ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε υψηλά 9 μηνών το ευρώ έναντι του δολαρίου

Σε υψηλά 9 μηνών το ευρώ έναντι του δολαρίου
Pixabay

Σε υψηλά 9 μηνών σκαρφαλώνει το ευρώ έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία να ξεπερνά πάλι το 1,08. 

Η προοπτική να επιβραδύνει τις αυξήσεις επιτοκίων η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται να πατάει ακόμη γκάζι με πιο περιοριστική νομισματική πολιτική, οδηγεί πλέον σε αναθεώρηση των προβλέψεων για το ενιαίο νόμισμα.

Σε συνδυασμό με τις ελπίδες ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα αποφύγει τη βαθιά ύφεση, αναλυτές εκτιμούν πλέον ότι το ευρώ μπορεί να φτάσει τα 1,15 δολάρια και να κινηθεί ακόμη και προς τα 1,20 δολάρια. Πρόκειται για σημαντική αλλαγή προβλέψεων καθώς μόλις λίγους μήνες πιο πριν η ισοτιμία με το αμερικανικό νόμισμα είχε φτάσει το 1 προς 1.

Οι αγορές κλίνουν τώρα προς μια άνοδο των επιτοκίων από τη Fed κατά 25 μονάδες βάσης τον Φεβρουάριο, τη μικρότερη εδώ και σχεδόν έναν χρόνο. Κατά το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους η Fed προχωρούσε σε αυξήσεις επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης τη φορά.

Επενδυτές ποντάρουν επίσης ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά συνολικά άλλες 140 μονάδες βάσης, την ώρα που εκτιμούν ότι η Fed θα κάνει συνολικές αυξήσεις έως 60 μονάδων βάσης για όλο το 2023 σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Τα κέρδη του ευρώ αντικατοπτρίζουν επίσης μεγαλύτερη αισιοδοξία για τις οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης, δεδομένων των χαμηλότερων τιμών του φυσικού αερίου και του ανοίγματος εκ νέου της οικονομίας της Κίνας.

Οικονομολόγοι της Goldman Sachs δεν προβλέπουν πλέον ύφεση στην ευρωζώνη για το 2023 όπως πριν, ανοίγοντας ενδεχομένως τον δρόμο για υψηλότερα επιτόκια του ευρώ. Επίσης οι φόβοι για κρίση καυσίμων εν μέσω του χειμώνα έχουν αντιμετωπιστεί, καθώς ο ήπιος καιρός στην Ευρώπη έχει οδηγήσει την κατανάλωση και την τιμή του φυσικού αερίου σε σημαντική υποχώρηση.