ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόβλεψη για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed

Πρόβλεψη για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed
AP

Ανεβάζει τον πήχυ για τα επίπεδα των επιτοκίων του δολαρίου ο Τζέιμς Μπούλαρντ, πρόεδρος της Federal Reserve Bank του Σεντ Λούις, με πρόβλεψη για εύρος 5,25% έως 5,5% μέχρι το τέλος του έτους. Υπογραμμίζει ότι τα επιτόκια των ΗΠΑ πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω για να διασφαλιστεί ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα υποχωρήσουν.

«Είμαστε σχεδόν σε ένα επίπεδο νομισματικής πολιτικής που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε περιοριστική – αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη», είπε σε διαδικτυακή συνέντευξη στη Wall Street Journal. «Δεν θέλουμε να παρεκκλίνουμε από τον σταθερό στόχο για πληθωρισμό 2%», είπε.

«Η πολιτική πρέπει να παραμείνει περιοριστική και το 2023», καθώς είναι σε εξέλιξη η διαδικασία μείωσης του πληθωρισμού, πρόσθεσε ο Μπούλαρντ, προβλέποντας εύρος επιτοκίων από 5,25% έως 5,5% μέχρι το τέλος του έτους. Πέντε από τους 19 υπευθύνους χάραξης πολιτικής της Fed «βλέπουν» επιτόκια σε αυτό το εύρος φέτος και ακόμη δύο προβλέπουν επιτόκια από 5,5% έως 5,75%, μεταδίδει το Bloomberg, ενώ η εκτίμηση για το μέσο επιτόκιο ήταν από 5% έως 5,25%.

Οι αξιωματούχοι της Fed επεξεργάζονται πράγματι μια περαιτέρω συγκράτηση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων μετά το φρενάρισμα του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 6,5% το 12μηνο έως τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας τον χαμηλότερο ρυθμό πληθωρισμού σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.

Οι αξιωματούχοι της Fed αύξησαν τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τον περασμένο μήνα, σε εύρος στόχου 4,25% έως 4,5%, επιβραδύνοντας τον ρυθμό μετά τέσσερις συνεχείς αυξήσεις κατά 75 μονάδες βάσης.

Ο Μπούλαρντ, από τους πιο επιθετικούς αξιωματούχους της Fed, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τάσσεται υπέρ της «προκαταβολικής» αύξησης επιτοκίων, σπάζοντας το φράγμα του 5% το συντομότερο δυνατό. Ερωτηθείς εάν θα ήταν ανοιχτός στην αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση, σε δύο εβδομάδες, είπε: «Ναι, γιατί να μην πάμε εκεί που υποτίθεται ότι θα πάμε, εκεί που πιστεύουμε ότι το επιτόκιο θα πρέπει να βρίσκεται απέναντι στην τρέχουσα κατάσταση;».

Τα πρόσφατα στοιχεία δίνουν μεικτές αναφορές για την οικονομία των ΗΠΑ. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν τον Δεκέμβριο τη μεγαλύτερη πτώση του τελευταίου έτους, σημάδι ότι αρχίζουν να εξαντλούνται οι δυνατότητες των καταναλωτών. Από την άλλη, οι μισθοί στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον περασμένο μήνα, ενώ το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 3,5%. Η ανάπτυξη κινούνταν στο 4,1% στις 10 Ιανουαρίου.