ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακή ΑΟΖ τώρα: Προς Βηρυτό κατευθύνεται το ιταλικό γεωτρύπανο - Δείτε τους χάρτες

Κυπριακή ΑΟΖ τώρα: Προς Βηρυτό κατευθύνεται το ιταλικό γεωτρύπανο - Δείτε τους χάρτες

Τουρκικά νταηλίκια στο οικόπεδο 3: Σε τεντωμένο σχοινί η κατάσταση στην Κυπριακή ΑΟΖ - Έφυγε το ιταλικό γεωτρύπανο - Κατευθύνεται προς Βηρυτό - Δείτε όλο το επεισόδιο με τα τουρκικά πολεμικά - Τείχος από 6 τουρκικά πολεμικά πλοία βρήκε μπροστά του το γεωτρύπανο Saipem 12000 όταν επιχείρησε για ύστατη φορά να φτάσει στον στόχο του - Το επεισόδιο έγινε το βράδυ της Πέμπτης με την Τουρκία να κρατάει σκληρή στάση στην περιοχή

Σύμφωνα με το πρακτορείο Dogan η Ιταλία έστειλε μια φρεγάτα που βρισκόταν στην Μεσόγειο ασκώντας καθήκοντα του ΝΑΤΟ για να προστατεύσει το ιταλικό γεωτρύπανο ωστόσο ιταλική φρεγάτα «βλέποντας την αποφασιστικότητα της Τουρκίας στην περιοχή άλλαξε τη ρότα της και κατευθύνθηκε στη Βηρυτό, ενώ η ΕΝΙ παραιτήθηκε από τις έρευνες στην περιοχή».

Ανώτατος αξιωματούχος ο οποίος διατηρεί την ανωνυμία του είπε στο πρακτορείο Dogan ότι η πολιτική αποφασιστικότητα της Τουρκίας στην Μεσόγειο είναι μεγάλο κέρδος και ότι για πρώτη φορά οι Ε/Κ ήταν απεγνωσμένοι. «Οι Ε/Κ δεν κατάφεραν να πάρουν ούτε την στήριξη που ήθελαν από τις ΗΠΑ και έμειναν μόνοι τους στην Μεσόγειο. Κατάλαβαν ότι χωρίς την Τουρκία και χωρίς τους Τ/Κ αυτή η δουλειά δεν μπορεί να γίνει», ανέφερε ο ανώτατος αξιωματούχος στο πρακτορείο.

Αυτή τη στιγμή, σε πραγματικό χρόνο, όπως μπορείτε να δείτε το οικόπεδο 3 είναι γεμάτο τουρκικά πλοία.

Δείτε στη Gallery του Newsbomb.gr την πορεία του Ιταλικού γεωτρύπανου

Το βράδυ της Πέμπτης και ενώ η ιταλική ENI είχε ανακοινώσει ότι αποχωρεί προσωρινά από την περιοχή μετά το αδιέξοδο, αφού το γεωτρύπανό της είναι καθηλωμένο στο ίδιο σημείο από τις 9 Φεβρουαρίου έγινε μια τελευταία προσπάθεια.

Το γεωτρύπανο Saipem 12000 φούλαρε τις μηχανές και προσπάθησε να συνεχίσει την πορεία του προς το οικόπεδο 3 και την περιοχή – στόχο «Σουπιά». Όμως, έξι τουρκικά πολεμικά πλοία σχημάτισαν τείχος και δεν του επέτρεψαν να συνεχίσει την πορεία του προς τον στόχο.

Το διάλογο μέσω ασυρμάτου μεταξύ του καπετάνιου του γεωτρύπανου SAIPEM 12000 και του καπετάνιου του τουρκικού πολεμικού πλοίου που το βράδυ της 9ης Φεβρουαρίου το παρεμπόδισε να πάει στο οικόπεδο 3 αποκαλύπτει το πρακτορείο Ντογάν επικαλούμενο τουρκικές διπλωματικές πηγές οι οποίες αναφέρουν ότι η Άγκυρα ’οπωσδήποτε δεν θα επιτρέψει έρευνες φυσικού αερίου από τους Ε/Κ στην περιοχή’. Σύμφωνα με το πρακτορείο το γεωτρύπανο μαζί με το τουρκικό πολεμικό παρολίγο να συγκρουστούν.

Διαβάστε αναλυτικά για το «θερμό» επεισόδιο με το ιταλικό γεωτρύπανο στο Newsbomb.com.cy

Την ίδια ώρα ο υπουργός Ενέργειας της γειτονικής χώρας, Μπεράκ Αλμπαϊράκ δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν θα επιτρέψει «μονομερείς ενέργειες» (όπως τις χαρακτήρισε, από την Κύπρο.

Μιλώντας σε φόρουμ για την ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Αλμπαϊράκ ξεκαθάρισε ότι η Αγκυρα θα μπλοκάρει την έρευνα για υδρογονάνθρακες από τη στιγμή που δεν υπάρχει συμφωνία για την επανένωση της Κύπρου.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Μετά από τα παραπάνω επεισόδια, το ακινητοποιημένο – λόγω τουρκικών προκλήσεων - γεωτρύπανο SAIPEM 12000 της ιταλικής ΕΝΙ από την κυπριακή ΑΟΖ αναχωρεί τις επόμενες ημέρες για το Μαρόκο.

Ωστόσο η ιταλικός ενεργειακός κολοσσός δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από τα συμφέροντά της στην περιοχή, όπως διαβεβαιώνει.

Την αποχώρηση του πλωτού γεωτρύπανου για την προγραμματισμένη γεώτρηση στο Μαρόκο, ανακοίνωσε επίσημα την Πέμπτη ο περιφερειακός σύμβουλος επικοινωνίας της ΕΝΙ Ντομένικο Σπίνα.