ΚΥΠΡΟΣ

Νέα πρόκληση από Τσαβούσογλου: Εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας ο «Πορθητής»

Νέα πρόκληση από Τσαβούσογλου: Εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας ο «Πορθητής»
AP images

Επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu.

 

Εκφράζοντας τη θέση της Αγκύρας στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι η περιοχή στην οποία έχει σταλεί το γεωτρύπανο «Πορθητής», προκειμένου να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις, βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Παράλληλα, αναφέρει ότι η υποστήριξη της ΕΕ προς την Λευκωσία είναι ασύμβατη προς το Διεθνές Δίκαιο.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τζον Μπόλτον, τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων πως η συνομιλία έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας του κ. Χριστοδουλίδη, ο οποίος ενημέρωσε τον κ. Μπόλτον για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Οι κ.κ. Χριστοδουλίδης και Μπόλτον αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με τον χειρισμό του θέματος. Ο Αμερικανός αξιωματούχος επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης των ΗΠΑ επί του θέματος, όπως είχε εκφραστεί στη σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Συμφώνησαν, δε, να παραμείνουν σε συνεχής επαφή επί του συγκεκριμένου θέματος.