ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειώνονται οι φόροι για επαγγελματίες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Μειώνονται οι φόροι για επαγγελματίες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά
INTIME

Κούρεμα σε πέντε φόρους για επαγγελματίες, εργαζόμενους στο ιδιωτικό τομέα και επιχειρήσεις που θα δώσουν ανάσα 2,7 δισ. ευρώ κυρίως στη μεσαία τάξη ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ξεκαθάρισε το φορολογικό τοπίο για τα ακίνητα δηλώνοντας ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στον φετινό ΕΝΦΙΑ.

Το νέο κυβερνητικό πακέτο περιλαμβάνει μόνιμο ψαλίδι έως 45% στην προκαταβολή φόρου εισοδήματος που επιβαρύνει επαγγελματίες και επιχειρήσεις, και θα ισχύσει από φέτος «ξεφουσκώνοντας» τα εκκαθαριστικά της Εφορίας – μείωση κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις, μέτρο που θα ενεργοποιηθεί από το επόμενο έτος, ενώ οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα θα συνεχίσουν να βλέπουν αυξήσεις στις μηνιαίες αποδοχές τους καθώς διατηρείται και για το 2022 η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και η μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών.

Το πακέτο των φοροελαφρύνσεων περιλαμβάνει:

  1. Μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από 100% στο 55% από το 2021 και μετά για τα φυσικά πρόσωπα. Το ψαλίδι στην προκαταβολή γίνεται μόνιμο και ισχύει από φέτος. Θα αποτυπωθεί δηλαδή στα εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Αυτό σημαίνει ότι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, ατομικές επιχειρήσεις και αγρότες που κατάφεραν να εμφανίσουν κέρδη το 2020 ελαφρύνονται, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η επιβάρυνση που προκύψει φέτος θα είναι μηδενική. Οσοι μάλιστα επιβαρύνθηκαν το 2020 με προκαταβολή φόρου, η οποία είχε μειωθεί έως και 100% ανάλογα με τη μείωση του τζίρου, δεν αποκλείεται να δουν φέτος το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης να γράφει επιστροφή φόρου. Και αυτό γιατί έχει ενεργοποιηθεί η νέα φορολογική κλίμακα που προβλέπει μειωμένο συντελεστή 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, έχει «καταργηθεί» η εισφορά αλληλεγγύης και «κουρεύεται» η προκαταβολή φόρου.
  2. Μείωση προκαταβολής φόρου από 100% στο 70% για το 2021 και στο 80% από το 2022 και μετά για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες. Οι επιχειρήσεις που θα εμφανίσουν καθαρά κέρδη στις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος θα έχουν μικρότερη φορολογική επιβάρυνση λόγω της μείωσης της προκαταβολής φόρου στο 70% από 100%. Σημειώνεται πάντως, ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων που παρουσίασαν το 2020 κέρδη είναι μικρότερος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια λόγω της πανδημίας και των δύο lockdown που άφησαν βαρύ αποτύπωμα στην αγορά.
  3. Μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών από 24% σε 22% για όλες τις επιχειρήσεις. Το μέτρο θα εφαρμοστεί για τα κέρδη του 2021 και σε συνδυασμό με την ψαλιδισμένη προκαταβολή φόρου 80% θα δώσει φορολογική ανάσα στις επιχειρήσεις που επιστρέφουν σταδιακά στην κανονικότητα.
  4. Διατήρηση της μείωσης κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και το 2022.
  5. Παγώνει η ειδική εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και το 2022, μέτρο που αγγίζει πάνω από 1,2 εκατ. φορολογουμένους. Ουσιαστικά η φοροελάφρυνση αυτή μονιμοποιείται και το 2023 η εισφορά αλληλεγγύης αναμένεται να καταργηθεί οριστικά και για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν εξαιρεθεί από την προσωρινή αναστολή. Ετσι, και το 2022 δεν θα επιβληθεί εισφορά αλληλεγγύης:
  • Στα εισοδήματα από μισθωτή εργασία στον ιδιωτικό τομέα με την απαλλαγή να μην ισχύει για τους φορολογουμένους οι οποίοι τα δύο προηγούμενα έτη πιάστηκαν στην παγίδα των τεκμηρίων.
  • Στα εισοδήματα από «επιχειρηματική δραστηριότητα», από «κεφάλαιο» (μερίσματα, τόκοι, δικαιώματα και ακίνητη περιουσία) καθώς και από «υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου».

Τέλος, δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στον φετινό ΕΝΦΙΑ, όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Οπως δήλωσε, η άσκηση της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων θα προχωρήσει μαζί με τον καθορισμό τιμών ζώνης για πρώτη φορά σε νέες περιοχές.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η ΑΑΔΕ θα χρειαστεί κάποιους μήνες για να τρέξει τις προσαρμογές των νέων αντικειμενικών αξιών στον ΕΝΦΙΑ και στο τέλος του έτους θα εξεταστούν τα δεδομένα για την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, για την οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2021 θα εξοφληθεί σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται τον Σεπτέμβριο του 2021 και η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2022.