καταστημάτων σε άλλη για να διασκεδάσουν, γεγονός που αδιαμφισβήτητα «τρομάζει» λοιμωξιολόγους και Πολιτική Προστασία.

Για ακόμη μια φορά η ηλικιακή ομάδα 18-39 είναι, για τους λοιμωξιολόγους, ο νούμερο ένα μεταδότης του κορονοϊού, αφού η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, σύμφωνα και με όσα είπε το απόγευμα της Τρίτης (20/10) ο Γκίκας Μαγιορκίνης έχει το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι: «Έως και 20% η “συμμετοχή” των νέων στην επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών» δείχνοντας πως η ηλικιακή ομάδα των 18 – 39 ετών συμβάλλει στην περαιτέρω εξάπλωση του φονικού ιού. «Οι νέοι από 18 έως 39 ετών αποτελούν τις τελευταίες ημέρες το 60% με 70% των κρουσμάτων σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες» σημείωσε.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, έκανε έκκληση στους νέους ζητώντας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι από τα χθεσινά κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 30 έτη και στην Αθήνα τα 33 έτη.

Τα νεαρής ηλικίας άτομα φαίνεται να προβλημάτισαν ιδιαίτερα και τον πρωθυπουργό κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα την Δευτέρα.

Την ίδια ώρα, η αύξηση των κρουσμάτων οδήγησε τον πρωθυπουργό στην ανάκληση της απόφασης για παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα και όπως επισήμανε ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς τα δεδομένα των τελευταίων ωρών, καθώς και η κατάσταση στην Ευρώπη, οδήγησαν τον πρωθυπουργό στην ανάκληση της απόφασης «καθώς δεν μπορεί και δεν πρέπει να δοθεί λάθος μήνυμα, τη στιγμή που θα πρέπει υπάρχει απόλυτη εγρήγορση».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αττική: Μπαράζ εμπρησμών τα ξημερώματα - Έκαψαν αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες (pics)